seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Viestinnän voima kasvaa merkittävästi vuonna 2017

Vuosi 2016 jää historiaan yhtenä viestinnän ”voimavuosista”. Erityisesti läntisessä maailmassa. Yksilön omia arvoja vahvistavia viestejä löytyy maailman dynaamisesta tietovirrasta yhä helpommin. Se on myös ansa, joka helposti ottaa omansa. Itseni kohdalla olen sen todennut. Kriittisyyttä joutuu oikein väkisin ylläpitämään ja kehittämään. Viestinnän voima yllättää yhä useammin politiikan tekijät, talouselämän johtajat ja yhteiskunnan kehittäjät sekä turvallisuudesta vastaavat.

Samalla kun viestintään liittyvät tietovirrat ovat moninkertaistuneet, epäilykset viestien luotettavuudesta ovat kasvaneet vielä rivakammin. Entäpä linkkien viidakko osana vaikkapa verkkolehden mielenkiintoista artikkelia? Itse asiassa sellaisesta yrityksien digitalisaatiota koskevasta uutisesta sain kimmokkeen tähän puheenvuoroon. Sinänsä hyvä aihe ja hyvin tehty avaus…mutta puolenkymmentä linkkiä kokonaisuuden hahmottamiseksi, jotka puolestaan taas sisälsivät uusia linkkejä, olivat minulle liikaa. Kahvi kului. Liikaa.

Muutama päivä sitten luin Washington Post lehden tiedotteen, että joutuvat palkkaamaan parikymmentä uutta tutkivaa journalistia. On kuulemma tarkistettavien tietojen määrä kasvamassa vuonna 2017 lehden tilaajamäärän maailmanlaajuisen kasvun myötä. Vallan vahtikoira synnyttää pentuja. Onko niin, että sähköisten media-alustojen/lehtien välillä siirrytään yhä enemmän globaaliin kilpailuun? Ihminen, jolla on muutakin tekemistä kuin tietovirroissa soutelu, on valitsemassa vain muutaman osoitteen tiedonhankintaan. Sellaisen, johon jossain määrin voi luottaa. Toivottavasti valinta ei kohdistu pelkästään sellaisiin tietolähteisiin, jotka vahvistavat omaa arvomaailmaa. Se johtaisi ajattelun ja tiedonhallinnan näivettymiseen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ehkäpä tiedontuottajille ja tiedolle tarvitaan joku sertifikaattisysteemi kuvaamaan tiedon luotettavuutta? Medialukutaitoa ja kriittistä suhtautumista korostetaan, mutta paranevatko ne? Itse näen muutosta lähinnä huonompaan - toivottavasti olen väärässä tai hukka perii..

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lienee tuo sertifikaatti vaikea rasti. Kukapa sitä luotettvasti valvoisi kun tiedon tuottajia ja välittäjiä on paljon ja määrä kasvaa. Toisaalta lupauksien ja ennusteiden toteutuminen on havaittavissa entistä nopeammin. Isossa kuvassa "ilmassa" on varsin paljon lupauksia. Lupauksien toteutumiseen tai syihin mikäli eivät toteudu, pääsee "käsiksi" kohtuullisen helposti.Ehkäpä ammattimainen media paneutuu mahdollisimman puolueettomasti ajan tasalla olevaan seurantaa - ainakin merkittävissä kysymyksissä.

Toimituksen poiminnat