seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Miljardöörit valtaan – Yes!

Vaalikampanjassaan Trump lupasi ennen kaikkea toimia ”pienien ihmisien” hyväksi. Ainakin taustavoimaa pieniä ja tavallisia ihmisiä varten hän on koonnut kiitettävästi, useista muista miljardööreistä itsensä lisäksi. Trump on itse kertonut omaisuutensa olevan noin 10 miljardia.

Opetusministeriksi kaavailtu Betsy de Vos on 5,1 mijardin ”arvoinen”. Talousministeriksi on näillä näkymin tulossa Wilbur Ross 2,9 miljardin omaisuuden haltijana. Energiaministeri Harold Hamm olisikin sitten jo hieman varakkaampi 15,3 miljardin salkullaan.

Tyrkyllä on lisäksi monimiljonäärejä kuten Rudy Giuliani ja Matt Romney sekä Steve Mnuchin. Perusjengin yhteenlaskettu omaisuuden arvo kohoaa noin 35 miljardiin dollariin. Intressiristiriitoja tuskin tulee, kun tutussa porukassa tehdään niin kuin ennenkin. Mehän emme vielä tiedä miten vaalilupaus pienien ihmisten hyväksi toteutuu. Paukkuja kyllä on. Täällä Suomessa joskus jupistaan ”hyvä veli” kerhoista ja ristiriidoista. Olisiko syytä ottaa oppia isommista demokratioista.

http://www.politico.com/story/2016/11/donald-trump-cabinet-billionaires-millionaires-231831

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miten joku persaukinen valtaan päästyään osaisi auttaa toisia persaukisia kun ei ole edes osannut hoitaa omia raha-asioitaan. Sitävastoin miljonääreillä on enemmän talousosaamista ja siten paremmat edellytykset maan talouden laittamisessa kuntoon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu, mutta kokemus on vain oman talouden kuntoon laittamisesta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ainakin Trump on laittanut myös monen köyhän duunarin talouden kuntoon tarjoamalla töitä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #4

Duunari luottaa työnantajaan. Myös potentiaaliseen sellaiseen. On se varmempaa kuin uuninpankko.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Juu kyllä kunnossa ovat ja työpaikat ovat tarpeen, mutta miten se oma tasku on aina suurempi kuin työmiehen taskut. Huomautan tässä kohtaa, että viimeisessä paidassa ei ole taskuja.

Yrityksen tärkein tehtävä on tehdä voittoa, mutta yhteiskunnan tehtävät ovat toisaalla. Diktatuuri on kai lähempänä totuutta silloin, jos halutaan, että toimitusjohtaja hallitsee maata.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #6

Näinkin on nähtävä. Jos yrityksen menestyminen (erityisesti jos on velkaa ulkopuolisille) vaarantuu siitä, että omistaja ja vastuullinen johtaja lyö laimin yrityksen edun, niin voi joutua oikeasti kaivamaan perätaskuaan (ainakin Suomessa). Osakeyhtiölaki ei tunne helpotusta siitä, että jos on vaikka presidentti - niin omistuksiaan ja johtamista saa lyödä laimin. Toki voi hoitaa asiat niin, että sekä omat yhtiöt, että muut intressin alaiset hyötyvät. Kilpailijat ehkä ei niinkään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #6

Asiaa kannattaa miettiä myös toisinpäin. Toimitusjohtaja on diktaattori, mutta mitä tapahtuisi, jos liikeyritystä johdettaisiin demokraattisesti ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Olen paasannut siitä asiasta vuosia, eli olen ajatellut, että demokratia ei toimi, ei ainakaan nykyinen demokratia. Eikä se tarkoita ainoastaan liikeyrityksiä, vaan kaikkea. Poliitikkojen suuri halu miellyttää äänestäjiä on tappanut demokratian.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hyvät kommentit Juhanilta ja Arilta. Uskoisin, että jos on vaatimattomuudesta ja "pienen ihmisen" kodista - olosuhteista noussut, on näkemys myös siihen jota on auttamasta. Noista vallanhaltijoista en tiedä taustoja. Tästä tiimistä ja heidän aikaansaannoksistaan olemme viisaampia jo kahden vuoden kuluttua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä oli hiljattain uutinen, että USA:n kongressissa molemmilla valtapuoleilla taisi olla enemmistö miljonääreja . En löytänyt tähän linkkiä.

Presidentit eivät ole olleet myöskään pikkurahan puutteessa:
http://www.ksml.fi/ulkomaat/USAn-presidenteill%C3%...

http://www.forbes.com/sites/katevinton/2016/11/09/...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä näin on ollut perinteisestikin. Mutta nyt on siirrytty miljardöörikerhoon. Ollaan aivan eri kategoriassa. Sitä ei ole Yhdysvaltojen historiassa ennen tapahtunut. Mutta mielenkiintoinen kokeilu. Kun aikomus on voimakkaalla elvytysruiskeella laittaa infraa kuntoon sekä palauttaa työpaikkoja niin voi olla hyväkin, että ei ole pikkurahan puutetta ministeriporukalla.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

"Tavalliseten ansalaisten" kannalta suuri onglema on poliittisten päätäjien sidokset ja sidosryhmät. Lienee oikein olettaa, että taloudellisesti riippumaton päätäjä voi suhtautua vapaammin sidoksiin, kuin poliittisesta toiminnastaan taloudellisesti riippuvainen päättäjä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä ja ei. Jos on velkainen yrittäjä (silti varakas) ja laiminlyö velkojiaan esim. poliittisen tehtävän vuoksi - pahimmillaan joutuu lukemaan tiilenpäitä. Kiusaus voi silloin olla suuri jos poliittisen asema on sellainenettä yritystä lähellä olevia piirejä voi tukea (vaikka tiedolla). Yleisimmät minun havaintojeni mukaan ovat maankäyttöön (kaavoitukseen) liittyvät.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Luulisin, että demokraattisesti myös heikompiosaisten etuja ajavat kansalaiset eivät kauan viihdy moisessa Trumpin ökyilyvaltakunnassa. Ne syrjäytyneet, jotka äänestivät Trumpia, huomaavat nopeasti erehtyneensä pahan kerran. Mutta onneksi USA:n pohjoispuolella on demokraattinen ja liberaali ihannevaltio nimeltä Kanada:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226912...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nähtäväksi jää. No - joka tapauksessa isot osavaltiot ovat varsin "itseriittoisia" ja menevät tuttuja polkujaan ja omien suunnitelmien mukaan. Kohtuullinen yksimielisyys tai ainakin hyväksyttävyys on saavutettava kongressin senaatissa ja edustajainhuoneessa. Eiköhän siellä kuitenkin käyttäytyminen ja toimintatapa liene aika vakiintunut. Paljon samoja henkilöitä kuin edellisessäkin. Ehkä näissä keskusteluissa ja median räväkkyydessä korostuu liikaakin presidentti "kaiken vallan" omistajana. Mutta ulkopolitiikka on se missä tullaan kysymään presidentiltä todellista pelisilmää ja osaamista. Siellä ne pahimmat törmäykset voi tulla jos tullakseen.

Hannu Rautomäki

Trumpin lupaukset paljastuvat aikanaan räikeäksi bluffiksi.
Miljardöörit eivät vapaaehtoisesti luovu asemistaan, vaikka varallisuuden jakautuminen USA:ssa on varsinainen demokratian irvikuva.
Viite:
https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM

Toimituksen poiminnat