seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Trump kiipeää kaktukseen

  • USA:n ulkomaankaupan keihäänkärjet
    USA:n ulkomaankaupan keihäänkärjet

On myönnettävä, että Trumpin ajamat protektionistiset ajatukset ovat aiheuttaneet itsessäni jopa syvällistä pohdintaa. Lieneekö nuo Trumpin ajatukset loppujen lopuksi vain vallanhalun ja valtaanpääsyn välineitä? Ehkäpä. Pohtiessani Trumpin rummuttamaa muutosta ja mahtipontisia lupauksia lähden liikkeelle USA:n elinkeinorakenteesta. Noin 80 % on palveluja, 19% teollisuutta ja 1 % maataloutta. Koko maan liiketoiminnan arvosta vienti lienee 30% kieppeillä ja 70% koostuu sisäisistä markkinoista. Esim. Kiinassa suhteet ovat muistini mukaan 60%/ 40%. Siitä voi vetää johtopäätöksen, että Kiinassa on pitkällä aikajänteellä sisäiset markkinat (kotimaan kysyntä) kannattelemassa kasvua. USA:n viennin arvo/vuosi on noin 1550 B (siis suomalaisittain 1550 miljardia dollaria) ja tuonnin 2350B. Alijäämää noin 800 B/v. Tätä reipasta alijäämätaloutta on jatkunut vuosikausia (tai paremminkin vuosikymmeniä). Yhtenä merkkinä valtava velkamäärä.

USA:n viennin ja tuonnin keihäänkärjet ovat: Koneet (Machineries), Elektroniikka (Electronic Equipments) ja ajoneuvot (Vechicles). Toki viennissä merkitystä on lentokone- ja avaruusteknologialla, mutta otin lähempään tarkasteluun vain kolme ensin mainittua. Noista kolmesta muodostuu noin 60 % alijäämästä. Ulkomaan kaupan näkökulmasta Nafta-kumppanit ja läheiset naapurit Meksiko ja Kanada ottavat kaupankäynnistä leijonan osan. Kokonaisviennistä Kanadan osuus noin 19 % ja Meksikon noin 16 %. Vastaavasti tuonnista Kanadan osuus 13% ja Meksikon saman verran siis 13%. Kiina tulee hyvänä kolmosena viennin osuuden ollessa noin 8% ja tuonnin USA:an peräti 22%. Muut merkittävät kumppanit ovatkin sitten 5%:n kahta puolen, Viennissä Japani ja UK 4%:n tasolla ja Saksa himpun verran yli 3%. Vastaavasti tuonnissa Japani ja Saksa 6%:n tasolla ja UK 2,5%. Alijäämää syntyy Saksan ja Japanin suuntaan melkoisesti, mutta ei verrattavissa lähimainkaan Meksikoon ja Kiinaan.

Yritin havainnollistaa kaaviolla tilannetta kolmella suurella tuotealueella kohdistuen suurimpiin kauppakumppaneihin. Kanadan kanssa tilanne USA:n näkökulmasta on hallinnassa. Mutta Meksiko onkin sitten asia erikseen puhumattakaan Kiinasta. Autojen valmistus kuluttajatuotteena on erityinen Trumpin mielenkiinnon kohde ja ajoneuvoissa alijäämä Meksikon suuntaan on yli 50 biljoonaa. Vertailun vuoksi alijäämä on yhtä suuri kuin Saksan, Iso-Britannian ja Ranskan ajoneuvotuonti yhteensä. No – Saksan suuntaan alijäämä ajoneuvoissa on reilut 25 biljoonaa, joten ei ihme, että Bemarit ja Mersut ovat Trumpin ”liipaisimella”. Koska Meksikolle USA edustaa noin 70% kokonaisviennistä ja talous on lähes täysin riippuvainen USA:sta, Trumpilla on hyvät ”pelikortit” kädessään. Siihen voisi kulminoitua myös muurin takaisin maksaminen, joka erään arvion mukaan olisi noin 20 biljoonaa. Yes. Otollinen tilanne rakentaa NAFTA-liitolle uudet pelisäännöt tai purkaa se kokonaan. Meksikosta saisi Trump myös ”mainion” esimerkin muita maita ajatellen.

Kiina on sitten se suurin kanto kaskessa. Alijäämää peräti 220 biljoonaa painottuen elektroniikkaan ja koneisiin. Tässä valossa TPP sopimuksen hylkääminen oli itsestään selvyys, mieli päästä eteenpäin. Jostain luin, että Trump mielisi lisätä kauppaa Taiwanin kanssa. Taiwanissa on elektroniikkaa ja koneosaamista. Mene ja tiedä. Tässä voi kuitenkin olla Kiinalla jotain sanomista, vaikka Taiwan on saanut tähän saakka tehdä kauppaa maailmalla varsin vapaasti. Mutta se yhden Kiinan politiikka? Hmmm.

Mutta….mutta. Teollinen tuotanto monimutkaisine verkostoineen, joka on rakentunut viimeisen 20 vuoden aikana, on vaikeaa laittaa uuteen muottiin. Tai voihan sen laittaa, mutta se maksaa. Mieli saada alijäämä katettua, muutoksen olisi painotuttava noille kuvaamalleni kolmella sektorille. Niillä olisi riittävää merkitystä. Mutta vaikka yrityksien verotusta lasketaan ja tuontitariffeja nostetaan, niillä ei vielä saada teollisiin verkostoihin nopeasti (alle viiden vuoden) sellaisia rakenteellisia muutoksia, joilla olisi satojen biljoonien merkitys alijäämään. Kymmeniä kyllä. Toisaalta ainoa tie lisätä mm. autojen tuotantoa USA:ssa, on tehdä se automaation, robotiikan ja digitalisaation tuella. Uusia työpaikkoja syntyy merkittävästi vain logistiikkapuolelle. Siinä mielessä panostukset teihin ja siltoihin ovat ok ja tuovat runsaasti työpaikkoja rakentamisaikana. Ja tietenkin betoni- ja terästeollisuus kiittää. Yhteenvetona: Siirtyminen kahdenkeskisiin neuvotteluihin tuolla mentaliteetilla kuin Trumpilla on, voivat meksikolaiset kaktukset pistellä vaikeita haavoja hipiään. Kiina tuskin lähtee lainkaan sellaisiin myönnytyksiin, joilla olisi USA:n kappataseelle suurta merkitystä. Miksi antaisi pikkusormen. Nyt on Kiinalla tilaisuus ottaa globalisaation siivittämänä johtajan viitta maailman kaupassa hartioilleen. Euroopan Unionin suuntaan Trump pyrkii käyttämään Nato-korttia ja Venäjää sekä Lähi-Itää. Mutta kun niilläkään ei teollisuuden verkostomaisia rakenteita hevin muuteta. Jos Meksikosta haetaan pelotetta, niin vastaavasti Isi-Britanniasta haetaan positiivista esimerkkiä. Nythän siellä May on parasta aikaa. Mutta kun se kauppa on jo nyt varsin hyvin tasapainossa ja ehdot ennestään molemmille sopivat. Lisäksi EU:n ja UK:n välinen sopimus sitoo vielä parisen vuotta. Kiinteistöjen jalostaminen sekä hotellien ja golf-kenttien rakentaminen sujuvat nopeasti entisiä käytäntöjä kopioimalla. Kun on riittävästi rahaa ja suhteita. Teollisuus onkin sitten mutkikkaampi juttu. Sen tulee – näin luulen - Trump esikuntineen huomaamaan. Jo ennen kuin tartumme juhannusvihtoihin täällä koti-Suomessa. Mutta onhan lupaukset yrityksien verohelpotuksista saaneet osakekurssit nousukiitoon. On enemmän mistä jakaa. Syntyykö tästä sitten jonkinmoinen kupla- sitä saavat viisaammat finanssinerot arvioida. MInä pitäydyn reaalitaloudessa. Se pitää jalat maassa.

Edit: Korostan vielä, että käyttämäni yksikkö B (Biljoona, Billion) vastaa Suomessa käytettyä Miljardia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ihan vaan, että miksi et käytä koko ajan suomen kielen lukusanaa miljardi?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mietin kyllä, mutta kun biljoona on maailmalla niin paljon yleisempi. Ajattelin tehdä tämän myös englanniksi ulkomaisia bisnestuttavuuksia ajatellen. Lisäksi lyhenteenä monet käyttävät B-kirjainta. Mutta kiitos huomiosta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Biljoonahan on myös suomen kielen sana, ja jos niuhotetaan, niin informaatio ei ole ihan kohdallaan. Mutta ehkä häiritsee vain minua.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #3

Laitoin vielä blogin loppuun huomautukseni yhtäläisyydestä. Kiitos ja ymmärrän hyvin häiriön. Toivottavasti itse asia - siis mitä haluan tuoda esille, ei siitä häiriinny.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No onpa selittelyä.

Jos kirjoitat suomeksi, niin kirjoita suomeksi. Tuhatkertainen virhe ei ole mikään pikkujuttu, eikä siitä huomauttaminen ole niuhottamista.

Sitä paitsi: useimmissa maissa käytetään samaa systeemiä kuin suomessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nimet

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #5

No tämä sattuu olemaan minun blogi. Jos ei kelpaa - ei voi mitään. Sorry! Ja juuri linkittämäni artikkeli aiheeseen/ Trump kertoo "Billion". Kts alempana. Ehkä kuitenkin parempi näin - vaikkakin leipätekstin selityksin. Onko sinulla kenties itse asiaan mitään kommentoitavaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #7

Onko tuo samanlainen vaihtoehtoinen totuus kuin oli se Stubbin kuuluisa 90/10 prosenttia? Tai siis 10/90, vai miten se oli?

No samantekevää, totuushan on sellainen mikä fiilis Trumpilla milloinkin on. Tai jollain muulla...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #22

Siinäpä sitten onkin Andersonilla pohdittavaa. Amerikkalaisen biljoonan ja suomalaisen miljardin välisessä erossa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tulipa Politico lehteen juuri sopivasti Meksikoa ja muuria sivuava artikkeli. Siinä on otettu alijäämä ponnahduslaudaksi. Ihmeellistä.

The warning, posted by Trump on Twitter Thursday morning, comes as tensions between the U.S. and its southern neighbor grow even more strained beneath the weight of the president’s campaign promises to get tough with Mexico on trade and immigration.

“The U.S. has a 60 billion dollar trade deficit with Mexico. It has been a one-sided deal from the beginning of NAFTA with massive numbers of jobs and companies lost,” Trump wrote on Twitter, breaking his message up into multiple posts. “If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.”

http://www.politico.com/story/2017/01/trump-mexico...

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Trumppi käyttää vain asiakkaan ääntä. Suurimmat markkinat lienevät toistaiseksi jenkeissä ja jos haluat olla markkinoilla niin lievä kahvienkeittely ja takapuolen paijaaminen on paikallaan. Jenkit on kuitenkin the Markkina trendsettereineen niin harva yritys on valmis poistumaan USA:n markkinoilta. Mielummin isketään sitten sitä kahvittelua (=investointia, tehdasta tms) kuin lähdetään häntä koipien välissä.

Samoin velkaantuminen on kaksipiippuinen haulikko kuten euroalueelta olemme oppineet; jos minulla on tonni velkaa Sepolle niin mulla on ongelma - mutta jos Seppo onkin lainannut mulle 10 miljoonaa niin Sepolla on ongelma.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

On tässä kuitenkin se näkökulma, että minulla on sitä kymmentä miljoonaa vastaan sinun yhtiösi osakkeita ja mahdollisesti talon kiinnityksiä. Joudun toki ne myymään halvemmalla mutta jonkinnäköinen selkkaus siitä voisi tulla. Ongelma olisikin yhteinen. Näinhän juuri on Kiina vs. USA. USA on velkaa muistaakseni 1,3 triljoonaa ja siellä on sitten kiinalaisilla velkapapereita. Jos kiinalaiset laittaisivat - ihan piruuttaan myyntiin niin kyyti maailmalla olisi kylmää. Toki myös kiinalaisilla itsellään.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Jep, siksi on vaikea mennä sanomaan että esim. USAn velka Kiinalle olisi ongelma - kyllä se ongelma on molemminpuolinen ja monesti riski on suurempi velkojan puolella. Kuten sanottu, jos ei ole varaa maksaa niin tietysti menee tuhkatkin pesästä mikrotaloudessa mutta myös lainottaja ottaa takkiin ja reippaasti.

Minun nähdäkseni Trump on ollut kohtuullisen taitava manööveroimaan erilaisten tulliuhkausten yms. kanssa toistaiseksi ja twitteröinti on ehkä harkittu strategia. Se saa pörssitkin (yksittäisten yhtiöiden kursseista puhumattakaan) heilumaan vain reilulla sadalla merkillä.

Tällaiseen ei tietysti ole totuttu niin kaikki huutavat kilpaa kuinka väärin se on. Kuten aina jonkun disruptiivisen tavan tullessa "markkinoille".

Kaiken tämän lisäksi Trumpilla on 'isännän ääni' - sehän saattaa vaikka toteuttaa uhkauksensa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #11

Niin - kyllä tässä on syytä tarkkailla "pienenä ihmisenä - pienestä maasta", miten Trumpin projekti toimii. Todella mielenkiintoista. Kun nyt ei vaan syntyisi suurempaa sotilaallista selkkausta. Rahatta aina jonkin aikaa pärjää, mutta jos henki menee sitten pärjääminen on hieman heikompaa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #12

Luulen, että Trump vie länsimaiden (ja EUn) johtoa kuin litran mittaa, ei länsimaissa olla totuttu vahvoihin johtajiin - omissa piireissä. Toki muristaan ja mussutetaan mutta kun lyödään kortit tiskiin niin tulos on sama kuin Kreikan lainaneuvotteluissa, aina periksi annetaan. Kuten sanottu, Trumpin kanssa on tilanne se, että se pirulainen tuntuu toteuttavan uhkauksensa vaikka ne tuntuvat kuinka naurettavilta.

Erittäin mielenkiintoista on nähdä millaiseksi Putinin ja Trumpin suhde muodostuu. Toistakseksi olen enemmän huolissani tuosta johtajasta itärajan takana kuin Atlantin takana mutta sekin voi muuttua nopeasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viisaimmat päättäjät ajattelevat myös huomispäivän ongelmia ja uhkia.

Aikanaan kun Kiina otettiin WTO:n jäseneksi Kiinan pienen miehen lobbauksen jälkeen , Hongkongin britti kuvernööri Patten totesi, että länsimaat eivat tiedä, mihin miinaan astuivat ja mihin vapaakaupassaan ryhtyivt.

Länsimaissa meillä on nyt osallamme velkaantuminen ja työttömyys maailman luonnon turmelemista syyllisyyttä unohtamatta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Kun muutoksen tuulet puhaltavat, rakentavat eräät tuulensuojia ja toiset tuulimyllyjä." (Mao Tse Tung)

Toisen kuolema on toisen leipä. Näin se saattaa tässä raadollisessa maailmassa mennä!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Viisaasti sanottu. Isossa kuvassa juuri näin on. Globalisaatio on tuulimyllyjen verkosto. Nyt näyttää Kiina lyövän todella pökköä pesään RCEP:n uudelleen vauhdittamiseksi. Ja Trump rakentaa tuulensuojaa.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Aika näyttää tuleeko siitä Trumpin rakennelmasta tuulensuoja vai mikä!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #16

Onhan se tuulenpesäkin yksi vaihtoehto.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Pertti on täysin oikeassa. Tulossa on nyt varmasti Trumpin johdolla vapaakaupan rajoitteita, joka lienee perin viisasta ajatellen sitä, mitä hyvää vapaakauppa on tuonut tullessaan länsimaisille duunareille.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #18

Onhan siinä tosin eroa - jos maa (tai alue) on lähestulkoon omavarainen mm. ruuan, veden, energian, mineraalien, tutkimuksen ja koulutuksen sekä toimialojen suhteen. Kuten USA on. Meille pienille maille (kuten Ruotsi, Tanska, Suomi) on erikoistuminen ollut välttämätöntä mikäli pidetään yllä hyvää elintasoa. Olen sitä mieltä, että jos teknologiateollisuutemme ei olisi hakenut markkinoita kasvun kautta, meillä olisi huomattavasti vähemmän alan työpaikkoja kotimaassa. Kotimaan työpaikat on pystytty pitämään lähes 300 000:ssa kasvattamalla ulkomaisissa pisteissä määrä 100 000:sta myös 300 000:en noin 15 vuodessa. Yhteensä suomalaisomisteisissa (määräysvalta) väkeä teknologiateollisuudessa on tätä nykyä noin 600 000. Ei se mikään huono saavutus ole kun välissä on ollut useampikin taantuma ja notkahduksia meille tärkeillä alueilla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Trumpin livepuheen kuuntelin justiinsa. Ilmeisesti sopu on republikaanien kanssa löytynyt.

Joten seuraavat 4v on absoluuttista republikaanivaltaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

lienee kysymys myös siitä suostuuko Trump taipumaan republikaanien linjauksiin mm. rahankäytössä ja sotilaallisissa strategioissa. Jo seuraavassa 4 kuukaudessa voi olla tekemistä. Että perälauta pitää. Osavaltiot ovat varsin itsenäisiä - ja silti erilaisia. Ja siellä ovat äänestäjät. Puhetta en kuunnellut vielä, mutta eiköhän se tuuteissa pyöri pari päivää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Trump, suuri työllistäjä, palauttaa sitten Keystone Pipelinen rakentamisen. Se tarjonnee pysyvän työpaikan 35 henkilölle. Tuossa ei ollut painovirhettä.

Aurinkoenergian hyödyntäminen työllistää tätä nykyä Yhdysvalloissa melko tasan kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin öljy, kaasu ja kivihiili yhteensä.

Mitäpä, jos ei ostettaisi niitä F35-koneita. Löytyisikö USA:sta jotakin muuta kiinnostavaa kuin metalliromua?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ilmaston muutosasiaan puuttuminen näinkin nopeasti, on lyönyt monet ällikällä. Myös USA:n sisällä. No - jos Trump on toivonut, että koko maailma häntä seuraa herkeämättä, siinä hän on onnistunut. Millaisen kolhun sitten USA:n maine saa kunhan vielä kuukausi kuljetaan? Sillä ei liene Trumpille merkitystä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Niinpä se kaktus taisi jo hipaista hipiää. Nyt on meininki ottaa tuotntivero käyttöön. Siis puheissa. Tästä ei kyllä amerikkalainen autoteollisuus ja jakelu tule tykkäämään. Kuluttajat vielä vähemmän. No toteutukseen on vielä matkaa ja alkaisiko republikaanit pikkuhiljaa heräillä vahtimaan valittua isäntää.

http://www.politico.com/story/2017/01/trump-tax-me...

Toimituksen poiminnat