seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Kriiseistä voimaa!

Euroopan ja erityisesti keskisen Euroopan kilpailukyky oli heikentynyt 80-luvulle tultaessa. Yhdysvallat ja Japani olivat monilla elinkeinoelämän aloilla selkeässä etunojassa eurooppalaiseen yrityssektoriin verrattuna. Tultaessa 80-luvun puoliväliin alkoi teollisuus Saksan johdolla vaatia eurooppalaisilta päätöksentekijöiltä ryhtiä toimintaympäristöjen kehittämiseen sisämarkkinoilla ja tukea viennin vahvistamiseen. Näistä vaatimuksista seurasi yhteistyön tiivistyminen, joka johti myös uusien valtioiden mukaan ottamiseen. Venäjän ja Kiinan talouksien nostaessa voimakkaasti päätään 2000-luvulle tultaessa, eurooppalainen elinkeinoelämä oli saanut toivotun nosteen ja mm. Japani jäänyt kehityksessä takamaastoon.

Mutta - jäsenvaltioiden määrän kasvaessa, pikkupolitikointi säätelyineen ja direktiiveineen on salakavalasti vienyt poliittisten päätöksentekijöiden huomion pois olennaisesta. Kun ensimmäinen herätys tuli 2008 finanssikriisin seurauksena, olivat talouselämän kehittämisen työkalut tylsyneet tai käytännössä niitä ei strategisella tasolla edes ollut. Venäjän kriisi nosti esille turvallisuuspolitiikan puutteet. Kriisien ennaltaehkäisyyn mm. Lähi-Idässä ei ole riittänyt osaamista, eikä kyllä EU-tasolla valtuuksiakaan – seurauksena ennennäkemätön pakolaiskriisi. 

On varsin luonnollista, että kun yhteiset visiot EU:n kehittämiseksi ovat olleet hakusessa ja epävarmuus kansalaisten keskuudessa lisääntynyt, uusille poliittisille katsannoille on maaperä otollista. Uudet poliittiset liikkeet ovat tärkeitä kriisien syvyyden huomioimisen näkökulmasta. Ne toimivat hyvinä herätysliikkeinä ja perinteiset järjestelmät puolueineen joutuvat tarkastamaan ja muuttamaan suuntaa. Talouskriisin ja Venäjän kriisin jälkeinen Brexit-kriisi voi ollakin merkittävin herättäjä EU:n kehittämisen kannalta. Nyt ei tarvitse enää arvailla kustannuksia ja vaikutuksia jonkin jäsenvaltion eroamisen johdosta. Mittarit ja niitten kertoma historia ovat tiedossa ja muutokset todennettavissa sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä.

Se on varmaa, että poliittisilta päätöksentekijöiltä ja valtaan pyrkiviltä tullaan vaatimaan jatkossa parempaa laatua, ammattiosaamista ja kykyä viestiä vastuullisemmin. Mielestäni kaikki kolme kriisiä olivat tervetulleita herättelemään eurooppalaiset huomista varten. Päätöksenteko ja ennakointi eivät tule jatkossa helpottumaan. Isot linjaukset Euroopassa vs. muu maailma, tarvitsevat entistä enemmän valtioiden ja elinkeinoelämän yhteistyötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toivotaan että virheistä myös opitaan!

Toimituksen poiminnat