seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Suomen selkänoja on EU

Suomen vientikauppa tulee nojaamaan entistä vankemmin EU:n sisämarkkinoihin. Huolimatta Brexitistä. Näin uskon. Vientikaupasta yli 50 % suuntautunee jatkossakin jäljelle jäävään 26 EU-maahan. Saksa, Ruotsi, Hollanti ja Ranska vastaavat puolestaan yli 60 % viennistämme EU-maihin (ilman Iso-Britanniaa perustuen 2015 tilastoihin). Mitenkä sitten ”uuden EU:n” yritysmaailma tulee suhtautumaan Theresa Mayn julistuksen mukaiseen Iso-Britannian kovaan irtaantumiseen (Hard Brexit)? Tästä antaa viitteitä Saksan teollisuus ja kauppakamari (DIHK) ykköstykkinsä Volker Treierin suulla. Tänään. Merkelin yksi merkittävistä ominaisuuksista on ollut tiivis yhteydenpito elinkeinoelämään. Se konkretisoitui Ukrainan kriisissä, jolloin Merkel meni ensin yritysjohtajien puheille saamaan selustatukea pakotteisiin. Täytyy muistaa, että Saksan vienti tuolloin oli puolet koko EU:n viennistä Venäjälle. Elinkeinoelämä ilmaisi tukensa. Muutama päivä sitten Merkel toivoi ja uskoi elinkeinoelämän tukeen myös Brexit-asiassa. Tänään se vahvistus tuli. Valtakunnan tärkeimmältä yrityselämän foorumilta. Toki harmitellen brittien kovaa päätöstä ja toivoen maltillista neuvotteluprosessia, joka ei vahingoittaisi kumpaakaan osapuolta. Mutta sanoma on selvääkin selvempi.

Uskon, että tukea Saksan teollisuus- ja kauppakamarin näkemyksille tulee muista EU-maista. Oletettavasti myös Ruotsista ja Suomesta joille molemmille Saksa on tärkein kauppakumppani. Eikä Suomella kyllä tosiasiassa ole vaihtoehtoja. Venäjän kauppa jatkossakin säilyy epävarmana meistä riippumatta. Tuokoon se ”Meetwurstia” leivän päälle aika ajoin. Suomen viennin rakenne verkostoineen on hyvin monimuotoinen. Toimittajaverkostojen (tuotannot, hankinnat ja logistiikka) lonkerot jalostavat veturiyrityksien kautta tuotteita maailmalle. Tuotteiden ja tuotantojen kehitys on integroitunut verkostojen sisälle. Kansainvälinen liiketoiminta on täynnä markkinoilta tulevaa vaatimusten ja sopimuksien hallintaa. Valtaosa EU:n sisällä.

Keski -Euroopan elinkeinoelämältä lähti 80-luvun puolivälissä lähes hätähuuto sen hetken päättäjille integraation syventämisestä. Syynä USA:n ja Japanin irtiotto ja selvästi parempi kilpailukyky. Käsitykseni mukaan Iso-Britannia silloinkaan ei ollut innokkaasti liputtamassa tällaiselle suuntaukselle. Euroopan sisämarkkinat piti saada toimimaan paremmin ja tuotteiden sekä prosessien kehittämiseen voimaa. Neuvostoliiton hajoaminen ja havahtuminen teollisen rakenteemme yksipuolisuuteen ja vaatimattomaan verkostoitumiseen siivittivät osaltaan Suomenkin liittymään Euroopan Unioniin ja hyödyntämään integraation voimaa. Mielestäni onnistui.

Olen ollut kovasti ihmeissäni USA:n tulevan presidentin pyrkimyksistä hajottaa Euroopan Unionia – naapurimaan Putinin kaverina. Syyt toki lienevät erilaiset. On vaikea tehdä Amerikkaa suurimmaksi, jos jokin muu merkittävä alue ei heikkene. Sellaisia ovat Trumpin näkökulmasta mm. Kiina ja EU. Surullinen näkökulma. Siinä missä USA tähtää lokalisaatioon (enemmän protektionismia), Iso-Britannia suuntaa globalisaation suuntaan. Tosin en ymmärrä, mitä rajoitteita heillä olisi ollut aikaisemminkaan vahvistaa kauppasuhteitaan mihin tahansa suuntaan maailmalla. Eihän EU ole estänyt meitäkään menemästä Aasiaan, Etelä-Amerikkaan tai vaikkapa Afrikkaan. Mikä on suurin Theresa Mayn ja Angela Merkelin välinen ero? Se, että Merkelillä on pitkällä aikavälillä rakennettu luottamus elinkeinoelämän kanssa. Maylla eikä edes tiimillään sellaista ole kuin vähäisessä määrin. Se tulee olemaan brittien Akilleen kantapää tulevissa neuvotteluissa. Yksi monista.

Liite: DIHK Volker Treierin haastattelu. Jos kieli tuottaa ongelmia niin saksankieliset artikkelit kääntyvät googlessa nykyisin varsin hyvin englanniksi. Valitettavasti vain haparoiden suomeksi.

http://www.dihk.de/themenfelder/international/news?m=2017-01-18-treier-brexit

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Usko on hieno asia. Se auttaa taistelussa realismia vastaan.
Saisit varmasti 10 pistettä alla olevassa Tossavaisen visailussa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tilastot ja itseään viisaampien huomioiminen ovat realismia. Se on hyvä perusta näkökulmille. Jos yrittäjä ei usko omiin visioihinsa - on pian entinen yrittäjä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olen samaa mieltä.

Usko ei kuitenkaan vie mihinkään konkreettiseen, näitä uskomuksistaan blogaavia ei tunnu häiritsevän että heidän uskomuksensa ovat osoittautuneet toiveiksi.

Varsinkin auktoriteettien uskomukset ovat ihmisiä manipuloivia.
Näin uskoisin :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

Niin, eipä Suomessa paljon työpaikkoja olisi, jos näitä liikeideaansa uskovia yrittäjiä ei tässä maassa olisi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #3

"Suomen vientikauppa tulee nojaamaan entistä vankemmin EU:n sisämarkkinoihin." Näin uskon sillä viennin parissa syntyneellä kokemuksella mikä itselläni on.

"Uskon, että tukea Saksan teollisuus- ja kauppakamarin näkemyksille tulee muista EU-maista. Oletettavasti myös Ruotsista ja Suomesta joille molemmille Saksa on tärkein kauppakumppani."

Sitten jäämme odottelemaan onko uskomukset realismia.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Älkää veljet sekoittakaa uskoja :)

Usko työhön ja omaan yrittämiseen versus usko siitä että ulkomaalaiset äänestävät toiveiden(ne) mukaan ovat toki uskoja molemmat mutta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ei tainnut kommentoijalla olla itse blogin sisältöön syvällisempää. On kuitenkin varsin isosta asiasta kysymys kun johtavan EU-maan (vienti 1400 miljardia) teollisuus-ja kauppakamarin ulkomaankaupan vastuullinen ottaa näin selkeän kannnan valtakunnan poliittiseen linjaan. Tämähän tulee vaikuttamaan myös Saksan vaaleihin ja mahdolliseen Merkelin valintaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olen pahoillani, tähän ei oikein irtoa.
Blogin sisältö oli mielestäni hyvin usko ja toivo painotteinen.
Luin sen mielenkiinnolla anyway.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Britit maalasivat itsensä nurkkaan ja samalla vahvistivat Merkelin asemaa Euroopan "vahvana naisena"

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näinpä tässä taisi käydä - ainakin tässä vaiheessa. May on untuvikko ja toistaiseksi saappaat ovat liian isot. Johnson puolestaan meni möläyttelemään Hollandesta ylittäen kansainvälisen uutiskynnyksen useassa maanosassa. Kokemattomuutta jota ei saisi olla kun askelmerkkejä asetellaan.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bori...

Toimituksen poiminnat