seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Tyytymättömyys ei synny työttömyydestä?

Vuoden 2009 finanssikriisi jopa tuplasi työttömyyden monessa maassa. Siitä toipuminen on parhaiten tapahtunut USA:ssa ja Iso-Britanniassa. Molemmissa työttömyys on laskenut noin 9 %:n tasolta alle 5 %:n. Vieläpä varsin tasaisesti. Myös muilla mittareilla tarkasteltuna tilanne on kohentunut merkittävästi. Molemmissa maissa bruttokansantuote on kasvanut syöksyn jälkeen 5..6 vuodessa noin 20 %. Näyttäisi siltä, ettei tyytymättömyys ole seuraus ainakaan kasvavasta työttömyydestä vaan jostakin muusta. Oma yksinkertaiselta kuulostava selitys on, että olemassa olevat poliittiset rakenteet sulkevat tien monelta sellaiselta henkilöltä, jonka intohimo on valtaan pääsy. Valtaan pääsy edellyttää "johonkin" tyytymättömien ”löytämistä” ja sen ruokkimista – siis määrän kasvattamista. Mutta eipä tässä liene mitään uutta, kun tarkastelee historian havinaa. Katsoessani viimeisten viikon puheita USA:n presidenttivaaleissa ja kansaa Trumpin ympärillä huutamassa ”laita hänet vankilaan, laita hänet vankilaan…”, tuntui kuin katsoisin elokuvaa, jossa kansanjoukko huusi ”ristiinnaulitkoon, ristiinnaulitkoon”. Emmepä ole paljoa ihmisinä noista ajoista muuttuneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Usan talous ei ole toipunut. Oikea työttömyysaste on noin 20%. Miljoonia Usan työttömiä ei enää tilastoida. He eivät näy missään virallisessa selvityksessä.

Ennen hyvinvoiva keskkluokka on köyntynyt taloudellisesti ja tämä on Usan laman perussuu. Kun keskiluokalla ei ole ostovoimaa, ei pyöri talouskaan.

Politiikkojen ja Wall Streetin ahneus on tuhonnut miljoonia
teollisuustyöpaikkoja Usan ennen niin vahvoista osavaltioista. Maan infra on pahasti rappiolla, kun rahat on ohjattu sotimiseen.
Tiet, sillat, viemärit, koulut yms. ovat hajoamispisteessä.

Tyytymättömyys syntyi juuri unohdetun kansanosan köyhyydestä ja syrjätymisestä. Heitä ovat työttömät teollisuustyöläiset, sotaveteraanit ja valkokaulusköyhälistö. He nimenomaan äänestivät Trumppia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lieneekö työttömyysasteen ja bruttokansantuotteen tilastointitapa muuttunut USA:ssa. Onko Markulla tietoa?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

On muuttunut. Osa-aikaiset ja pätkätyöt lasketaan nykyään kokoaikaisiksi työpaikoiksi, eli jos teet kolmea osa-aikaista työtä, muodostat tilastoissa kolme työpaikkaa. Myös muut laskentaperiaatteet ovat aivan erilaiset, ja esim. John Williams-nimisen tilastogurun firma Shadowstats pyörii sillä, että hän tuottaa ja myy yrityksille realistisemmin laskettua dataa.

Virallinen tilastopalvelu FRED on sinänsä monipuolinen ja ajantasainen verrattuna Suomen Tilastokeskukseen, mutta sen tilastoja on ajettava ristiin luotettavan kuvan saamiseksi.

Blogihistoriastani löytyy aika kattava FREDin tilastoihin perustuva analyysi siitä, miksi tässä jamassa ollaan. Sen perusteella myös pidin Trumpin voittoa todennäköisenä.

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223665-suom...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Näin työttömyystilastoja kikkaillaan Usa:ssa.
http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1562...
"Paul Craig Roberts ottaa esiin arvostetun tilastotieteilijän, Shadowstats.com-sivustoa ylläpitävän

John Williamsin laskelmat, joissa yli vuoden työttömänä olleet on laskettu mukaan työvoimaan. Williamsin laskelmat tuottavat Yhdysvaltain työttömyysasteeksi 23,2 prosenttia.

"Ei ole sellaista asiaa, kuin talouden toipuminen todellisen työttömyysasteen ollessa 23,2%!"

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Riikka eikä Paul ole koskaan vakuuttaneet minua..eikä nytkään Sorry!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Hyvähän se Usan kannalta olisi jos Paul olisi väärässä.
Se on tosiasia, että Usa:ssa on valtava köyhyysongelma.

Hannu Rautomäki

Amerikkalaiset elävät suuressa näköharhassa ja väärinkäsityksessä, mikä aikanaan räjähtää sikäläisen yhteiskunnan silmille.
Viite:

https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM

Kalle Erkkilä

Obamacare on ollut keskiluokalle katastrofi. Vakuutusmaksut ovat kasvaneet (joissakin osavaltioissa jopa 60%) samalla kun kattavuus on puolittunut. Lisäksi omaa lääkäriään ei ole aina saanut pitää vaikka oli aluksi luvattu.

Työpaikkojen katoaminen ulkomaille on ollut suuri huoli varsinkin nk rust beltissä. Samoin laittomien siirtolaisten tulva maahan. Samoin pakolaispolitiikka.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Muistaakseni joku jenkki sanoi haastattelussa, että valtio pakottaa jokaisen ottamaan pakollisen sairausvakuutuksen, vaikkei pysty sitä maksamaan. Se on se obamacare.
Obaman terveydenhuoltouudistuksen myötä jokaisen yhdysvaltalaisen on pakko hankkia sairausvakuutus sakon uhalla vuodesta 2014.

Kalle Erkkilä

Juu, vakuutus on pakollinen. Moni nuori on jättänyt ottamatta vakuutuksen, koska sakko on pienempi kuin vakuutusmaksu. Sakko on muistaakseni 1000 taalaa. Hillary oli kai suunnitellut sakon määrän nostamista.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #8

Osa-aikaisilla hampurilaispaisto palkoilla ei maksella vakuutusta, eikä edes sakkoja.
Valitettavasti yhä useampi ihminen joutuu Usa:ssa tekemään kahtakin työtä nälkäpalkalla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #8

Kummallista, että sairausvakuutus, vaikka on pakollinen, on säädetty USA:ssa itse maksettavaksi. Voisivat ottaa oppia Suomesta. Täällä sosiaaliturvamaksu peritään veroluontoisesti palkamaksun yhteydessä.

Suomessa työntekijä maksaa sosiaaliturvamaksuna yhteensä 2,12 % kunnallisverotuksessa verotettavasta ansiotulosta. Maksulla katetaan sairaanhoito- ja sairausajan päivärahamaksut. Maksun perii verottaja. Työntekijän ei tarvitse siitä itse huolehtia. Maksu sisältyy hänen ennakonpidätysprosenttiinsa ja työnantaja huolehtii sen maksamisesta.

Työnantaja maksaa Suomessa lisäksi työnantajan sosiaaliturvamaksua 16-67-vuotiaista työntekijöistä. Tätä nuoremmille tai tätä vanhemmille työntekijöille maksetuista palkoista ei työnantajan tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksuja. Työnantaja maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksua on 2,12 % työntekijän bruttopalkasta (vuonna 2016).

Kokonaisuutena sosiaaliturvamaksu on 4,24 prosenttia palkkojen määrästä. Ei siis kovin korkea. USA:n järjestelmässä on joku rakenteellinen vika, kun sen maksaminen ja naksujen perintä on niin vaikeaa, että sitä toteutetaan sakon uhalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #27

Aikoinaan Demokraattinen puolue pelkäsi sanaa "sosialismi". Obama arveli, että pakollinen sairausvakuutus saa paremman suosion, kun käytetään verbiä "buy".

Nythän alle 30-vuotiaista amerikkalaisista 49% suhtautuu myönteisesti "sosialismiin" ja vain 44% "kapitalismiin". Asiaa voitaisiin miettiä esimerkiksi SDP:n periaateohjelmaa rakennettaessa, jos rakentajissa olisi alle 60-vuotiata ja jos joku heistä jotakin miettisi.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #27

Käsittääkseni Obamacaressa voi ostaa eri tavoin kattavia vakuutuksia, tämä vaikuttaa hintaan. Lisäksi ennen Obamacarea ihmiset, jotka ostivat vakuutuksia ovat tottuneet erinomaiseen palveluun. Tämä on hiukan kärsinyt, kun esim. omaa lääkäriä ei saanutkaan enää pitää (jostain syystä).

Vaimolleni ostama vakuutus olisi kattanut sairaustapauksessa välitöntä ja ensiluokkaista hoitoa yksityisessä lääkäritalossa, kaikki hoidot ja leikkaukset olisi saanut heti. Lisäksi sairaalassa olisi ollut oma huone, riittävästi henkilökuntaa jne.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Kommenttisi kertoo sekin eräälaisesta nimby-ilmiöstä. Ei väliä, vaikka toisilla ei olisi terveydenhuoltoa ollenkaan, kunhan omani ei yhtään huonone eikä maksa yhtään enempää?

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #39

Jos itse maksan vakuutukseni, en saisi siitä hyötyä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Toki, mutta niin myös kaikkien muidenkin, jotka vakuutuksensa maksavat? Siksi onkin hyvä, että vakuutus on pakollinen?

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #41

Se riippuu miten kukin kansakunta haluaa asiat järjestää. USA:ssa ja Filippiineillä on eri yksityisiä ja julkisia järjestöjä, jotka tarjoavat laadukasta sairaanhoitoa myös niille, joilla ei jostain syystä ole vakuutusta.

Filippiineillä on myös vapaaehtoinen ja ilmainen PhilHealth vakuutus. Se kattaa henkilölle tiettyyn summaan asti korvauksia ja jos jonakin vuonna et sairastele, summa siirtyy seuraavalle vuodelle, jolloin kattavuus tietenkin kasvaa.

Jos käy niin, että sairauskulut ylittää sen minkä sinulla on PhilHealth-vakuutuksessa, voit hakea korvauksia esim. paikalliselta Veikkaukselta (valtion omistama). Heillä on varattuna eri tarkoituksiin varoja, mm. sairaalalaskuihin.

Osa yksityisistä sairaaloista ottaa myös PhilHealth-asiakkaita. PhilHealth kattaa myös lääkekustannukset yms.

Muistutan, että vapaaehtoinen yksityinen vakuutus on samalla myös säästösijoitus, koska rahat saa korkoineen takaisin, kun täyttää 65 vuotta. Se on aika iso summa eläkepäiviä varten. Siihen päälle tietenkin normaali työeläke ja/tai kansaneläke.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Miksi käännät puheen Filippiineille, kun puhe on Obamacaresta?

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #43

En ole ostanut vakuutuksia USA:sta, Filippiineillä olen. Ja on samalla esimerkki, että asioita voi hoitaa monella eri tapaa. En pidä Suomen tapaa hoitaa sairausvakuuttamista hyvänä.

Itse olen viimeisen 28 vuoden aikana käynyt kerran sairaalassa, sekin korvatulehduksen takia (hoidettiin lääkkeillä). Silti olen joka kuukausi maksanut sairausvakuutusta sen pari prosenttia tuloistani valtiolle. Ja niitä rahoja en saa takaisin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Nyt kysymyksessä oli Obamacare! Asioita voi eri maissa hoitaa eri tavoilla, niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #48

Pahoitteluni, Pekka. Puhun asioista mistä tahdon :) Ei voi mitään.
Mutta puhu sinä Obamacaresta, jos tahdot.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Sorry vaan, mutta käsitin, että puhuit Obamacaresta, nimenomaan tämän keskustelunaiheen ympärillä.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #50

No juu, välillä on hyvä tarkastella asioita hiukan laajemmasta näkökulmasta. Onhan meilläkin SoTe-uudistus käynnissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #51

Näkökulmien laajentamisessa ei toki ole mitään pahaa. Mutta on vaikea aina ymmärtää toisen keskustelijan tavoitteita, jos hän ei niitä kunnolla aukaise.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen Vastaus kommenttiin #42

By all respect mutta en ehkä just nyt nostaisi Filippiinoja esimerkiksi soteen liittyvissä asioissa.

Katsokaa US Forbes 500 listaa ja noukkikaa listalta sote - format. Ei ihmetytä sen jälkeen mihin maailman tehottomimnan systeemin rahat menevät.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Laajemman ja talouden tilaa paremmin kuvaavan tilastointitavan mukaan Yhdysvaltojen kokonaistyöttömyys on 10,3 prosenttia, väittää Nobel-palkittu ekonomisti Joseph Stiglitz
http://www.arvopaperi.fi/uutiset/stiglitz-usa-n-oi...

Kalle Erkkilä

Hahaha! YLE uutisoi, että Trump ei ehkä kumoa Obamacarea. Samoin uutisessa valehdellaan, että vakuutusjärjestelmä on kohtuuhintainen.

http://yle.fi/uutiset/3-9289130

Veikkaan, että Trump korvaa Obamacaren kokonaan (niin kuin on luvannut). Hän pitää uudessa järjestelmässä vain ne kohdat Obamacaresta, jotka republikaanit ovat siihen alunperinkin saanut leivottua sisään.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Onko sulla tietoa paljonko halvin sairausvakuutus maksaa Jenkkilässä/vuosi?

Kalle Erkkilä

Hinnat riippuvat osavaltiosta ja vakuutuksen ostajan tuloluokasta. Obamacare karkoitti osasta osavaltioista vakuutusyhtiöt, jolloin asiakkaat eivät enää pystyneet kilpailuttamaan vakuutuksiaan. Tämä nosti hintoja entisestään.

Osalle köyhistä Obamacare on ollut ihan hyvä, mutta enemmistö joutuu kärsimään.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #13

Tämmöinen sivuston löysin, joka avaa Obamacarea.
http://obamacarefacts.com/irs-average-family-20000...

Hintaan vaikuttaa myös kuinka kattavan vakuutuksen asiakas tahtoo tai tarvitsee.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #14

Vakuutuspohjainen sosiaaliturva ja terveydenhuolto on aina vähän ongelmallista... meilläkin.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #15

Obamacare on pakollinen vakuutus. Pakollinen se on meilläkin, se vain viedään suoraan palkasta.

Asuin aikoinaan vuoden Filippiineillä, siellä on kaksi järjestelmää, huono julkinen terveydenhoito sekä tasokas yksityinen. Ostin vaimolleni vakuutuksen, jolloin hän tarvittaessa olisi saanut parasta mahdollista hoitoa. Vakuutuksen ostin englantilaiselta vakuutusyhtiöltä. Hinta oli 100e / kk. Jos olisin jatkanut vakuutusta, olisi hän saanut kaikki maksetut rahat takaisin korkojen kera kun täyttää 65 vuotta.

Muutimme Suomeen, jolloin lopetin vakuutuksen, koska muutoin olisimme joutuneet maksamaan tuplasti (suomen pakollinen + oma vapaaehtoinen).

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #14

Linkin takaa löytyvästä kirjoituksesta ilmenee, että USA:n sairausvakuutusmaksu on keskimäärin 8 prosenttia. Pienituloisilta peritään vähemmän ja parempituloisilta enemmän. Terveyshuollon kulut ovat USA:ssa lähes kaksinkertaiset Suomen kulutasoon verrattuna. Järjestelmänä se on aivan liian kallis.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #28

Käsittääkseni Obamacaren vakuutusmaksut kasvavat vuonna 2017.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näinpä tuntuu olevan. Siis sanat tyytymättömille olivat vain työväline valtaan pääsyyn.

http://www.faz.net/aktuell/politik/wahl-in-amerika...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Entinen työntekijäni muutti noin 15 vuotta sitten Kaliforniaan. Hän maksoi itsensä työllistävänä elokuussa 2016 noin 530$/kk, mutta täytettyään 50v syyskuussa, vakuutus nousi himpun yli 600 dollarin. Mutta en tunne, enkä ole tullut kysyneeksi järjestelmän toimivuudesta yleisesti. Jokaiselle muutokselle, olipa se mikä hyvänsä löytyy aina vastustajia ja saavutetuista eduista ei haluta tinkiä. Vaikka maailma muuttuu ympärillä hyvinkin radikaalisti.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Meneekö tuosta 600 dollarista myös eläkemaksu, vai onko se pelkkä sairausvakuutus?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Täytyypä tarkistaa ko. henkilöltä. Muistelen sen olevan pelkkåää sairausvakuutus.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ei taida lukijoilla olla kommentoitavaa Iso-Britannian tilanteeseen. Se on itselleni tutumpi toimintaympäristö. Mielestäni siellä asioita on hoidettu mm. rahapoliittisesti varsin hyvin finanssikriisin jälkeen. Ja se on näkynyt talouden kasvuna ja työttömyyden vähenemisenä. Nuo eivät kuitenkaan ole painaneet paljoakaan vaakakupissa, kun EU:sta halutaan irti. Ei tuota menestystä kyllä ole paljon hehkutettu edes heidän omassa lehdistössään. Mutta paljon on mittareita, joilla päästään seuraamaan seuraavien vuosien kehitystä verrattuna viime vuosiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kansainyhteisön jäsenistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_the...
"...they are united by language, history, culture and their shared values of democracy, human rights, and the rule of law."
---
Briteillä on jo tällainen 52 valtion löyhempi yhteisö, johon se kuuluu. Se antaa liikkumatilaa. Britannian suhdetta EU:hun tarkastellaan harvemmin tästä näkökulmasta. Rahapolitiikkahan on briteillä (EMU:n ulkopuolella) ollut omissa käsissä.

Kun katsoo, mikä niitä maita yhdistää, voi havaita, että "EU:n perusarvojen" ohella kieli, historia ja kulttuuri ovat myös mukana, mutta Commonwealthissa ei ole pakko kuunnella yhdenmukaisuuden ja samankaltaistamisen vaatimuksia, vaan jäsenmailla on paljon yksilöllisiä eroja.

Viiden presidentin paperit, Schengen-katastrofi, yhteisvastuu- ja velkaunionin ongelmat tai Ranskn ja Saksan kuviteltu "johtava asema" jne. eivät ole jokapäiväisiä huippukokousriesoja kansainyhteisössä. Intia ei ole Australia ja Etelä-Afrikka ei ole Britannia tai Kanada.
---
Mitä USA:han tulee, niin muutaman vuoden asuminen esim. keskilännessä riittää jo sen huomaamiseen, etteivät esim. Suomen mediatalot ole tehneet riittävästi kotitöitä ymmärtääkseen, mitä siellä todella tapahtuu. Kun lehdet ovat vuoden päivät Trumpauttaneet meitä, olemme unohtaneet, millainen voima ja vitaalisuus USA:n taustalla on, vaikka välillä ajat ovat ns. huonot.
---
Riippuu yksilön asemasta ja tilanteesta, miten työttömyys koskee. Jos on "milli pankissa ja kymppitonni kuussa palkkaa" kuten Mikael Jungner kerran lohkaisi, voi edelleen toimia suhteellisen vapaasti.
Suomessa on valtava koulutettujen armeija, joiden kapasiteettia maa ei kykene hyödyntämään. Siellä on perusteltuja syitä suhtatua kriittisesti pitkäaikaiseen tilaan, jota ei ole kyetty korjaamaan. Aivovuoto on merkittävä riski.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikähän tuossa videossa on, koneeni meni täysin tilttiin yritettyäni katsoa sitä?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyllä työttömyys ja taloudellinen epätasa-arvo on kasvanut tällä vuosituhannella ja esim. Suomen ennen vuotta 1998 ja sen jälkeiset työttömyystilastot eivät ole vertailukelpoisia. Kautta maailman (paitsi ehkä Espanjassa) kansantaloudellisia tunnuslukuja on kaunisteltu ja vääristelty vähitellen.

Vetoaminen USAn ja Suomen työttömyyslukuihin 1990-2016 on sangen lullukkainen ja laiska veto.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Lyhykäisyydessään selitys on unelmien karkaaminen ja toivon hiipuminen. Erilaiset sijoittajat ovat nostaneet asuntojen hintatason sellaiseksi, ettei opintovelkaisella pätkätyönuorella ole ikipäivänä mahdollisuutta omistusasuntoon.

Tämä on ongelma lähes kaikissa länsimaissa. Kun inflaatio ei hoida velkoja, ei siltäkään suunnalta heru mitään apuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo Turunen otti minuun yhteyttä ja pyysi välittämään tiedon, että avattuaan Ville Kauppisen jakaman linkin, hänen tietokoneensa meni täysin tiltiin, joten hän ei pääse enää US-puheenvuoroon, ei lukemaan, ei kirjoittamaan eikä kommentoimaan. Kyseessä ei siis suinkaan ole hänen ylimielisyytensä, ettei hän ole vastannut kommentteihin. Samalla hän varoittaa Ville Kauppisen antaman linkin vaarallisuudesta ja pyytää, ettei kukaan avaisi sitä. Hän on ollut asiasta yhteydessä ylläpitoon. Mutta tänäänhän on isänpäivä...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Avasin tuon Kauppisen linkin jälkimäisen version YouTubesta, eikä ongelmia näytä tulevan. Voisiko sen ensimmäisen kommentin vain poistaa, Kauppinen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Blogisti Turunen ei sitä nyt voi poistaa, ylläpito viettää Isänpäivää. Ilmeisesti ainoa mahdollinen poistaja on nyt Kauppinen?

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #37

Siis se ensimmäinen linkki on normaali facebook-linkki - video viral thread-ryhmästä. Videota on katsottu 73 miljoonaa kertaa ja sillä on yli miljoona jakoa ja n. 600 000 tykkäystä. Videolla on myös 98 000 kommenttia joten kovasti kummastelen jos itse video on se syypää, lukemista päätellen se kyllä ihmisillä aukeaa.

Ei siinä pitäisi olla mitään omituista ja kuulostaa aavistuksen omituiselta jos joku fb-video saa koneen solmuun. Viemällä hiiren linkin päälle näkee, että se todellakin on https://www.facebook.com/viralthread/videos/598130... - suora facebook-linkki - en pysty sitä muokkaamaan kun sillä on Seppo Saaren kommentti.

Kokeilin vielä itse avata linkin Edgellä, Chromella ja Firefoxilla + kahdella eri koneella ja jokaisella toimi kuin junan vessa.

Ei ole tapana jaella kakkalinkkejä, pahasti vaikuttaisi että vika on vastaanottajan vehkeissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44

Ville, tahallisuuteen ei tässä varmasti kukaan edes usko.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #45

Itse veikkaisin perstuntumalta että kaatuvien koneiden flash-playerissä on jotain mätää; facebook taitaa vielä käyttää flashia kun esim. youtube on vaihtanut jo html5-playeriin.

Ei ole ennenkuulumatonta että flashillä saa koneen nurin. Mutta jokatapauksessa alkuperäistä linkkiä ei voi editoida kun sillä on kommentti.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

No niin, nyt yhteyteni on saatu pelaamaan. Ei ole ennen näin Puheenvuorossa käynyt. Kiitos kommentoijille ja erityisesti Pekalle, joka vaivautui asiasta kertomaan. Onhan se hieman lamaannuttava tunne kun on karusellissä ja keskustelu menee "kiinni". Se oli se ensimmäinen linkki joka varmaan sattui jonkin yhtäaikaisen toiminnon kanssa päällekkäin. Kaikki muut toiminnot (myös Uuden Suomen pääsivu) pelasivat useammallakin koneella kokeiltuna paitsi puheenvuoro. Myös yhteys kaikkiin muihin puheenvuoron blogeihin katkesi otsikkoja lukuunottamatta. Mutta taas mennään. Ylläpidolle kiitokset että näin isänpäivänäkin homma hoidetaan. Mahdollisen ristiriidan - jossain tilanteessa - aiheuttava linkki on poistettu.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Jenkkilän työllisyys on hieman eri asia kuin täällä. Monet tekee kahta työtä ja jos lapset tarvii laittaa tarhaan menee yks aikuisen liksa siihen.

No, Reagan teki tatserit ja kaveri kehui toiselle: Isn´t America is great again. Ronnie created 11 million new jobs?
Kaveri: Oh, indeed..I´ve got three of them.

Toimituksen poiminnat