seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Meksiko ja Euroopan Union

Kansainvälinen kauppapolitiikka on ajautunut myllerrykseen Trumpin heittäessä isolla kauhalla protektionismin tuoksuista kylmää vettä vapaan kaupan kiukaalle. Vuosien varrella itseaiheutetut alijäämäiset kauppasuhteet halutaan tasapainottaa uhkaillen omaa ja vierasta teollisuutta. Päällimmäisinä kohteina ovat Meksiko, Kiina ja Euroopan Unioni (erityisesti Saksa). Olisiko EU kuitenkin löytämässä uutta vauhtia omien etujensa puolustamiseen. Siltä näyttää. Viime vuoden heinäkuussa solmittu vapaakauppasopimus Kanadan kanssa (CETA) tapahtui kreivin aikaan. Kanadalle EU on ollut toiseksi tärkein kauppakumppani ja siitä on hyvä ponnistaa eteenpäin. Arvomaailmakin on varsin samanoloinen.

Meksiko on luottanut liikaa kymmeniä vuosia yhteen korttiin ja riskienhallinta ulkomaan kaupassa on jäänyt taka-alalle. Nyt tuli herätys karmeimmalla tavalla. Mistä uutta virtaa, kun naapuri uhkaa katkaista ”sähköt”. Meksikon suunnasta EU on ollut toiseksi suurin vientialue (toki heiveröinen verrattuna vientiin naapurimaahan). Kauppa on tuplaantunut sitten 2000 luvun alun EU:n kanssa ja monilla toimialoilla toiminta on varsin virkeätä. Meksikon valuutta on heikentynyt Trumpin uhoilun siivittämänä ja se parantaa heidän mahdollisuuksiaan vientikaupassa. Mutta se tietenkin edellyttää, että on sellaisia tuotteita, joilla on kysyntää ja laatu vastaa odotuksia. Meksikossa on paljon elektroniikka-alan, autoteollisuuden ja koneenrakennuksen osaamista ja alihankkijoita. Ketjujen jakelupäät ovat kuitenkin pääosin USA:ssa. No – eipä niitten korvaaminen tule helppoa olemaan. Ainoastaan automaatiolla. Se toki on mahdollista, kun yritysverotus alenee Yhdysvalloissa todennäköisesti roimasti. Työpaikkojen syntyminen onkin sitten toinen juttu. Toki logistiikkaan jotain. Mutta aikaa muutos vie – siihen ei pari vuotta riitä. Ja toisaalta – yrityksethän sen viimekädessä päättävät, sen muutoksen. Ei Trump yksin.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström on menossa Meksikoon tapaamaan talousministeri Guajardoa. Aiheena on muodostaa yhteistä näkemystä, miten puolustaa vapaakaupan periaatetta protektionismia vastaan. Löytyykö samalla ajatusta Kiinan suuntaan? Ehkäpä. Myös suhteiden tiivistäminen Etelä-Amerikan valtioiden kanssa voi olla agendalla. Tämä on jo omaa pohdiskelua (Kiinan ja Etelä-Amerikan suhteen). Onhan kielialue Etelä-Amerikassa yhteinen, huomioiden Espanjan ja Portugalin. Todennäköisesti keskustelussa on myös Meksikon aiheuttamat riskit EU:n pankkisektorille. Espanjan toiseksi suurimmalle pankille (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) on kertynyt viime aikoina melkoiset tappiot Meksikon talouden heiketessä.

On hyvä, ettei EU tässä tilanteessa odota tumput suorana, mitä tapahtuu. Vapaa kauppa on EU:n ja erityisesti myös Suomen ja Ruotsin etu. Sekä Trumpin, että Brexitn suhteen EU:n kannattaisi ottaa kauppapolitiikassa selkeä etunoja. Seuraavaksi tapetille Japani ja Kiina. Nyt on syytä olla virkeänä myös omassa hallituksessamme ja elinkeinojärjestöissä. Sipilä vieraili viime lokakuussa Meksikossa. Ehkäpä kannattaisi jatkaa matkailua yrityselämän edustajien kanssa tiiviimpään tahtiin.

 

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ttip-und-freihandel/eu-mexiko-abkommen-als-antwort-auf-trumps-politik-14815681.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Itä-Euroopan maat Puola, Romania, Bulgaria, Unkari ja Slovakkia omaavat vielä kehityspotentiaalia toimia laajemmassa määrin EU-maiden alihankkijoina.
Meksikon ongelmana ovat huumekartellit, joiden asiakkaat ovat USA:ssa. Toivottavasti Trump osaa myös lopettaa Meksikon ja USA:n välisen huumekaupan. Tällöin Meksikosta voisi kehittyä uusi Brasilia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Samaa mieltä. Huumekaupan lopettaminen voi olla vaikea rasti - kun pitäisi lopettaa käyttäminen. Ja taitaa maailman käyttäjistä olla melkoinen osa Trumpin kansalaisia. Siinä se todellinen pulma on. Jostain he nautintonsa tulevat hankkimaan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230638...

Laiton huumekauppa on helppo lopettaa- laillistamalla huumeet. Huumesota ei perustu järkeen, vai alistukseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä tuo USA:ssa voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto. Ja eikös siellä jossain osavaltiossa olekin hieman väljempää (kuten olet maininnutkin). Omat huumeet ja omat aseet.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Meksikon ongelmana ovat huumekartellit, joiden asiakkaat ovat USA:ssa. Toivottavasti Trump osaa myös lopettaa Meksikon ja USA:n välisen huumekaupan."

Niin, laillistamalla kannabiksen osa karttellien tulosta lähtisi, laillistamalla kaikki huumeet loppuisi karteillien touhut kokonaan.

http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230638...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Meksikon öljylle Trumpin suunnitelmat olisivat toteutuessaan raskas isku.

http://oilprice.com/Energy/Energy-General/Trumps-T...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jahas, tämmöinenkin vielä. Kyllä köyhää aiotaan kurittaa oikein toden teolla. Kyllähän tässä alkaa siltä haiskahtaa, että muutamat miljardöörit tekevät muutaman miljardin lisää.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

EU:n pitäisi olla aika taitava, jos se meinaa hyötyä kaupan lisäämisestä Meksikon kanssa. Meksikolla on varmaan halua suosia EU:ta ja vastata USA:n kauppatoimiin laittamalla tulleja sieltä tulevalle tavaralle. Kyllä siinä tiettyjä mahdollisuuksia on. Mutta jos Meksiko haluaa työllistää alihankintateollisuuttaan entiseen malliin, niin se on pois EU:n köyhimmiltä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Meksiko voi jatkossa olla EU-maille (siis yrityksille) hyvä investointikohde avata jakelua latinalaiseen - ja Etelä-Amerikkaan. Myös 130 miljoonan asukkaan valtio markkina-alueena on ihan yes. Kuten Kiinakin dekadia suurempana. Nyt näyttäisi olevan isojen kauppapoliittisten järjestelyjen aika edessä. Tässä piilee myös hyvä tilaisuus EU:lle - tietenkin Suomi mukaan lukien. Trump syyttää nyt myös Japania valuuttakeinottelusta Kiinan ja Euroalueen lisäksi. Trump hankkii vihollisia läheltä ja kaukaa. Hän kun ei näytä tuntevan lainkaan miten teollinen toimintaympäristö verkostoineen toimii ja kehittyy. Sitten on tietysti hyvä muistaa realiteetit. EU:n vienti meksikoon on vain 1,5% kokonaisviennistä. Toisinpäin se on 8%. EU:n neuvotteluvoima tullaan näkemään seuraavan puolen vuoden aikan moneen suuntaan. Se on riittävä.Jokainen Trumpin töppäys sataa EU:n (Suomen sekä Ruotsin) laariin. Ja sitähän meidän pitää tukea. Ainakin minun mielestäni. Suomen etua ajaen. Kun suomalaisilla yrityksillä menee hyvin - myös Suomella menee hyvin.

Toimituksen poiminnat