seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

EU:sta eroamisen näyteikkuna - Iso-Britannia

Iso-Britannian eroamisprosessi on varsin hyvä näyteikkuna sekä niille, jotka haikailevat eroa, että niille, jotka pitävät Euroopan Unionia sopivana viitekehyksenä jatkossakin. Vielä on toki hyvin aikaista sanoa, miten asiat etenevät. Olen huomannut jo tiedotusvälineitä seuraamalla, että kyllä se ravistelee rakenteita monelta kantilta. Jo nyt. Sen verran olen brittejä oppinut tuntemaan yli 30 vuoden ajan, että herkästi he näkevät itsensä suurempana kuin maan koko ja talous edellyttävät. Samaa ”vikaa” on myös ranskalaisissa.

Näkökulma alkaa pikkuhiljaa avartua, kun poliitikot ovat tehneet tunnusteluja sekä EU:n sisällä, että ulkopuolella. Kauppasuhteiden sopiminen tuttujenkaan (kuten Australia, Intia tai Kanada) kanssa ei ole lainkaan läpihuuto juttu. Kanada ja EU pääsivät 7 vuoden jälkeen Ceta sopimukseen. Kanadalle sopimus on todella tärkeä. Onhan EU heidän toiseksi suurin kumppani. Naftan mahdolliset muutosneuvottelut USA:n kanssa ovat Kanadalle luonnollisesti sijalla yksi. Suhde Kiinaan kiinnostaa kovasti. Olivathan he yhtenä myös TPP neuvottelussa, joka jäi ratifiointivaiheeseen. Näissä murrostilanteissa, jonka mm. Brexit on laukaissut, syntyy uusia mahdollisuuksia. Kilpailu on kovaa ja aina on parempi olla puoli askelta edellä kuin rinnalla.

Mielestäni Ruotsi, Suomi ja Tanska voisivat tehdä enemmänkin yhteistyötä uusien – elinkeinoelämää palvelevien tavoitteiden asettamisessa, markkinoinnissa ja tuotekehityksessä. Omien maiden sisämarkkinoilla,  EU:n suuntaan sekä myös ulospäin. Mailla on omat vahvuuteensa eri toimialoilla sekä tutkimuksessa ja koulutuksessa. Silti perusarvot ovat hyvinkin yhteneväiset. Yrittäjänä en näe Suomelle minkäänlaista tarvetta erota Euroopan Unionista. Iso-Britannian elinkeinoelämä on jätetty ”tuleen makaamaan”. Toivottavasti ei liian kauaksi aikaa. Joka tapauksessa Eurooppa – Suomi mukaan lukien tarvitsee hyviä kauppakumppaneita. Sellainen on Iso-Britannia ilman muuta tähän saakka ollut. Toivottavasti pysyykin – erosta huolimatta.

 

http://www.independent.co.uk/voices/brexit-article-50-theresa-may-negotiations-america-canada-justin-trudeau-trade-deal-no-business-a7445866.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Britanniaa saattaa vaivata syvempi kriisi kuin osaamme arvata.

Joskus 50 vuotta sitten se menetti siirtomaansa. Nyt tätä yhtynyttä kuningaskuntaa vaivaa hajoamisen uhka. Riita EU:n kanssa on tavallaan tämän kaiken huipentuma. Kehitys, joka alkoi Vilhelm Valloittajan vallatessa silloisen Englannin on kääntymässä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

On todellakin syvemmän kriisin siemeniä. Juuri lueskelin asuntomarkkinoihin liittyviä uhkia (syy siihen on se, että ne markkinat kiinnostavat konkreettisesti minua suomalaisen viennin/parin asiakkaan puolesta). Asuntoihin liittyvät velat ovat tapissaan. Inflaation pelätään nousevan jopa 5..6 prosenttiin aikana jolloin reaalitulot supistuvat. Lontoon pääpankkiiri näitä varoituksen sanoja kansalaisille tarjoilee. Helppo ymmärtää Mayn huokailuja, etä yöunet ovat jääneet vähiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei Iso-Britannia mistään/mihinkään eroa. Kunhan tekevät 'Trumpit' => ovat aikansa otsikoissa ja ottavat sitten kaikki nallekarkit ja englannin sekoituksesta ne siniset karkit.

Henry

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Voihan se noinkin käydä jos hinta eroamiselle alkaa osoittautua liian kalliiksi ja näkymä tulevaisuudesta peittyy Lontoon sumuun. Varsin vähän nyt kansalaiset tai edustajansa - lukuunottamatta muutamia UKIP veijareita, hehkuttavat irtaantumisen ihanuudesta. Heppoisilla tiedoilla ja osin valheillakin tilanne on saatu aikaan. Media tietenkin ottaa tilanteesta kaiken irti ja "small talkin" harrastajat.

Toimituksen poiminnat