seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Luottamus tulevaisuuteen voimistumassa

Olin eilen aamulla PK-yritysbarometrin julkaisu- ja keskustelutilaisuudessa. Barometria on tehty kuta kuinkin samalla sapluunalla 2000-luvun alusta alkaen. Menneitä katsellessa; ovat toteutuneet vastanneet varsin hyvin ennakoitua 3…12 kuukauden viiveellä. Nyt julkaistun barometrin perustietona on 6010 yrityksen  näkemykset. Kartoitus  tehtiin heinä- ja elokuussa. Merkille pantavaa on voimakkaasti kasvuhakuisten ja kasvuun tähtäävien yritysten osuuden lisääntyminen suhteessa ei kasvutavoitteita omaaviin tai toimintansa lopettaviin yrityksiin. Kun toisella neljänneksellä 2015 voimakkaasti kasvua haki 8% yrityksistä ja mahdollisuuksien mukaan kasvua 34% - on vastaavat luvut toisen neljänneksen 2016 jälkeen 11% ja 39 %. Siis puolet PK- yrityksistä hakee kasvua. Kasvuhakuisuus on lisääntynyt kaikilla toimialoilla. Lisäksi suoraa vientiä harjoittavista yrityksistä peräti 58 % uskoo viennin arvon kasvavan seuraavan 12 kk aikana (vastaavasti 5 % uskoo arvon pienevän). Mikä ilahduttavinta teollisuudessa peräti 63% uskoo viennin arvon kasvuun.  Henkilöstön määrän odotetaan kasvavan kaikilla toimialoilla (teollisuus, rakentaminen, kauppa ja palvelut).

Tiedän yrittäjänä ja lukuisien pk-yrityksien hallituksissa ja asiantuntijatehtävissä olleena, millainen merkitys luottamuksella - kysynnän lisäksi on; poliittiseen päätöksentekoon, rahan saantiin ja työmarkkinajärjestöjen toimintakykyyn.  Mielestäni PK- yrityksien rakenteisiin liittyvä suurin yksittäinen vaikutin viimeisen 10 vuoden aikana on ollut ikääntymisiin liittyneet omistajavaihdokset. Finanssikriisi vaikeutti luopumisia ja ennen kriisiä tehdyt yrityskaupat saivat kylmää kyytiä kysynnän vähetessä ja rahoituksen saatavuuden heiketessä. Vaikka sukupolvenvaihdoksien suuret ”vaihtovuodet” vielä jatkuvat ainakin 10 vuotta, on osaaminen ja riskien hallinta vaihdosprosesseihin lisääntynyt kaikissa sidosryhmissä. 

Nyt sitten toivotaan ja odotetaan "tulitukea" poliittisilta päätöksentekijöiltä, työmarkkinajärjestöiltä, rahoittajilta ja erityisesti maakuntien toimijoilta yrittäjäyhdistykset ja koulutusorganisaatiot mukaanlukien.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vielä lisäyksenä, että Suomessa on - ilman maa-, metsä- ja kalatalouden toimialoja noin 280 000 yritystä. Tästä määrästä yli 99 % on alle 250 hlöä työllistäviä. Toki on huomioitava, että suuryritysten ulkoistamiset ovat lisänneet PK-yrityksien määrää ja työpaikkoja merkittävästi. Mutta kyllä kasvuhalukkuuden nousu suuressa joukossa ja odotukset huom! suoran viennin arvon lisääntymisessä, antavat tässä tilanteessa pitkästä aikaa valoa tunnelin päähän. Määrä luo laatua ja onnistumisia. Näistä lähtökohdista myös vientisektorin monipuolistumista on lupa odottaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valitettavan harvoin tällä palstalla näkyy talousodotuksista positiivisia blogeja. Pikemminkin halutaan rypeä itsesäälissä. Kiitos blogistasi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Taitaa olla niin, että moni on varsin pettynyt jos ja kun pyörät taloudessa alkavat pyöriä paremmin EU:n ollessa veturina. Varsin hyvin on selvitty Venäjän kriisistä, vaikka kauppa siihen suuntaan on tyrehtynyt. Vuonna 2008 Venäjä oli suurin vienti/tuonti-maa. Viime vuonna Saksa kohosi ykköseksi ja Ruotsi kakkoseksi. Vienti Saksaan nousi 14 % ja Ruotsiin 10,3 %:in koko viennin arvosta. Venäjän vienti oli enää 3,2 miljardia vastaten 5,9 %. Siis aika lähellä Iso-Britannian tasoa. Sanoisin, että strategisesti olemme terveemmällä pohjalla kuin aikoihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onhan jo 8 vuotta kirjoitettu joka syksy että talous nousee ensi keväänä ja joka kevät kirjoitettu että ensi syksynä on valoa näkyvissä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olen kyllä kieltämättä sortunut itsekin olemaan optimistisempi kuin barometrit. Johtunee osin siitä, että on suuria alueellisia eroja maakuntien kesken. Täällä ja Pohjois-Savossa mm. rakentaminen on ollut varsin vilkasta lähes 10 vuotta ja viime vuonna Pohjois-Karjala oli ainoa maakunta joka lisäsi teollisuuden vientiä edellisvuodesta. Blogin tarkastelu on toki valtakunnallinen. Kokoonjuoksijana Suomen Yrittäjät (ekonomistit Petri Leppänen ja Sampo Malinen).

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Toivotaan, että uusi maailmantalouden taantuma ei kurki nurkan takana tai kyyti on kylmää. Toisaalta kyyti on joka tapauksessa seuraavan 15 vuoden ajan kylmää mutta jos edes vähän vähemmällä päästäisiin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Taitaa olla riippuvainen mistä kulmasta maailman tilannetta tarkkailee. Hyvinhän tässä on Venäjän ja Ruotsin välissä kuitenkin pärjätty. Yrityksien valmius kehittää ja mennä eteenpäin on valtaosalla säilynyt hyvänä. Liiketoiminta - vienti mukaanlukien on monipuolistunut. Tarkoitus on itsellä ja isolla joukolla tuntemiani mennä edelleen lämpimässä osastossa eteenpäin. Ja on tilaa ottaa värjöttelijöitäkin kyytiin.

Toimituksen poiminnat