seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Mullistusten aika edessä!

Enpä muista olleeni nuoruusvuosien jälkeen tuntosarvet näin herkällä kuin nyt. Silloin tosin eri syistä. Siitä olen jokseenkin varma, että elinkeinoelämän rooli yhteiskuntarakenteiden ylläpitäjänä korostuu ja vahvistuu. Poliittiset vastakkainasettelut perinteisten demokratioidenkin sisällä kärjistyvät ”käsin kosketeltaviksi”. Ilmassa on pelkoa ja ahdistusta mutta toki myös toivoa paremmasta. Maailman kaupan, teollisten rakenteiden, tiedonkulun ja talouden kasvun näkökulmasta; politiikan tuella suurta muutosta hakevat valtionjohtajat ja organisaatiot törmäävät näkymättömään ”amebaan”. Se on itse kehitetty viimeisten sotien jälkeen ja sitä on vahvistettu vuosi vuodelta. ”Ameba” hallinnoi maailman talouksia rahankiiluvin silmin ja se tuppaa liikkumaan sinne, mihin sen ei haluttaisi menevän. Vanha teknologia ei pysty vastaiskuun. Digitalisaatio, kysyntäsyklien nopeutuminen sekä tuote-ja palveluvariaatioiden määrän kasvu nielaisevat vanhan teknologian uuden ”polttoaineeksi”. Tulemme näkemään onnettomia prosesseja, joissa patriotismia ”muutetaan” protektionismiksi. Huonolla menestyksellä. Ameba on liian vahva ja nopea. Mutta onpa ameba myös rauhaa rakastava. Sitä voi haavoittaa sotimalla. Mutta vaikeaa se on ampumatta omaan nilkkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuot esille yhden näköhdan miksi:

a) tarvitaan EU-yhteistyötä

b) Suomen pitää pysyä eurossa, kun tuossa digitalisaation "vallankumuoksessa" markalla ei pärjätä

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Erityisesti Venäjän haavoittuvuus ja syklisyys "palautti" elinkeinoelämää maanpinnalle. Olen samaa mieltä EU-yhteistyöstä. Me tarvitsemme paljon enemmän EU:ta kuin EU meitä. Ruotsilla on aina ollut kolme turvallista naapuria (Tanska, Norja ja Suomi) ja veturina yhteistyö Saksan kanssa. Eurostakin olen tällä hetkellä ja lähitulevaisuutta ajatellen samaa mieltä. Liian paljon maailmalla on liikkuvia osia ja alkanut vuosi tulee olemaan erittäin vaativa. Siihen ei uusia ennalta-arvaamattomia riskejä kaivata.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Puhutko nyt " kasvottomasta " finanssikapitalismista
vai digitalisaation synnyttämästä haavoittuvuudesta
vai molemmista ?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Molemmista on kysymys. Ja moderneista reaalitalouden verkostoista, jotka ovat muuttaneet valtavasti toimialakohtaisia rakenteita viimeisen 25 vuoden aikana. Ns. päämiehillä, joilla taannoin oli jopa 85 % tuotantokapasiteetista itsellään, voi rakennemuutoksen ja verkostoitumisen jälkeen olla enää 20..30 % tekemisestä itsellään. Reilusti yli puolet on yli maiden ja maanosien muodostamassa verkostossa. Myös jakelu on hajautettu päämiehen toimesta kysynnän painopistealueille. Teknologiateollisuus ja telakkateollisuus ovat malliesimerkkejä. Digitalisaatio ja sen jatkuva kehittäminen ovat edellytyksiä verkostojen kehittymiselle vs. kilpailu. Saksalaiset ovat osanneet hoitaa verkostoitumisen mallikkaasti. Myös ruotsalaiset (Ikea yhtenä esimerkkinä) ovat olleet verkostoitumisessa noin 10 vuotta edellä. Nyt se on kyllä ero viime vuosina supistunut ja käsitykseni mukaan meidän verkostoitunut teollisuus pärjää jo varsin hyvin länsinaapurille. Kun saamme vielä kuluttajavetoista liiketoimintaa kasvatettua - voimme hyvinkin pyyhkäistä ruotsalaisista ohitse (toki menee siihen aikaa muutamia vuosia).

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Olen edelleen sitä mieltä että, kiky sopimus on farssi. Se, että ongelman kuvitellaan ratkeavan niin, että huomenna tehdään samaa ja samalla tavalla, mutta pienenmillä palkoilla ei yritysten kilpailukykyä paranna" Näin kirjoittaa Kalle Isokallio eilisessä IL:n kolumnissaan. On helppoa olla samaa mieltä, vanhat toimintatavat on syytä laittaa luupin alle ja tässä pitää olla mukana kaikki, aina "lattiatasolta" korkeimpaan johtoon. Ole saanut lähietäisyydeltä seurata telakkateollisuudessa tapahtunutta muutosta, telakkateollisuuden päätös, mutta vasta pakon edessä hajauttaa toimintaansa, jonka seurauksena syntyi meriteollisuuden klusteri, joka taas pelasti koko alan pysymisen Suomessa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kalle saa kirjoittaa mitä hyvänsä, mutta kiky toimii parasta aikaa. Sen osoittaa PK-yrittäjien viimeiset barometrit. Parhaiten se selviää kun marssii muutamaan pk yritykseen haistelemaan tuulia. Arto; kysymys yrittäjien näkökulmasta on luottamuksesta ja luottamuksen palauttamisesta. Nyt sitä on palautettu. Verotuspäätökset näyttäisivät pitävän. Paikallista sopimista kehitetään. Kiky saatiin kuin saatiinkin (tosin vuoden myöhässä) aikaiseksi. Luottamus luo uskoa; usko laittaa suunnittelemaan tulevaisuutta ja kasvua. Näin on tapahtunut. Ja tuleehan sieltä ne investoinnitkin esille. Minä tiedän mistä puhun, koska se perustuu näkemykseen ja lukuisiin keskusteluihin kollegayritysten kanssa. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa??

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ymmärrän kyllä luottamuksen tärkeyden se on kaikissa asioissa a ja o, Se mitä nyt pelkään tapahtuvan on, että tehdään samat virheet mitkä tehtiin markkaikaisissa devalvaatioissa, kikyä haettiin valuutan arvon alentamisen kautta, kun olisi pitänyt pureutua syihin miksi kilpailukyky oli menetetty. Toivon olevani väärässä kikyn suhteen ja toki kolmen asuntovelallisen jälkeläiseni takia toivon kikyn onnistumista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiitän asiallisesta kommentista. Kyllä tässä haetaan ja on haettava monipuolisempaa vientikelpoista rakennetta. Meillä on yllättävän paljon 30...200 henkilöä työllistäviä kasvukelpoisia yrityksiä. Verrattuna siihen "devalvaatio-aikaan". Omistajavaihdoksia on tehty tiuhaan tahtiin yli 10 vuotta. Potentiaalia on, kunhan kasvualusta tuntuu riittävän tukevalta (=luottamus). Kiinnostus yrittäjäksi korkeimmalla tasolla kuin koskaan. Todella suuri verrattuna aikaan 25 vuotta sitten. Tai vaikka 5 vuotta sitten.

PS. Sama määrä on asuntovelallisia ja seuraavasta polvesta tulossa lisää. Joten on myös henkilökohtaiset syyt pitää omalta osaltaan pyörät pyörimässä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Monet olivat varmaan hyvinkin toiveikkaita 1910-luvun alussa täällä Euroopassa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Niin olivat, eikä turhaan. Aikaa sinä tosin kulahti, mutta nyt on menty 70 vuotta varsin hyvää aikaa. Verrattuna moneen muuhun isoon plänttiin.

Toimituksen poiminnat