seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Pariisissa oltiin hereillä – Le Pen kanveesiin

Nyrkkeilyn ja talouden taitaja Macron nappasi reilun kolmanneksen (34,8) Pariisin äänistä. Yllättävän suuren potin sai myös Fillon – yli neljänneksen (26,5). Le Pen sai täystyrmäyksen jääden alle viidellä prosentilla viidenneksi (tiedot poimittu Die Welt lehdestä).

Kokonaisuutena – lieneekö historiassa ensimmäisiä kertoja, kun konservatiivisesta tai sosialistisesta leiristä, kumpikaan ei ole loppuottelussa. Äärioikeiston ja äärivasemmiston saadessa yhteensä yli 40% äänistä kertoo, kuinka hajallaan suurvalta Ranska on. Mutta nyt toista kierrosta kohden toiveikkaana.

Jos mitään maata järisyttävää ei tapahdu, tulee Macron olemaan Ranskan seuraava - kovan tehtävän edessä oleva presidentti. Rakenteellisilla uudistuksilla on enemmän kuin kiire.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa, vaikka itsekin tiedän Marconin voittajaksi;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nuolaisit siis sittenkin!

(Vrt. laulun sanat: "en ole katkera, mutta kuitenkin ...")

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juha ennustin jo Marconin voittajaksi paljon ennemmin SJP:n blokissa, joten oli pakkokin kirjoittaa noin.

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235581-rans...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #3

Joo, La Pen'illä ei ole mitään mahiksia, saanee toisen kierroksen äänistä n. 30%.
Häntä äänestävät "vähäisen koulutuksen saaneet".
Vähän niinkuin Suomessa...

Henry

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Marcon tullee voittamaan toisen kierroksen kirkkaasti, ja maassa kaikki hyvin. Ranska jatkaa niin kuin tähänkin asti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pertti Väänänen (#4) 08.18:
"... maassa kaikki hyvin. Ranska jatkaa niin kuin tähänkin asti."
Turun ruotsalaisessa teatterissa tuon lauseen jälkeen kysyttäisiin: "Det där var väl ironi?" :-))
http://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-rele...

Ranskan talouden alijäämän korjaamiseksi on annettu jo kolme huomautusta ja samalla jatkoaikaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Rnaskalla ei ole muuta tietä kuin saada erityisesti teollisuuden tuottavuus paremmalle tolalle ja purkaa julkista massiivista rakennetta. Yrityselämän ääntä olisi kuunneltava herkällä korvalla. Mikäli Macron saa laajan tuen (esim. 70 %), hänellä on edellytykset saada pyörät pyörimään oikeaan suuntaan. Tie on pitkä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Le Pen sai täystyrmäyksen jääden alle viidellä prosentilla viidenneksi (tiedot poimittu Die Welt lehdestä)."

TÄH?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jaa - nii' Pariisissa... :)

Henry

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ainoat, jotka saivat pataansa kunnolla ensimmäisessä erässä olivat nuo pudonneet. Lopullinen vaalien tulos voi sitten olla EU n kannalta joko EU n hajoamisen jatkuminen tai hetkellinen jatkoaika.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, eihän mikään maailmassa pysyvää ole. Rooman valtakuntakin kesti vain muutamia vuosisatoja. On aivan mahdollista, että EU:kin on hajonnut vuoteen 2500 mennessä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ennustehan se on tuokin, mutta lienee EU n elinkaaren huippu jo saavutettu ja veikkaan hajoamisen jatkuvan huomattavasti nopeammin. Aika näyttää, kuka tarjoaa kaljat, vai sitten vuonna 2.500.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eurooppa integroituu kasvavan informaatio- ja tavaravaihdon kasvun kautta vääjäämättömästi. Tuotannot erikoistuvat alueittensa ja osaamistensa mukaan rajoista piittaamatta. Nyt tämän ilmiön nimikkeenä on "EU". Voihan se nimi muuttua mutta entäs sitten? Muutosvastarintaisia demokratiassa riittää aina. Ja niin pitää ollakin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Integroituu. Tottakai. Kaupallinen yhteistyö toimii varmasti maiden ja yritysten välillä jatkossakin. Siitä pitää jokaisen maan kauppiaat ja teollisuus huolen, ilman hallituksen ohjaamistakin. Liiketoiminta ja kauppavaihto perustuu asiakasuhteisiin ja jatkuvuuteen. Uusia nk. kauppaliittoja syntyy ja kuolee, eikä se kehitys tosiaan nykyiseen EU hun jää.

Ainoa mikä pysyy on muutos. Sen huomaa näistä Ranskan vaaleistakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä se asia onkin ihan oikein ilmaistu.

Ja mitä se meitä liikuttaa kestääkö EU 100, 200, tai 300 vuotta.
Meille tärkeimpiä ovat nämä lähivuosikymmenet.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #19

Suomen kannalta lähiaikoina lienee tärkeintä saada oman maan talous raiteilleen. Verrattuna esim. muihin pohjoismaihin ollaan nyt pahasti takamatkalla.

Mistähän mahtaa johtua ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tuotannot erikoistuvat alueittensa ja osaamistensa mukaan rajoista piittaamatta. Nyt tämän ilmiön nimikkeenä on "EU"."

Jep, ja tuo alueellinen erikoistuminen yhdistettynä Turusen kannattamaan yhteiseen rahapolitiikkaan ja finanssipolitiikan koordinaation puutteeseen tekee eri alueiden taloudesta entistä volatiilimpia, ja jakaa talouskasvun hedelmät entistä epätasaisemmin, tyyliin USA:n Rust Belt.

Mutta onneksi amerikkalaiset ovat näyttäneet esimerkkiä, miten siitä huolimatta pidetään populistit pois vallasta!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #26

"Turusen kannattamaan yhteiseen rahapolitiikkaan ja finanssipolitiikan koordinaation puutteeseen"??? Hieman varovaisuutta Solakivi. Mistä tiedät, että kannatan yhteistä rahapolitiikkaa ja finanssipolitiikan koordinaation puutetta?? En kannata eurosta eroa näillä elinkeinoelämän rakenteilla, jotka Suomessa tällä hetkellä ovat ja joitten varaan on erityisesti kv-yritysten verkostot kehittyneet.

Amerikkalaisten/Trumpin näyttämä esimerkki on kyllä mielestäni vasta alkumetreillä. Palataan tähän noin kahden vuoden kuluttua. Ei toimivien kansainvälisten teollisuussopimusten ja verkostosuhteiden muuttaminen hetkessä onnistu. Jos sittenkään kun kehitys muualla on toiseen suuntaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Kyllähän Trump kannattaa voimakasta liittovaltiota ja vallan keskittämistäkin siellä. Tuskinpa hän myöskään omia valuuttoja eri osavaltioille olisi ajamassa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #33

Ottaen huomioon ne kaikki kirjoitukset, joissa olet voimakkaasti puolustanut euroa, olisi aika mielenkiintoista, ettet kannattaisi yhteistä rahapolitiikkaa (lue: euroa).

Amerikkalaiset näyttävät esimerkkiä siinä, että siellä sinun kuvaamasi tuotannon alueellinen eriytyminen liittovaltion sisällä on ehtinyt huomattavasti pidemmälle, saaden aikaan menestyviä osavaltioita ja taantuvia, työpaikkojen katoamisen kanssa kamppailevia osavaltioita.

Siitä sitten eteenpäin, riittävän iso osa kansasta on riittävän hattuuntunutta äänestääkseen Trumpin valtaan.

Täällä Euroopan puolella juna kulkee ihan samaan suuntaan, mutta ykkösluokan vaunussa ollaan edelleen laput silmillä ja hihkutaan, kun vielä tällä kerralla äänestäjät eivät pistäneet ihan ranttaliksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Amerikkalaiset näyttävät esimerkkiä siinä, että siellä sinun kuvaamasi tuotannon alueellinen eriytyminen liittovaltion sisällä on ehtinyt huomattavasti pidemmälle, saaden aikaan menestyviä osavaltioita ja taantuvia, työpaikkojen katoamisen kanssa kamppailevia osavaltioita."

En oikein hoksaa että missä tässä on se pihvi.

Mites se auttaisi USA:n riutuvia osavaltioita jos liittovaltio hajoitettaisiin ja jokaiselle näin syntyneelle uudelle itsenäiselle valtiolle perustettaisiin oma rahayksikkö?
===========

Ei Trump aja USA:n liittovaltion hajoittamista.

EU:n hajoamista Trump kyllä haluaa, yhtä paljon kuin Putin.

EU:n hajoaminen saisi USAn ainakin näyttämään vähän isommalta. :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #42

Pihvi on siinä, että päätään eri puolella Eurooppaa nostava populismi on seurausta päin mäntyä hoidetusta EU:n (talous)politiikasta. Yhdysvallat otin mukaan siksi, että siellä Turusen kommentissa jonkinlaisena väistämättömänä luonnonlakina pidetty alueellinen eriytyminen lieveilmiöineen on huomattavasti pidemmällä, ja siitä seuranneen äänestäjäkunnan ..tutuksen takia Trump presidenttinä.

Että ei kun lisää samaa politiikkaa. Sitten ihmetellään, miksi koko ajan suurempi osa äänestäjistä on väärin äänestäviä kouluttamattomia rassisteja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50

"Pihvi on siinä, että päätään eri puolella Eurooppaa nostava populismi on seurausta päin mäntyä hoidetusta EU:n (talous)politiikasta."

Totta, mutta se että talous on huonosti hoidettu ei useinkaan johdu päättäjien tahdosta, vaan siitä että kansa ei halua että taloutta uudistettaisiin sillä tavalla että talouteen saataisiin tehoa ja kilpailukykyä. Kansa haluaa päinvastaisia toimia, sellaisia jotka ajavat taloutta entistä ahtaammalle.

On siinä sitten päättäjillä päänvaivaa.

Kansallismielisten populistien taktiikkana on etsiä joku syntipukki, kun kansaa ei oikein voi vaalien alla syyllistää. Kansallismieliset laittavat kaiken pahan mamujen syyksi, kuten Hitler pani kaiken pahan juutalaisten syyksi. Kansalaisilla on taipumuksia uskoa tällaista retoriikkaa mieluimmin kuin sellaista jossa heidän pitää itse luopua jostain saavutetuista eduista.

Populismi ei kuitenkaan ole vastaus talousahdinkoon, vaikka ihmiset niin haluavat uskoa. Vastaus olisi sellainen politiikka mitä Sipilä on ajanut Suomessa, tai mitä EU:n troikka on ajanut Kreikassa. Se ei ole suosittua politiikkaa, eikä sillä politiikalla saa ääniä vaaleissa.

Siksi pidän tätä Ranskan vaalitulosta eräänlaisena positiivisena ihmeenä ja osoituksena siitä ettei kansa kaikkialla ole niin kertakaikkisen tyhmää kuin miltä joskus näyttää, varsinkin brexitin ja Trumpin tapauksissa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #40

"Ottaen huomioon ne kaikki kirjoitukset,...." ???? No nyt ollaan arvioimassa Ranskan tilannetta ja erityisesti halusin korostaa Pariisia, jossa terrosrismikin on valitettavasti saanut pahaa aikaan. Silti Le Pen ottaa kanveesissa lukua. Ja hyvä niin..

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #45

Juu, ja Trump sai Washingtonissa muutaman hassun prosentin äänistä, joten valtakunnassa kaikki hyvin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Pariisissa on luultavasti todella paljon maahanmuuttaja-taustaisia äänestäjiä, joiden ( sukujen ) lähtömaissa väkivalta ja sodat on arkipäivää. Toivottavasti lähiaikoina saamme lukea analyysin tästä maailman metropolien erikoisominaisuudesta ja sen vaikutuksesta äänestyskäyttäytymiseen erityisesti Pariisissa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mittenkähän se Marcon ensteks tekkee hallituksen, miten tehä järjestäytynyttä asioitten hoitoa huh!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös se ole helppoa, kun tukea tulee niin oikealta kuin vasemmaltakin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Fillon ilmoitti tukensa heti tuloksien alkaessa selvitä. Samoin vasemmalta Hamon. Jos äänensä antaneet noudattavat kehoitusta niin jo se riittää. Ennuste lupaa Macronille noin 62 % toisella kierroksella. Toivottavasti nousee tuosta lähemmäksi 70 prosenttia. Olisi tukevampi selkänoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

Eli Macron saa siis ainakin kaksi ääntä. Vaalien seuraava kierros lähtee kuitenkin alusta eli peliä ei ole vielä pelattu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #22

Makkoselle pasahti neljä ääntä. Se on jo tuplat mitä Macron saa..?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jytkyllä kesäkuun kansalliskokousvaaleissa;)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Niin, jos puolue on hallituksessa se muuttuu, kuten jytkynsä kans persut, kaikki toisinko lupasit eikä hallitusta kaaja mikhän. #demokratianihmeitä

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

No Front Nationalin olisi vaikeaa lunastaa lupauksiaan, ranskalaiset kun eivät ole eroamassa eurosta tai EUstakaan.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Melkoinen tuo Pariisin ero muuhun Ranskaan, kiitos blogista Seppo. Tuolta pääsevät muutkin tutkimaan eri alueiden tuloksia: http://graphics.france24.com/results-first-round-f...

Teppo / US

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pariisissa asuvat ranskalaiset ovat patrioottisia nationalismin vastustajia. Monikulttuurinen sivistys ja uskontojen kirjo loivat pohjan realistiselle näkemykselle vanhoista puolueista ja fasismista.

P.S. Ranskassa vanhat puolueet lyötiin kanveesiin ja samalla ulos kehästä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin oleellisia asioita on kai kaksi. Suomessa vanhat puolueet ovat sinnikkäästi kärjessä, monessa muussa maassa on tapahtunut myllerryksiä. Toinen on Le Penin kauhistelu johon tuntuu menevän kaikki energia eikä kukaan jaksa keskittyä vaihtoehtoon, vähintäänkin persoonalliseen investointipankkiiri Macroniin jonka luulisi olevan vasemmiston painajaisten ruumiillistuma.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin jos liikkuu ympäristössä tai mikä kupla se olikaan jossa kaikki oman altrigthpopulismin vastustajat aina leimataan punikeiksi on varmaan vähän vaikea suhtautautua Macroniin ja suosioonsa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #28

Huutelee Sini kuplastaan, jossa kaikki eri mieltä olevat aiheesta riippumatta ovat altrightia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

Voihan sekin pitää paikkansa. Mutta juuri juuri nyt Macronin suosio tekee minun väitteestä relevantin suhteesa Enegrenin kommenttiin joka koskee sitä siis blogin aihetta. Sinun ite oot on ad h. ja ite oot-tyylinen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #32

Macronin suosio Pariisissa hänen taustastaan johtuen on ihan luonnollista. Mutta hyvin vaikea on miehestä kiinni saada, kun on liberaali, mitä sitten tarkoittaakaan sillä ja yhtä aikaa joka ilmansuunnassa vasemmalta oikealle. Le Peniä äänestäessä sentään tietää mitä saa. Mutta mene ja tiedä voi Macron paljastua mahdollisen presidenttiyden myötä vaikka kommunistiksi vaikka tällä hetkellä tulee lähinnä siis mieleen Jyrki Katainen potenssiin kolme.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #44

Voi olla. Sekava populismi aiheuttaa sekavia koalitiota kun pitää puolustautua populismia vastaan. Kukaan ei voita paitsi esim Venäjä, joka mielellään näkee kun Euroopan maat sotkeutuvat näihin kuvioihin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #44

Macron on EU-myönteinen investointipankkiiri. Jää sitten nähtäväksi, minkälainen on hänen lisäarvonsa. Nythän ranskalaiseet ovat jo äänestäneet uudistuksen puolesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #44

"Mutta mene ja tiedä voi Macron paljastua mahdollisen presidenttiyden myötä vaikka kommunistiksi vaikka tällä hetkellä tulee lähinnä siis mieleen Jyrki Katainen potenssiin kolme."

Jos haluaa voittaa vaalit, pitää miellyttää vähän kaikkia. Se on sama kaava kuin vaikkapa Sauli niinistöllä, joka pyrki presidentiksi pitkään. Sauli yritti olla vähän kaikkea, jopa populistiksikin hän välillä tekeytyi. Se oli varmaan tarkkaan harkittua, mutta ei siitä sitten mitään selvää saanut.

Ihmiset kai sitten äänestivät Saulin pressaksi jonkin alitajunnassa olevan tunteen perusteella, se kun oli joskus sanonut jotain mikä heitä miellytti. Mutta eihän siinä huonosti käynyt kun Sauli valittiin. Hän jopa kokoaa kansaa yhteen sopivalla tavalla kun kaikki tykkää ainakin Jennystä ja siitä koirasta, mikä sen nimi olikaan, oliko se Lennu?

Kun Macros on kerran hoitanut vaalityönsä yhtä hyvin kuin Sauli, niin kai hänestä sitten voi tulla myös viisas ja ahkera presidenttikin, kuten Saulista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nationalismiaatteen hehkuttaminen roomalaisten valloittajasotilaiden jälkeläisten huolimatonta latinan slangia puhuvan kansan osalta on melko paradoksaalista alueella, jossa ainoat alkuperäisasukkaat ovat Bretagnen Asterixeja ja Obelixeja sekä toisaalta Etelä-Ranskan baskit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

On siellä Ranskassa ollut sen jälkeen muitakin valloittajia, Gootteja, Frankkeja, Burgundeja ja muita. Frankit kai pääsivät jossain vaiheessa niskanpäälle ja antoivat Ranskalle nimensä.

Sitten tuli vielä pohjolasta Normannit viikinkilaivoillaan ja ottivat Nrmandian haltuunsa, Nielaisivatpa Normandiasta käsin myös koko Englannin ja englantilaisten avulla yrittivät saada koko Ranskankin hallintaansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykyinen Frankenland sijaitsee kaakkoisessa Saksassa Nürnbergin ollessa sen merkittävin keskus. Saksassa asuvat "frankit" ovat hyvin tarkkoja siitä, että heitä ei sekoiteta saitoihin schwaabeihin eikä jodlaaviin baijerilaisiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

Et taida nyt puhua Klodovigin 500- luvulla perustamasta frankkivaltakunnasta, joka myöhemmin käsitti koko nykyisen läntisen euroopan alueen, lukuunottamatta Englantia, jota hallitsivat anglit, saksit ja juutit ja Espanjaa, jota hallitsivat gootit. Vandaalit taisivat hallita silloin Marokkoa, Algeriaa ja Tunisiaa.

Siihen aikaan ei ollut mitään kansallisvaltioita, vaan sekalaisesti eri heimoista kootut ja jonkin "kuninkaan" alle ryhmittyneet sekalaiset seurakunnat vaelsivat ja hallitsivat eri menetelmin laajoja alueita.

Mutta frankit siis alistivat nämä kaikki sekalaiset heimokunnat, lukuunottamatta Englantia, Espanjaa, Etelä Italiaa, pohjoismaita ja itäisintä eurooppaa. Frankkien valtakausi alkoi Klodoivigin johdolla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Niin, kerroin vain mitä siitä valtakunnasta on jäljellä tänään.

Rooman imperiumista on jäljellä Pietarin Kirkon katto, jota nimitetään Vatikaanivaltioksi. Se on maailman ainoa valtio, jossa on latina virallisena kielenä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

Kyllä kai ranskalaiset pitävät itseään vielä frankkien jälkeläisinä, vaikka eihän se tietenkään niin ole. Valloittajakansat muodostivat vain pienen ohuen yläluokan valloittamillaan alueilla.

Kansa, joka oli perimältään, kieleltään ja kulttuuriltaan sitä sun tätä, vähän sitä ja vähän tätä ja monta muutakin, kärsivät valloittajien ikeen alla.

Kuitenkin myöhemmin niinsanotut "kansat" muodostuivat tämä lukumäärällisesti pienen sotilasyläluokan, kuten frankkien, hallitsemien alueiden rajojen sisään.
-------

Kun kansallismielisyydestä tuli muoti, kansoille uskoteltiin että nämä keinotekoiset rajat pitäisivät sisällään jonkin ikiaikaisen yhtenäisen kansan. Tämähän oli silkkaa puppua, mutta se oli tarkoituksenmukaista puppua alueiden hallinnon kannalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Ja nyt puhutaan eurooppalaisista, jotka on koottu yhteen EU:n rajojen sisäpuolelle.

Populismin avulla valehtelu ja tosiasioiden pimittäminen jatkuvat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #38

Mutta jos tuohon ylempänä esitettyyn Ranskan esimerkkiin uskoo, niin tuo kansallistunne on hyvinkin saatu saavutetuksi "väkinäisillä" rajoilla. Itse asiassa liittovaltio Sveitsissä on kansalaisilla myös korkea kansallistunne sveitsiläisyydestään puhuivatpa he sitten "saksaa", ranskaa tai italiaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #39

Ja taas kerran meni kehä ympäri, olemmeko eurooppalaisia, emme ole, olemme afrikkalaisia ja emme niitäkään vaan loppujen lopuksi ihmisiä. Ja jollain tavalla ihmisyyteen kuuluu yhtenäisyyden tunne perheen, suvun, klaanin, heimon, kaupungin, kunnan, läänin ja valtion sisällä ja jopa kummallinen juttu että olemme suomalaisia, moinen kansallistunne, joka ei edellytä identtistä geeniperimää (todella hölmö argumentti) vaan yhteenkuuluvuutta kulttuurin, kielen, tapojen ... kautta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

Näin juuri.
Tunne on hyvin voimakas tekijä,
hyvässä ja pahassa,
vaikkei sille tunteelle olisi perusteita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo Pariisin tulos on osoitus siitä, että ihmiset Pariisissa ymmärtävät, ettei terrorismia voiteta Le Penin opeilla, sulkemalla rajat ja laittamalla kova kovaa vastaan, vaan poistamalla syyt jotka terrorismiin johtavat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei varmaan Le Penin opeilla, mutta melko heikot eväät on myös Macronilla, vai meinaatko, että terrorismi vähenee nyt?

Se hyvä puoli noissa vaaleissa oli, että sekä oikeisto, että vasemmisto aivat molemmat turpaan, kansa on ympäri euroopan kypsynyt näiden lupauksiin, joissa ei ole päätä ei häntää.

Vielä kun saadaan Suomessa Vihreät suurimmaksi, niin silloin se maailma vasta pelastuukin. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli Le Penn voittaa kakkoskierroksen Ranskassa ja Vihreät nousevat Suomessa pääministeripuolueeksi niin Suomi saa lopullisesti huokaista helpotuksesta nykyisen ja yhä kasvavan työvoimapulansa suhteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"No ei varmaan Le Penin opeilla, mutta melko heikot eväät on myös Macronilla, vai meinaatko, että terrorismi vähenee nyt?"

Terrorismi loppuu aikanaan, kun ne paikat josta sitä lietsotaan on tuhottu, tai ne muuten vain kuihtuvat. Siihen asti terrorismia pitää vain pitää kurissa poliisityönä.

"Se hyvä puoli noissa vaaleissa oli, että sekä oikeisto, että vasemmisto aivat molemmat turpaan, kansa on ympäri euroopan kypsynyt näiden lupauksiin, joissa ei ole päätä ei häntää."

Toivottavasti eivät saa sitten uutta tyhjiä lupauksia antanutta hallitsijaa, kuten Trump. Samoin kävi brexitiksi, lupaukset osoittautuivat tyhjiksi jo ennenkuin äänet oli kunnolla laskettu.

Haluan kuitenkin vielä uskoa tähän ranskan uuteen lupaukseen. Tosin hänenkään yrityksensä eivät täyty ellei hän saa puolelleen, eli hallintaansa, parlamenttia ja ranskalaisia.

"Vielä kun saadaan Suomessa Vihreät suurimmaksi, niin silloin se maailma vasta pelastuukin. :)"

Populistejahan ne vihreät ovat, ei siitä mihinkään pääse. Tunnontuskitta kalastelevat ääniä tyhjillä puheilla ja lupauksilla. No, onhan siellä tosin mukana fiksua porukkaa, kenties valta toisi mukanaan vastuuta ja siperia opettaisi. :)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...ihmiset Pariisissa ymmärtävät, ettei terrorismia voiteta Le Penin opeilla, sulkemalla rajat ja laittamalla kova kovaa vastaan, vaan poistamalla syyt jotka terrorismiin johtavat."

Mutta kuka kandidaateista Le Pen mukaanlukien olisi valmis edes esittämään Venäjän ehdotonta vetaytymistä Syyriasta ja Kaukasukselta ja muualta minne sen ei olisi pitänyt koskaan mennä. ja sen lisäksi vielä vaatisi jihad-säkeiden poistamista koraanista syrjäytyjäpoloisia radikalisoimasta marttyyritekoihin kaikkialla maailmassa? Mitä luulette?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Äärioikeiston ja äärivasemmiston saadessa yhteensä yli 40% äänistä kertoo, kuinka hajallaan suurvalta Ranska on"

Äärioikeiston ja äärivasemmiston yhteinen 40 % voi ratkaista toisen kierroksen yllättävästi, jos lisäksi tulee vielä 11 % jotain siltä väliltä. Vielä noin klo 23 aikoihin Ranskan kanavilla hyvin menestynyt äärivasemmiston Mélancon kertoi, ettei testamenttaa ääniään tai suosittele ketään jatkossa. Kaikki tiedämme että ääripäillä on kovastikin yhteisiä painotuksia ja näkökulmia, joten ehkä voimme pähkäillä vielä kaksi viikkoa miten todella tulee käymään ja äänestävätkö kommunistit sittenkin Le Peniä. http://www.francetvinfo.fr/elections/presidentiell...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hieman ihmettelen Pariisin ja Marseillen (toiseksi suurin kaupunki) eroa äänestyskäyttäytymisessä. Marseillessa Melechon sai noin 25% ja Le Pen noin 24 %. Macron ja Fillon molemmat noin 20%. Molemmissa kaupungeissa on erittäin suuri maahanmuuttajaosuus. Pyysin Ranskassa (lähellä Marseillea) asuvalta lähisukulaiselta selitystä suurelle erolle. Todennäköisesti paikalliset tutkijat näitä setvivät.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onko terrorisminuhka etelässä uudempi ja pelottavampi juttu? Jollain Ranskan kanavalla muuten haastateltiin Marseilles'n maahanmuuttajiin painottuvaa otosta, joista valtaosa ilmaisi kutakuinkin ajatuksen, että ennen me tultiin Ranskaan töihin, mutta nyt ne tulee tekemään jotain ihan muuta, joten rajoja kiinni. Monet duunarit ajattelevat puolestaan mamuista vähän niin kuin Trumpin kannattajiksi kääntyneet USA:n etelävaltioiden työttömyysuhan alaiset, että halpakilpailua ei tarvita. Kansalaisuuden jo saaneen mamun ja kommunistin ja nationalistin sielunnyrkki nousee ehkä strategisen allianssin yhteiseen kädenpuristukseen...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kun katselee äänestyskäyttäytymistä eri puolilla Ranskaa niin kyllä tässä hyvin samantapainen ilmiö on havaittavissa kuin USA:ssa. Katteettomilla lupauksilla - sellaisilla joita toivotaan - saadaan kyllä ääniä. Miten niihin sitten vastataan konkreettisesti? Eipä ole vielä paljoa edes pyitä pivossa Trumpillakaan vaikka 100 päivää on ohitse. Eikä ainoatakaan ulkomaan matkaa. Golf-reissuja sitäkin uutterammin.

Toimituksen poiminnat