seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Macronin valinta mahdollistaa Euro-alueen aktivoinnin

Macron korosti vaalikampanjassaan euro-alueen rahapolitiikan tiivistämistä ja saa nyt tukea oman kansansa lisäksi Saksan Schäublelta. Sinällään ajankohta aloittaa tiiviimmät keskustelut on hyvä. Euromaat ovat selvinneet jotenkuten kriiseistä. Toki pinnan alla muhii vielä - erityisesti Italiassa. Eikä Kreikkakaan ole loppuun käsitelty. Euroalueen kasvu on kohtuullista, kilpailukyky parantunut ja USA/Trumpin nationalistiset kaavailut antavat pontta neuvotteluaseman parantamiseksi. Iso-Britannian poistuessa kehästä – päätöksiä on helpompi tehdä. Edelleen Kiinan, Venäjän ja Intian kehitys ja riittävän neuvotteluaseman ylläpitäminen edellyttävät selkeämpää rahapolitiikkaa. Yhteinen ”ministeriö” ja ministeri? Ehkä. Siinäpä sitä on taas meille suomalaisille pohdittavaa.

 

https://www.welt.de/politik/deutschland/article164457086/Schaeuble-offen-fuer-Macrons-Euro-Zonen-Plaene.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Niin - Schäuble tuo esille kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on keskinäisten sopimusten kehittämisen tie ja toinen (huonompi) tiiviimpi yhteistyö euromaiden välillä. Mutta kunhan hallitus Ranskaan on valittu - niin keskustelut varmastikin voimistuvat. Sipilän ja Orpn kannanottoja jäämme odottelemaan...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Macronin tulisi saada ensin kotipesä kuntoon. Siinä sitä onkin tekemistä, jonka onnistumista useimmat tohtivat epäillä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä sitä kotipesän kuntoonsaattamista voi hyvin jouduttaa sopivilla rakenneuudistuksilla ja parantamalla yrityksien toimintaedellytykisä (ja nimenomaan sitä). Tässä mielessä yhteistyö mm. Saksan kanssa ja rahapolitiikan selkeyttäminen ovat tärkeitä. Ja näin Macron lunastaa myös vaalilupauksensa. Euroalueen vahvistamisen suhteen. Paras presidentti tähän tilanteeseen. Ainakin mielestäni.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Macron haluaa Ranskalle enemmän rahaa EU:n kautta ja enemmän valtaa federalismin avulla. Saa nähdä kuinka hyvin hän onnistuu tässä.

Saksalaiset osaavat olla vähintään yhtä juonikkaita kuin ranskalaiset. Tietenkin me savolaiset voitamme nämä molemmat tässä lajissa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Toivotaan, että Macron ottaa G20 talousjohtajien (Berlin pari viikkoa sitten) viestin tosissaan. Sehän oli, että kasvu tapahtuisi hyödyntämällä rohkeammin globalisaation mahdollisuuksia ja vähentämällä Brysselin osuutta veronmaksajien rahojen jakajana. Ainakin saksalaiset liputtivat G20 viestille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saksalaisethan häviäsivät eniten EU:n balkanisoitumisesta, joka saattaa olla edessä hyvinkin pian.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tarkoitit varmaankin, että yhteistä budjettipolitiikkaa. Rahapolitiikkahan on jo yhteinen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

No - budjettipolitiikan sorvaamisestahan tässä on pohjimmiltaan kysymys. Joko sopimuksien selkeyttämisestä tai pidemmälle viedystä ratkaisusta. Se miten yhteinen sävel loppujen lopuksi löytyy Ranskan ja Saksan välillä - voi olla monen mutkan takana.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Molemmat ovat olleet sopimuksesta riippumatta varsin joviaaleja käytännössä alijäämien mentyä yli luvatun ? Kuitenkaan ei Saksa eikä Ranska sallisi muilta " moista lipsumista "

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #9

Onhan siellä takavuosina moni lipsahdellut. Maailman tilanne on muuttunut odotettua rajummin (aie)sopimuksien alkuhetkistä. Jotain on opittu 10 vuoden aikana (toivottavasti). Samoja virheitä ei paranisi toistaa.

Toimituksen poiminnat