seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Brexit vie britit pitkään taantumaan?

Tuntemani täkäläiset yritykset, joille vienti Englantiin on erittäin merkityksellinen, aloittivat valuutan terminoinnin maalis-huhtikuussa. Äänestystuloksen selvittyä vientistrategiassa ovat käynnistyneet pohdinnat, mistä uusia markkinoita, jos kysyntä Iso-Britanniassa laskee. Teollisessa toiminnassa kapasiteetin myyminen ja tuottavuuden kehittäminen ovat seikkoja, joissa ei passaa jäädä odottamaan. Yritän seurata jo ammattini vuoksi liiketoimintaympäristöjen reaalitalouksien kehityksiä eri alueilla. Merkit Iso-Britanniassa ovat hälyttävät suomalaisen viennin näkökulmasta. Uusiin tilauksiin, toimituksiin ja työllisyyteen liittyvät tunnusluvut sekä teollisuudessa, että rakentamisessa ovat kahden kuukauden jälkeen ennätyksellisen alhaalla eikä businessilmastoon liittyvät barometrit lupaa hyvää. Kun vielä Iso-Britannian kansantaloudelle erittäin tärkeän palvelusektorin avainluvut ovat painuneet heinäkuussa alimmilleen sitten 2009 finanssikriisin, on syytä varautua pidempiaikaiseen taantumaan. Joten nyt ei suomalaisten vientiyritysten kannata jäädä odottelemaan vaan haettava tuotteille ja palveluille uusia kohteita. Jos ja toivottavasti pidempää kriisiä Iso-Britanniaan ei synny. Uusista mahdollisuuksista ei ole haittaa. Parhaimmillaan se tietäisi kaivattua kasvua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Punnan devalvoiduttua myös Suomen vienti Britanniaan vähenee. 1990-luvun laman aikana myös monet suomalaiset suuret yritykset eivät suojautuneet valuuttariskeiltä Esko Ahon hallituksen aikana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja varsinkaan pienet. Valuuttalainoja tuputettiin, mutta harva pankinjohtaja puhui termiinikaupoista. Ehkä siitäkin on opittu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä nykyisin ollaan hyvin hereillä - myös pankeissa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yksi hyvä asia brexitistä on seurannut. Ihmiset ovat heräämässä siihen, mitä hulivilpolitiikasta seuraa, kun sitä aletaan toteuttaa käytännössä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Samaa mieltä. Nyt näyttää UKIP olevan aika pahasti sekaisin kun potentiaalisin uusi puheenjohtaja myöhästyi (olikohan se 17 minuuttia) puheenjohtajakilpaan liittyvän hakemuksen jättämisestä. Jo varsin erikoinen on tilanne mm. Dagenhamissa ja Bridgenessä, joissa ovat viimeiset Fordin tehtaat. Molemmissa äänestettiin Brexit puolesta merkittävillä prosenteilla. Nyt Ford on varoittanut siirtävänsä tehtaat. Siinä jäisi 3800 ihmistä työttömäksi. Seurannaisvaikutuksineen yli tuplamäärä. Kolikoilla tuppaa olemaan kaksi puolta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Britanniassa on vielä pahempi työvoimapula kuin Suomessa; itse asiassa pahin 11 vuoteen. Mahtavat kärsiä.

www.express.co.uk/finance/city/691294/Unemployment...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Toukokuun tilasto ennen Brexitiä on hyvä vertailupohja kun tästä mennään vuoden loppua kohden. Sehän tässä ihmetyttää näin maallikkoa kun UK sai pitkän huonon jakson jälkeen rattaat pyörimään, niin nyt otetaan riskiä oikein kunnolla Brexitin muodossa. Ja ilman varsin massiivista maahanmuuttoa viimeisen 15 vuoden aikana talous ei olisi kohentunut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Englannin keskuspankki näkyy julkaisevan tänään talouskasvuennusteenkin, eikä ainakaan Brexitin jälkeinen heinäkuu ole näyttänyt hyvältä.

http://www.talouselama.fi/uutiset/englannin-keskus...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #11

Ohoh, palvelusektori kattaa peräti 80% kansantaloudesta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

Kyllä, mikä heijastuu myös vientiin. Tavaroiden vienti on raskaasti alijäämäistä, palveluiden, erityisesti finanssipalveluiden, vienti huomattavan ylijäämäistä. Brexit uhkaa erityisesti juuri palveluvientiä, joka ei hyödy niin paljon valuutan mahdollisesta devalvoitumisesta kuin tavaroiden vienti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Siihen minäkin kiinnitin huomiota, mutta jäljet taitavat johtaa Lontoon Cityyn, jossa Brexitistä tyrmistyttiinkin eniten. Alan kohta uskoa että britit peruvat Brexitin ja Trumpin presidenttiehdokkuus kokee saman kohtalon, eikä Eurooppa olekaan muutoksen kourissa.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Tämähän on vanha kikka, pelotellaan ihan heti kohta pian alkavalla taloudellisella maailmanlopulla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä maailmalla kauppa käy. Onneksi sinne Lieksaankin saatiin Itävaltalaiset apuun (Vapon tehtaan uusina yrittäjinä). Ja Pankakosken tehtaatkin pelastuivat ulkomaisin voimin. Ei siinä mistään pelottelusta ole kysymys jos kysyntä alkaa konkreettisesti vähentyä niin kuin juuri nyt tapahtuu.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Haluaisitko selventää, miten ulkomaankauppa on riippuvainen tietyn valtion EU-jäsenyydestä? Euroopan Unioni on poliittinen järjestelmä, ei se mitenkään välttämättä liity siihen miten joku tietty valtio käy ulkomaankauppaa muiden valtioiden kanssa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #18

Suosittelen lukemaan EU:n syntyhistorian ja kehityksen vaikkapa Wikipediasta. Ja erityisesti mikä koskee kaupan esteiden poistamista. Kun EU talousalueena alkoi jäädä 80-luvun puolivälissä Japanin ja USA:n jälkeen, yrityssektorin piiristä toivottiin ja vaadittiin toimenpiteitä, joilla kilpailukykyä saataisiin kohennettua. Syntyi Valkoinen Kirja, jossa määriteltiin toimenpiteitä kaupallisen toiminnan kehittämiseksi. Integraatio syveni. Myös Norja ja Sveitsi "ostivat" paikan EU:n sisämarkkinoilla. Elinkeinoelämän kehitykselle toimivat sisämarkkinat ovat olleet erittäin tärkeät mm. Aasian maiden puristuksessa. Esim. Iso-Britannialle EU ja siellä erityisesti euromaat ovat olleet ja ovat erittäin keskeinen kauppakumppani. Erotessa sopimukset (mm. tulli) purkautuvat. On neuvoteltava uudestaan. Luottamus kansainvälisillä markkinoilla on mielestäni avainasia. Britannian luottoluokitus laski heti Brexitin jälkeen. Miten luottamus kehittyy? Investoivatko mm. saksalaiset ja kiinalaiset edelleen maahan? Joten kyllä ulkomaankauppa on riippuvainen jos nyt ei yksinomaan EU-jäsenyydestä niin ainakin sopimuksista. Jos mielii sisämarkkinoille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #24

Ovatko Norja ja Sveitsi EU:ssa?

Ovatko Norja ja Sveitsi eurossa?

Mikä siis pakottaisi Suomea jäämään tuohon huonoksi koettuun avioliittoon ja estäisi vain "ostamasta" paikkaa Euroopan maiden sisämarkkinoilla? Miksi tuon pikkusormen vuoksi pitää antaa koko käsi?

Kyse on muutoksen pelosta. Huonoon liittoon ei kannata jäädä sinnittelemään, vaikka ero onkin aina hetkellisesti järkyttävää. Parempi kertarytinä kuin ikuinen kitinä, kun kaikki terapiat on jo käyty ja nähty, eikä apua näy.

EU:ssa ja varsinkin eurossa vastakkain ovat asettuneet kansakunnat ja rahamarkkinat. Liikemies saattaa hylätä kansakuntansa edun rahan vuoksi, mutta kansalaiset eivät.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Liikemies saattaa hylätä kansakuntansa edun rahan vuoksi, mutta kansalaiset eivät."

Brexit kamppailu käytiin siis siitä että osa englantilaisista halusi valita kansakunnan rahan sijasta.

Mitähän etuja se köyhä ja rahaton kansakunta sitten voisi kansalaisille tarjota?

Olisi luonnollisempaa että kansalaiset valitsisivat vauraan kansakunnan köyhän kansakunnan sijaan, se takaisi myös kansalaisille paremmat palvelut yhteiskunnan taholta.
---------

Vaalikiihkossaan brexit- puoli kuitenkin lupasi vaalikarjalle vääriä asoita, valehteli ja sai vaalikarjan uslomaan että brexit toisi Englannille vaurautta ja hyvinvointia.

Saa nähdä mitä tapahtuu sitten kun totuus hitaasti valkenee myös sille sumutetulle väestönosalle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #56

Se mitä Brexit-vaalin yhteydessä tapahtui ei muuta sitä tosiasiaa, että EU on pörssiyhtiöiden ja liikepankkien etuja kansakuntia vastaan toimiva unioni. Kun asiantilaan ei ole parinkymmenen vuoden aikana tullut muutosta siihen suuntaan, minä EU:ta mainostettiin mm. Suomen äänestäjille – kansojen yhteisyyttä ajavana liittona – on aivan selvää että kansakuntien kärsivällisyys alkaa olla lopussa. Valheessa eläminen ei kerta kaikkiaan kiinnosta kuin liikemiehiä ja muita valheista etuja haalivia.

On mahdotonta nähdä nyky-EU:n varakkaiden suosimisen edistävän tavallisen kansan hyvinvointia.

Ratkaisu olisi joko EU:n täyskäännös sellaiseksi, mitä on kansoille ja vaalikarjalle luvattu, tai sitten koko unionin purkaminen. Nykylinja johtaa katastrofeihin – lopulta myös noille suuryrityksille, kun kansoja ja niiden etuja ei oteta huomioon niin kuin tarkoitus olisi.

Brexit-vaalia ei toteutettu puhtain pussijauhoin, mutta niiden väärinkäytösten käyttäminen perusteena EU:n nykylijnjalle on tyhjää puhetta. Voi todellakin toivoa että Brexit olisi potku EU:n persauksille niin, että Britannian eron jälkeen muut muuttaisivat sen kurssin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #60

"On mahdotonta nähdä nyky-EU:n varakkaiden suosimisen edistävän tavallisen kansan hyvinvointia."

Tavallisen kansan hyvinvointiin vaikuttaa enemmän kansallinen politiikka kuin EU:n harrastama politiikka, mikä sitäpaitsi on vain eräänlainen kansallisesti valittujen vallanpitäjien yhteinen tahto. Kommission ja EU- parlamentin valta on lähinnä nimellistä ja instituutiot ovat vallankäytön harjoittelua enemmän kuin varsinaista vallankäyttöä.

Suomessa köyhän kansan ahdinko on kova, mutta se johtuu siitä että maassa on vuosikymmenet ollut vallassa porvarienemmistöiset hallitukset. Tällä kertaa hallitus on puhdas porvarihallitus, eli hyväosaisten etua ajava hallitus.

Siinä siis syy Suomen köyhälistön kurjuuteen, ei sitä syytä EU:sta tarvitse hakea.

-------

Mutta köyhien kurjuus ei johdu ainoastaan tulonjakopolitiikasta, vaan myös jaettavan kakun koosta, mitä kakkua kasvattaa yhteistoiminta EU:n puitteissa.

Kun Brexitin johdosta Englannin ja myös EU:n kansantaloudet pienenevät, jää siitä pienemmästä kakusta myös köyhille vähemmän jaettavaa.

Tämä on kylmä, karu ja koruton totuus brexitin seuraumuksista, jos se joskus todella toteutuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #18

Briteillä on pitkä vapaakauppahistoria jo EEC:n ajoilta (kuten Suomellakin, 40+ v.), mutta integrointi ei ole synergiaetujen osalta vastannut odotuksia: poliittinen EU on myös talousongelma lähes kaikille muille kuin Saksalle. Suomen "orastava" kasvuennuste korjattiin 0,6:sta 0,3%:iin.

Briteillä on kansainyhteisön verkosto edelleen käytössä, samoin kuin USA-suhteet. Eurooppa tarvitsee Britanniaa kipeämmin kuin britit unionin "Viiden presidentin ohjelmaa", joka ajaa kohti yhä tiiviimpää unionia.

Vaikka mediassamme on kovasti maalattu katastrofia ja katumusta brexitin johdosta, kyselytutkimus kertoo muuta:
"A YouGov poll for The Times has found no evidence that voters regretted the decision to leave the EU. Asked whether Britain was “right or wrong to leave the EU”, 46% of respondents said that it had been the right decision and 42% said that it had been the wrong one."

Lähihistorian osalta Wikipedia muistuttaa: "Britannia on ollut maanosan valopilkku osittain sen vuoksi että jäi euroalueen ulkopuolelle."

Toivon briteille menestystä valitsemallaan tiellä. Suurin osa euroopan maista ei ole pitkään aikaan todella valinnut mitään tietä, vaan on ainoastaan peesannut.
Suomi kärsi jo 4 vuotta peräjälkeen BKT:n laskusta - paljon ennen brexit-äänestystä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Toivon briteille menestystä valitsemallaan tiellä. "

Sitä on syytä toivoa myös EU:n ja Suomenkin puolesta, sillä tottakai kaupankäynti jatkuu, toivon mukaan, ja silloin kun kauppakumppani menestyy, silloin myös kauppa käy hyvin.

Jos taas käy niin että Britit eivät menesty valitsemallaan tiellä, jos punnan arvo heikkenee ja joa brittien ostovoima heikkenee, se tietää huonoa kaikille Englannin kauppakumppaneille siis paitsi EU:lle ja Suomelle, myös Amerikan maille ja kansanyhteisön maille.

Olisi kaikkien etu jos Englanti menestyisi, valitettavasti tämä Englannin valitsema tie ei nyt ainakaan auta menestymään, eikä kukaan oikein siihen usko.

Tämä on siis hyvin valitettavaa ja surullista.

Toivoa tietenkin sopii että konservatiivit, tämä Tory- puolue siis, pettää lupauksensa noudattaa kansanäänestyksen tulosta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #40

Valitettavasti historia ei nykyisessä maailmankaupan myllerryksessä paljoakaan auta; ei suomalaisia yrityksiä, ei venäläisiä yrityksiä eikä mm. brittiläisiä yrityksiä. Toki toivotaan, että Iso-Britannia merkittävänä kauppakumppanina Suomelle välttyy suuremmalta taantumalta. Mutta ei sitä yrityspuolella voi jäädä odottelemaan - miten noissa EU-neuvotteluissa mahtaa käydä. Uutta matoa kannattaa laittaa välittömästi koukkuun, koska niinkin ison kansantalouden (UK) kysynnän supistuminen lisää kilpailua muualla. Nyt on oltava ketterä. Tämä on minun konkreettinen suositukseni kaikille suomalaisille yrityksille, joille UK:n vienti on merkittävä osa liiketoimintaa. Saksa ja Ruotsi tekivät omat rakenteelliset uudistuksensa nykytilanteeseen nähden ensin. UK:n elinkeinoelämä on suoriutunut hyvin lähes 10 vuoden paikallaan polkemisen jälkeen viimeiset 5..8 vuotta. Mutta kyllä se hyvin haavoittuva kuitenkin mielestäni nykytilanteessa on (erityisesti palvelu ja rakentaminen, jotka työllistävät). No - vuoden lopussa olemme viisaampia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

Kysely kertoo tämänkin, brittien odotuksista Brexitin suhteen:

Separately, a 16-country poll by Ipsos MORI has found that 56% of Britons think the UK should receive favourable exit terms

http://openeurope.org.uk/daily-shakeup/yougov-poll...

Edit: loppu virkkeastä jäi pois: , more than twice as many as in Germany, Belgium and France.

Ja eiväthän britit vielä tiedä mitä on tulossa, alkaen siitä milloin artikla 50 aktivoidaan, eroneuvottelujen kestoon ja tuleviin kauppasopimuksiin.

Ehkä kyselyn aika olisi aikaisintaan ensi vuoden alussa kun on nähty mitä ensivaikutuksia Brexitillä on brittien talouteen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #62

Iso-Britannia on yksi monikansallisten yhtiöiden kärkimaita. Noilla useimmiten - jättiyrityksillä, ovat tuotannot (myös alihankinnat), logistiikka, rahoitus ja markkinointi hajautettu globaalisti. Yritysten, joilla on ollut valtava merkitys Iso-Britannian kansantalouteen, toimintatapojen muutosta on vaikea ennakoida Brexit-neuvottelujen aikana. Kansainvälinen liiketoimintaympäristö ja sen muutostahti on niin kovasti erilainen kuin vaikkapa 10 vuotta sitten. Siihen olemme Suomessakin tottuneet, että muutoksien toteuttaminen tai siitä ilmoittaminen tulee yllätyksenä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Erikoista tässä vielä on se, että brexitin äänekkäimmät ja suulaimmat
henkilöt väistelevät vastuuta, kun heillä ei ollut minkäänlaista toimintasuunnitelmaa Britannian EU-eron tilalle.

Suomen persujen sympatiseerama puolue on sekin nyt hajalla
http://yle.fi/uutiset/britannian_itsenaisyyspuolue...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kovin harvoin nähdään eturintamalla niitä poliitikkoja, jotka ovat päättämässä sotatoimien aloittamisesta. Tämä havainto koskee myös Suomea.

Rauhanajan suuret päätökset noudattavat samaa kaavaa. Äänekkäimmät ja suulaimmat poliitikot katoavat ensimmäisen vastoinkäymisen myötä suojatyöpaikkoihinsa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Soisi analyyttisyyttä sinulta. Olisiko mahdollista, että britannian "vanhat puolueet" , tässä tapauksessa konservatiivit toteuttivat mitä lupasivat ja miksi pääsivät valtaan: kansanäänestyksen.

Mitä ukip nyt briteissä ajaa, kun konservatiivit tekivät mitä lupasivat?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mittee hyö pelekee persuille käyvän ?

P.s. Ei mennyt oikein Karjalan murteella.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #28

Ei mennyt, mutta paremmin kuin Paimion demarilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä ukip nyt briteissä ajaa, kun konservatiivit tekivät mitä lupasivat?"

Eivät ole vielä tehneet mitään mitä lupasivat,
mutta lupaavat toki edelleen.

Ne odottaa vain sitä että tilanne muuttuisi jotenkin,
jotta voivat perua lupauksensa,
tai että heitä vaaditaan perumaan lupauksensa.

Laillisissa päättävissä elimissä on tällä hetkellä brexit- opposito enemmistönä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #39

"Laillisissa päättävissä elimissä on tällä hetkellä brexit- opposito enemmistönä."

Mistähän tällainen huhu on peräisin?
Asiasta päättää parlamentti, ja jos se uskaltaa päättää kansanäänestyksen vastaisesti, niin se tietää uusia vaaleja ja lähtöä suurelle osalle edustajia ja Ukipin nousua pääministeripuolueeksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

"Mistähän tällainen huhu on peräisin?"

Mediasta

"Asiasta päättää parlamentti, ja jos se uskaltaa päättää kansanäänestyksen vastaisesti, niin se tietää uusia vaaleja ja lähtöä suurelle osalle edustajia ja Ukipin nousua pääministeripuolueeksi."

Ilmeisesti parlamentilla ei ole uskallusta äänestää kansanäänestyksen vastaisesti ja se olisi eronneen pääministerin vanhojen vaalilupausten vastainen toimenpide.

Tuoreimmat vaalilupausten rikkomukset on kuitenkin tehnyt Ukip, joka perui vaalilupauksensa heti vaalivoiton jälkeen.

Se että brexit- päätöstä lykätään, vaikka se luvataan toteuttaa, enteilee kuitenkin sitä että hallitus kaavailee että "brexit- raivo" kansalaisten keskuudessa laantuu ajanoloon ja muuttuu pikkuhiljaa vaatimkseksi jättää EU- erohakemus tekemättä.

Sitten kun gallupit osoittavat että bexit- raivo on riittävästi laantunut, voidaankin sitten järjestää parlamenttivaalit, jossa yhtenä aiheena on brexit- hankkeen keskeyttäminen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #48

"..ja Ukipin nousua pääministeripuolueeksi."

Se olisikin melkoinen nousu, UKIP sai viime vuonna brittien vaalitavasta johtuen parlamenttivaaleissa vain yhden paikan.

Edit: https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdistyneen_kuningas...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Tätä olen itsekin vähän naureskellut itsenäni.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aivan vasta tehtiin lakimuutos. Nyt suomalaisilla on äänioikeus niin Britannian kansanäänestyksissä kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissakin. Vielä kun pääsisi oman maan asioista päättämään niin alkaisi olla kansalaisoikeudet kohdallaan.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Ha ha, hauskaa.

Tarkoitin kommentillani sitä, että mielestäni olisi aika huvittavaa jos tietyssä EU-maassa järjestetään kansanäänestys, jossa sitten tulos on "väärä", ja selittelyillä jälkikäteen kansanäänestyksen tulos estetään.

Mitäpä jos kaikki ajattelevat ihmiset alkaisivat pohtimaan yhdessä. Onko tässä mitään mieltä, että kaikista paikallisalueista ja paikalliskulttuureista sekoitetaan samaa mössöä? Lopussa kaikki alueet, ihmiset ja kulttuurit kaikkialla muistuttavat toisiaan ja minkäänlaista vaihtelua ei ole. Tämäkö sitten on se ihanne, mitä pitäisi tavoitella?

Itse pistin oman kannatusilmoitukseni Suomessa järjestetylle kansalaisaloitteelle 2058 3.8.2016 kello 11:49.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Mitäpä jos kaikki ajattelevat ihmiset alkaisivat pohtimaan yhdessä. Onko tässä mitään mieltä, että kaikista paikallisalueista ja paikalliskulttuureista sekoitetaan samaa mössöä? Lopussa kaikki alueet, ihmiset ja kulttuurit kaikkialla muistuttavat toisiaan ja minkäänlaista vaihtelua ei ole. Tämäkö sitten on se ihanne, mitä pitäisi tavoitella?"

Eköhän anneta ihmisille vapaus valita mitä kulttuurituotteita haluavat käyttää. Joku tykkää oopperasta, toiset Game of Thornssista, jotkut kalevalasta.

Kulttuuri on kyllä ihan kansainvälistä, sellaista mössöä, ihan ilman EU:ta.

Enpä usko että Englannistakaan tulee brexitin jälkeen sellaista erillisaluetta jonne ei enää päästetä vieraita kulttuurivaikutteita.

Ajatus erillisten kulttuurien eristämisestä on mieletön, ellei mielipuolinen.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi Vastaus kommenttiin #29

Vihavainen hyvä, vedät kyllä oikeasta narusta kun vetoat kulttuurien sulautumiseen. Ne jotka tuntevat minut hyvin, tietävät että eri alueiden, ihmisten ja kulttuurien erilaisuudesta ja monimuotoisuudesta juuri kulttuurien moninaisuutta minä arvostan vähiten.

Kyllä minä siitäkin huolimatta pitäydyn kiinni mielipiteessäni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Populismi uhkaa maailmantaloutta ja maailmanrauhaa.

On se vaan niin kummallinen, mutta silti merkittävä ilmiö.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Populismia !

Maailmanrauhaa tai maailmantaloutta ei uhkaa yhtikäs mikään. Välillä vaan soditaan enemmän ja välillä sitten taas vähemmän. Välillä rikastutaan ja välillä köyhdytään.

Kokonaisuus pysyy ennallaan. Karavaani kulkee, koirat haukkuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Uhkia on paljon, diktatuurit, nationalismi, populismi, terrorismi, joukkotuhoaseet, myrkyt, ihmisten yleinen luontainen hölmöläisyys.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No niin, nysse tuli, Englannin keskuspankin talouskasvuennuste ja siitä:

The Bank also announced the biggest cut to its growth forecasts since it started making them in 1992.

It has reduced its growth prediction for 2017 from the 2.3% it was expecting in May to 0.8%.

http://www.bbc.com/news/business-36976528

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

En usko hirveästi olevan apua tästä operaatiosta - ainakaan lyhyellä aikavälillä. On vähän samanlainen tilanne kuin EKP:llä jokin aika sitten. Reaalitalouden luottamusta on horjutettu ja sen palauttaminen vaatinee muunkinlaisia toimenpiteitä ja signaaleja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

EKP tulikin mieleen; milloinkahan kuulemme Englannin keskuspankin seuraavat uutiset.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EKP elvyttää unionia ohjelmalla, jonka kautta se levittää noin 2 000 mrd€ ensi vuoden loppuun mennessä - keskivauhti on 60-80 mrd/kk.
Kreikan kriisin hoidosta saivat pyyhkeitä sekä IMF, että EU:n "johtavat kriisinratkaisijat". Suomi osallistui - toisin kuin britit - innolla tukipaketteihin, mutta edessä on silti velkaleikkaus... Takuudet eivät pelasta Suomea isoilta tappioilta.
Kreikasta pakeni yli 30 mrd€ ulos, nyt eletään toivossa, että saadaan 4-5mrd€ takaisin Kreikkaan, joka ei kykene selviämään veloistaan alkuperäisten sopimusten mukaisesti?

Jukka Mäkinen

Kasvuennuste on edelleenkin vain ennuste.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinhän se on, heinäkuun luvuista päätellen voi mennä miinukselle, ja pahastikin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

On näitä, meitä ainokassisia. Väitän, että lapsillani olisi helpompaa, kun en sitouttaisi heitä EUn jäseninä välimerellisten maiden lainoihin. Omissammekin on lapsillani maksamista kun lainalla rikasta esitämme. Väitän, että kohta valtionbudjettimme vaatii 10 miljardia uutta vuotuista lainaa.
Toivon, että lapsemme eivät olisi isiensä kaltaisia lainojen takaisin maksajia. Osaisipa lapseni elää kreikkalaisittain.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä bloggaus ja siihen liittyvä keskustelu toimi kimmokkeena kahdellekin jutulle. Kiitos kirjoittajalle!

Brexit ja Fordin tappiot: http://www.uusisuomi.fi/raha/200584-tuhannet-tyott...

Seppo Turusen haastattelu Uudessa Suomessa fixitiin liittyen: http://www.uusisuomi.fi/raha/200607-pikkupoliitiko...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Oosoittaa US:lta suurta rohkeutta haastatella tässä yhteydessä blogin kirjoittajaa brexit ja EMU-asiantuntijana.
Sen sijaan pienen yrityksen näkökulmaa on hyvä tehdä tunnetuksi...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Rohkea rokan syö. Ja mielestäni haastattelu koski vientiin liittyviä näkemyksiä. Ja suosittelen kyllä näkemyksistä kiinnostuneille jalkautumaan pieniin ja isoihin vientiyrityksiin. Varttitunnissa saa kyllä paljon selville. Sinne vaan reippaasti kyselemään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #46

"Ja suosittelen kyllä näkemyksistä kiinnostuneille jalkautumaan pieniin ja isoihin vientiyrityksiin."

Suomesta viedään vanhoja paperikoneita Ruotsiin paperia tekemään ja taas lopettaa yksi paperitehdas Hämeenkyrössä. Ei taida kohta olla koko vientiteollisuutta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Valehtelulla on lyhyet jäljet - niin Bexit- kaavailuissa, joka saatta lopuksi jäädä toteutumatta.

Olli Kankaanpää

Brexit toteutuu väistämättä. Konservatiivit ovat sitoutuneet siihen puolueen ylintä johtoa myöten ja kansakunnan karttuista kättä ei voi jättää huomiotta menettämättä omaa uskottavuutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Brexit vie britit pitkään taantumaan?"

Varmasti nousee nopeammin kuin Suomi eurossa. Britteihin muuttaa työtähakevat, Suomeen sosiaaliturvalla elävät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Katsotaan nyt ensin kuinka selviävät nykyistenkään vierasmaalaisten kanssa:

Jos kaikki maassa asuvat EU-kansalaiset hakisivat oleskelulupaa samana vuonna, brittiviranomaisilta kuluisi hakemusten käsittelyyn noin 140 vuotta nykyisellä käsittelytahdilla. Tällä hetkellä viranomaiset käsittelevät vuosittain keskimäärin 25 500 hakemusta.

Ja sekin pystyvätkö välttämään taantuman ja jos eivät niin kauanko se kestää.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/08/03/br...

Risto Laine

Euroopassa onkin globaalin talouden sijasta alettu puhumaan sisämarkkinoista ja sen tärkeydestä, siis kehitteillä suljettu talous. Muistan kun eräs tuttu kertoi, joka tekee globaalia businesta EU rajojen ulkopuolella, totesi eurooppalaisten kollegoiden kanssa yks kantaan, että EU on täysi vitsi. Ensin se vie yritysten katteesta n40 % tulli+lisätulli, alv, erilaisten toimitusmaksuineen. Eräs mielenkiintoinen seikka liittyy sitten tämän EU bolibyroon kiertämiseen ja sehän onnistuu ihan mainiosti, joka liittyy konttiliikenteeseen.

Summasummarum, Jos Briteillä ei mene hyvin, niin tuskin Suomalaisillakaan. Ehkä ensin mainittu tulee ajan kanssa pärjäämään, kun taas me olemme edelleen taantumassa ja ruokimme Saksan taloutta.

Busines on siitä hauskaa, että se on jonkun tuho ja toisen alku.

Jukka Mäkinen

Voisiko blogisti tarkentaa tätä:

" Se nyt vielä puuttuisi, kun on nähty millaisia ongelmia Venäjän tilanteesta on meille tullut, ja kuitenkin selvitty, että vielä itse tällaisia aiheutettaisiin. Ei kiehdo kyllä yhtään."

Mitä ongelmia tarkotat, ja miten niitä itse aiheutettaisiin?

Tästä saa käsityksen että kyse olisi pakotteista, ja siitä että ne voidaan selittää venäläisille Unionin syyksi, kun taas Unionon ulkopuolella ollessa pakotteisiin liittyminen olisi Suomen oma hölmö päätös.

Vai onko kyse sitä että taas mentäisiin Saksan rinnalla hakkaamaan päätä Karjalan mäntyyn?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jukka Mäkinen;
tarkoitan Fixit puuhastelua.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitos kaikille tähänastisista kommenteista. Enpä arvannut, että vaatimaton yritysnäkökulma kiinnostaa näinkin paljon. Olen tyytyväinen, että suomalainen vientisektori on varsin hyvin kartalla ja strategioita ollaan valmiita muuttamaan varsin nopeasti. Valitettava tosiasia on, että vientimme on edelleen pitkälti investointihyödykepainotteista (verrattuna mm. Ruotsiin). Mutta maailman myllerryksiin peilaten (mm. Venäjä, Kiina, Intia, EU) - huonomminkin olisi voinut käydä. Yrityksien kuten rahoituslaitosten kunto on tasolla, mikä pitää kyllä pyörät pyörimässä. Rakenteelliset uudistukset julkisella puolella ovat edenneet luvattoman hitaasti ja edelleen luottamuspulaa poliittiseen päätöksentekoon on varsin paljon (esim. kuinka yrityksiin liittyvä verotus, takaukset riskimaihin, koulutus, työvoimapolitiikka kehittyvät)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitän blogistia siitä että hän tuo asiallista ja puolueetonta näkökulmaa tähän muuten sekavaan ja hyvin tunnepitoiseen keskusteluun. Olen oikein tyytyväinen tähän kirjoitukseen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitos. Blogin ydinkysymys on kuitenkin hyvin yksinkertainen. Miten suomalaisen vientiyrityksen, jolle UK on merkittävä kohde, tulisi tässä tilanteessa menetellä? Odotella rauhassa? Varautua? Toimia ennakoivasti ja skenaarioita tehden? Kyllä jokainen vastuullinen yrityksen hallitus ja johto toimii viimeisen kysymyksen mukaan. Kuuluu johtamisen perusteisiin. Muuten voi joutua henkilökohtaisesti itse maksumieheksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

"Miten suomalaisen vientiyrityksen, jolle UK on merkittävä kohde, tulisi tässä tilanteessa menetellä?"

Yritys ei voi ottaa huomioon isänmaan etua, ei EU:n etua, ei Britannian etua eikä edes omien työntekijöidensä etua, ainoastaan asiakkaan etu ratkaisee, eli se että tavara menee kaupan kannattavalla hinnalla ja siitä kaupasta jää kilisevää kirstun pohjalle, investointeihin, verojen maksamiseen ja omistajille jaettavaksi.

Yritykset pyrkivät vain kannattavaan kaupantekoon ja jos brexitistä syntyy kaupanteolle haittaa, kaupanteko tyrehtyy, jos siitä syntyy hyötyä, kauppa senkun kasvaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jään odottamaan juttua "brittien syvästä taantumasta" samalla, kun muut, eli unioniin jäänyt porukka euroineen kukoistaa virvoittavan vientipyrähdyksen ja kasvun auringon loisteessa...
Toki toivon kaikille kasvua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saat odottaa pitkään, sillä erohakemuksen jättämistä on tällä hetkellä kuulemma lykätty, olikohan vuodella, ellen väärin muista.

Ensin sitä siis lykättiin ensi vuoteen, sitten tuli, jos oikein muistan, tämä vuoden viive. Erohakemusta voidaan viivyttää lisää, tarvittaessa ikuisuuteen.

Jos eroanomus joskus tulee, niin siitä sitten seuraavat seitsemän vuotta neuvotellaan, kenties pitempään.

Voi käydä niin että olemme kaikki vainaita ennenkuin Englanti eroaa EU:sta. :=

Sitten se syvä taantuma- uutinen tulee, mutta emme ole sitä todistamassa. :)

Toimituksen poiminnat