seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Varsinais-Suomen business-uutiset ilahduttavat myös Itä-Suomessa

Toistakymmentä vuotta jatkunut mollivoittoinen vire teollisuudessa on saanut määrätietietoisen ponnistelun tuloksena uutta ilmaa siipiensä alle. Mikä merkittävintä, uudet tuulet puhaltavat kansainvälisen kuluttajasektorin suunnasta. Juuri siinä Suomi on jäänyt pahasti mm. Ruotsista jälkeen. Jopa risteilyalukset voidaan laskea asiakaskunnan silmin katsottuna osaksi kuluttajavetoista liiketoimintaa. Autot mitä suurimmassa määrin. Osaaminen, riittävän laadun tuottaminen, energian saatavuus ja sen hinta sekä automaatio ovat sitä, jota Suomessa pystytään tarjoamaan.

Sekä keskiasteen (ammatillinen), että korkeakoulutason (insinööri) koulutukseen on jaksettu panostaa. Logistiikka (mm. satamat) ja tietoliikenneyhteydet ovat kilpailukykyisiä. Tiestön kunnossapito/parantaminen on jatkossa ensiarvoisen tärkeää. Kun volyymit kasvavat, toimittajaverkostot pystyvät investoimaan ja keskittymään entistä tehokkaammin ydinosaamiseensa. Pienen yrityksen ei tarvitse repiä liikevaihtoaan maantieteellisesti sirpaloituneelta alueelta ympäri Suomea heikolla kannattavuudella.

Itä-Suomessa erityisesti ”Savo-Karjalan” alueella, tilanne on kohentunut suurten takaiskujen jälkeen (esim. Perloksen alasajo vei 2000 työpaikkaa vuosina 2005….2007). Mm. pyörävetoisten metsäkoneitten valmistuksen markkinoita hallitaan maailmanlaajuisesti. Venäjäkin vetää metsäkonemarkkinoilla kriisistään huolimatta.

Verinen kilpailu alihankkijoiden kesken on syönyt kannattavuutta ja hidastanut investointeja. Nyt kehitykselle tulee teollisissa verkostoissa tilaa. Kasvu mahdollistaa yhä useamman PKT-yrityksen aloittaa myös suoraa vientiä. Tätä ennakoi runsas kuukausi sitten julkaistu PK- yritysten barometri. Äänekoski käynnistyy vuoden päästä ja tuo laaja-alaisesti tekemistä mm. logistiikkaan. Nyt tarvitaan malttia ja yhteen hiileen puhaltamista. Omistajavaihdoksien iso projekti on vielä kesken. Julkiselle sektorille tulee tilaa hoitaa oma tonttinsa kuntoon, kun yksityiselle syntyy uutta työtä ja yrittäjyyttä. Positiivinen trendi vientiteollisuudessa näkyy myös kaupassa ja palvelusektorilla. Viiden vuoden kuluttua - nyt hieman ryvettynyt ja pitkiä puhalluksia päästelevä Suomi voisi seisoa ”pää pystyssä”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kovin vähälle huomiolle posittiviset merkit tuntuvan jäävän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Varsinkin telakkateollisuus on käsittääkseni poikinut alihankintaa Kainuuta myöten.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä täälläkin (ihan lähialueella) 100...200 henkeä saa leipänsä telakalta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Iloitseminen vilpittömästi toisten menestyksestä on joillekin vaikeaa. Olen myös huomioinut, että suomalaisen ja saksalaisen liike-elämän yhteiset tulokselliset askelmerkit ovat muutamille vaikeaa nieltävää. Itse uskon, että kun saksalainen teollisuus nosti osin kytkintä Venäjältä eikä sinne investoi (toistaiseksi) niin Suomikin saa osansa. Mutta kyllä se vaatii sen että meidän liiketoimintaympäristö nähdään turvallisena ja vakaana. Verrattuna vaikkapa Unkariin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

http://www.goodnewsfinland.com/

Brittiläisen ajatushautomon The Legatum Instituten mukaan Suomessa maailman paras hallinto.
http://www.prosperity.com/

Suomi sijoittui kolmanneksi Uuden Seelannin ja Norjan jälkeen, kun
hyvinvointia ja vaurautta mitattiin yhdeksällä eri mittarilla.

--
Suomi vetää nyt talvimatkailussa muita pohjoismaita paremmin, kerrottiin tänään
http://www.visitfinland.fi/news/ensi-talvesta-tulo...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jopas tämäkin ilahdutti.

"Seppo takes its Finnish education solution to Dubai and beyond"

Talvimatkailuun odotetaan hyvää vuotta tännekin. Jäähdytetty latu avattiin runsas kuukausi sitten AH-stadionin yhteyteen Kontiolahdella. Hiihtoharrastus elää kasvukauttaan.

Kiitos linkeistä. Mukavahan noita on silmäillä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sekä Turun telakan nousu uuteen kukoistukseen sekä rekrytointi-uutiset Uudenkaupunkin autotehtaalle ovat tavallaan märkä rätti vasten kasvoja tahoille jotka jotka ovat vakuuttaneet, että vain eurosta eroaminen, omaan valuuttaan siirtyminen on avain vennin vetämiseen. Kun on kuunnellut niin Turun telakan johtajan Jan Mayerin ja nyt Valmetin autotehtaan johdon ulostuloa niin perustelut näiden yhtiöiden menestykseen ovat lähes yksi yhteen. "Alhaisilla palkoilla emme kilpaile, vaan korkealla laadulla ja osaamisella" näin kiteytti taannoin Jan Mayer Ts:n haastattelussa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Good news are no news, joidenkin mielestä pitäisi vain märehtiä huonoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ennen oli UM:ssa sanonta toisin päin:
No news--> Good news !

P.s. Olin sen ministeriön palveluksessa aikoinaan, kun Euroopan kartta näytti toisenlaiselta, eikä Suomi ollut EU:n jäsen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Arton kanssa olemme vuosia olleet samanmielisiä, että suurin syy viennin heikkouteen ovat olleet meidän investointipainotteiset vientituotteet ja maailmanlaajuinen kysyntä niille. Jos esim. paperikoneille tai vaikkapa metsäkoneille ei ole maailmalla kysyntää niin ei ole. Valitettavasti meidän muutos/tuotekehitys on ollut hidasta. Teollisuuskin on uskonut liikaa entiseen. Teknologiateollisuus on vienyt osaamistaan ja tuotantoa kysynnän keskellä (Kone, Nokia jne.) luoden sinne noin 300 000 työpaikkaa omistamiinsa yrityksiin. Mutta samansuuruinen väkimäärä on saatu pidettyä Suomessa (= kasvu 150 000....300 000 pysähtyi 2008). Nyt kun hintataso mm. Kiinassa on kohonnut ja kuljetus kestää sen 3 viikkoa, teollisuutta palaa koko ajan Suomeen ja koko EU:n alueelle. Toki automaation ja digitalisaation siivittämänä. Mutta sehän me osataan. Kyllä siihen työpaikkojakin syntyy suoraan ja erityisesti välillisiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kone on ollut menestystarina, mutta miksi hemmetissä meillä ei keksitä muitakin tuotteita, jotka menevät koko ajan kuten kiinalaisillekin hissit:)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #11

Hyvä huomio. Osasyy mielestäni on, että yrittäjyys ei ole ollut suosiossa korkeasti koulutettujen, eikä muistenkaan koulutusvaiheessa olevien keskuudessa. Nyt tilanne on viimeisen viiden vuosden aikana muuttunut parempaan suuntaan. Yrittäjyys ammattina on jo ihan kelvollinen vaihtoehto. En muista ulkoa kiinnostuksen kasvukäyrää, mutta olen kyllä nähnyt tilastoja. Toivottavasti "hypyt" menestyvistä kv-yrityksistä oman yrityksen perustamiseen kasvavat. Olen havainnut merkkejä. Eihän tästä ole suunta kuin ylöspäin. Tuetaan nuorempia yhteistuumin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Onhan sitä ollut uutisia PK-yrityksistä, jotka ovat kasvattaneet vientiään kiitettävästi. Ja pienistä puroistakin syntyy joki.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Varsinais-Suomessa ollaan löydetty omat vahvuudet, ja toivottavasti niin on käymässä myös Savo-Karjalassa. Varsinais-Suomihan on manner-Suomen alueista eniten Etelä-Ruotsia muistuttava Savo-Karjalan ollessa sitä Suomea itseään.

Savo-Karjalalla on ollut omat vahvat teolliset perinteensä, vaikka toisen maailmansodan jälkeisenä aikana on ollut kehitys siellä ajoittain kovinkin negatiivista. Toivottavasti metsäkonealan kehitys tuo mukanaan muutakin teollisuutta Savo-Karjalaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onhan täällä mm. Assa Abloyn ehkäpä vahvin yksikkö (700 työpaikkaa), joka edelleen investoi ja kehittyy. Turvallisuus kv-tasolla on hyvä alue. Enocell, Pankaboard, Savon Sellu, Metso Paper yms ovat varsin hyvin selvinneet alaa kohdanneista järjestelyistä. Itä-Suomen yliopisto on hyvä tukipilari. Pampalon kultakaivos tuottaa kihloja nuorille. Rakentaminen on ollut hyvässä vedossa jo 10 vuotta sekä Kuopiossa, että Joensuussa. Pohjois-Karjala on ainoa maakunta Suomessa joka on parina viime vuotena pystynyt kasvattamaan teollisuuden vientiään. Itse asiassa usealla tukijalalla seisotaan. Toki Venäjän kriisi hieman satutti erityisesti kauppaa ja matkailua, mutta siitäkin selvittiin. Siis nokka edelleen noususuunnassa.

Toimituksen poiminnat