seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

EU:n teroittaa kynäänsä!

EU-valtioiden johtajat ovat pitäneet huippukokousta. Macronin mahtivoitto ja Brexit ovat nostaneet ranskalaisten painoarvoa. Toki ansionsa – niin koomista kuin se onkin, on myös Le Penin kompuroinnilla. Nyt Macronia kuunnellaan herkällä korvalla. Macron toi painokkaasti esiin sen, että ranskalaiset (toisin kuin saksalaiset) ovat laiminlyöneet rakenteelliset uudistukset ja nyt ne ovat edessä.  Tosiasioitten tunnustaminen on hyvä alku. Macron on saanut paljon positiivista vastakaikua Saksasta, sekä poliittiselta puolelta, että yrityssektorilta.  Macronin ja Merkelin vuoropuhelu on samanmoista kuin takavuosina Kohlin ja Mitterandin.  

EU:n on aika teroittaa kynänsä ja laittaa tehokkaampi vaihde päälle talouden- ja turvallisuuden kehittäminen kärkenä. Macronilla näyttää olevan muita euromaita selkeämpi näkökulma valuutta-alueen kehittämiseksi. Nykyinen ei kanna pidemmän päälle. Siitä vallitsee sentään kohtuullinen yksimielisyys myös Saksan kanssa. Macron on toistanut vaalikampanjan liittyneen näkemyksen yhteisen ministeriön tarpeesta ja siirtomekanismien kehittämisestä. Nyt siitä on vakavasti keskusteltava. Kaiken kaikkiaan Macron on lyhyessä ajassa tuonut raikkaan tuulahduksen EU:n keskustelukulttuuriin.

Brexit neuvottelujen ensiaskeleet on otettu. Mayn epäonnistuminen ylimääräisissä vaaleissa ja UKIP-puolueen mahalasku ovat selvästi muuttaneet ääntä kellossa. Mayn avaus, että EU-kansalaiset voisivat säilyttää oleskeluoikeutensa Iso-Britanniassa, lämmitti selvästi ilmapiiriä ja Merkeliltäkin alkoi irrota hymyntapainen. Liike-elämä on myös aktivoitunut saarivaltakunnassa vaatimaan, että Brexit-neuvotteluihin on mentävä elinkeinoelämän edut edellä. Miten loppujen lopuksi koko prosessissa tulee sitten käymään. Ovet eivät ole vielä sulkeutuneet. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinkas se on niiden Ranskan alijäämien kanssa ? Viime vuosina maa on ottanut julkista velkaa yli 1.000 miljardin euron verran.

Veikkaisin, että Macronille tulee vielä hankalat ajat, kun alkaa toteuttaa Merkelin vaatimia talousuudistuksia leikkauksin. Terävä kynä ei pysty ranskalaiseen kivenkovaan työmarkkinoiden (ay-liikkeiden ) joustamattomuuteen.

Brexitissä onllaan päästy jo hyvään ja sovinnolliseen alkuun hyväksytyin työjärjestyksin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Uudistuksilla velkaantumisen saa kuriin. Sitähän tässä Suomessakin yritetään sinnikkäästi. Eikä tuo Ranskan tilanne toivoton ole. Kokonaisvelka hieman yli 2000 miljardia. USA:ssa lähes 10 kertaa enemmän. Ja onhan se Iso-Britanniassakin 1800 miljardia. Mutta onhan se näissä kehittyneissä valtioissa kova homma saada muutos aikaan. Kyllä siihen Saksassakin aikaa kului. Tehtävä on kyllä aika mahdoton jos työmarkkinat eivät tue uudistuksia. Nythän sekä Iso-Britannia että Ruotsi suunnittelevat yhteisöveron alentamista jonnekin 15...18%:n välille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Macronin ei pidä lähteä nyt kenenkään kelkkaan vaan luoda oma polku umpihankeen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Viinien ja juustojen voimalla. Macron lähtee Merkelin kelkkaan ja tarvitsee saksalaisen elinkeinoelämän investointeja. Niitä on kyllä sinne menossa jos vain työmarkkinat pysyvät vakaana. Ja saavat verotuksen kilpailukykyiseksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eihän oma polu estä Merkelin kanssa toimimista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Macronilla näyttää olevan muita euromaita selkeämpi näkökulma valuutta-alueen kehittämiseksi"

Ranskan velkojen yhteisvastuut Macronin mielessä pyörii. Macron on muistellut että Suomi on innokas maksaja ja kokoomus jo ehdotti että mikä ettei.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Alahan Makkonekinn kaivaa kuvetta vai loppuiko killingit Kreikan tukemiseen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Maksajan paikka on aina vapaana. Pitäisi koplata yhteen koskenkorva ruokakauppoihin ja eurobondit. Eiköhän se siitä.

Bryssät pyrkivät tiivistämään unionia ja samaan aikaan hajoaminen on alkanut. Näin se on usein historian saatossa ollut.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hajoaminen voi olla myös tiivistymistä. Maailmankuva muuttuu ja kumppanit. Integroitumisen tiivistyminen 80..95 seurasi Japanin ja USA:n kilpailukyvyn karatessa Euroopalta. Nyt on talouden lisäksi muita elementtejä erityisesti turvallisuuden puolella. Tarvitaan nopeata reagointia Euroopatasolla. Se tuskin toimii jos ollaan pelkkien yksittäisten sopimusten varassa. Pelisääntöjen ja yhteisten rajojen tarkistuksista mm. on kysymys. Esimerkkinä Venäjän sanktioiden voimassaolon pidentäminen toissapäivänä 6 kk:lla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuskin valuuttaunioni kuitenkaan isoin ja nopein harppauksin laajenee. Ruotsi mm ssa tullee ajautumaan aiheesta tiukkaan sisäiseen keskusteluun eivätkä tule euroon siirtymään ilman poliittista päätöstä. 2003 Euro ammuttiin alas.
Maksumiehiä kaivataan, mutta svenskit ei ole ihan tyhmiä.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-en-testb...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hienoa kuitenkin että uskallat keskustella EU:sta. Olet ainoa federalisti joka tästä kipeästä aiheesta avautuu. Macron teki hyvän työn avaamalla Pandoran lippaan joka pakottaa ottamaan kantaa liittovaltiokehitykseen jokaisessa jäsenmaassa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eihän tämä mikään kipeä aihe ole. Paneutumista asia vaati 90-luvun alussa ja vertaamista sen hetkiseen maailman tilanteeseen. Silloin oli vaikea ennustaa Kiinan kehittymistä, energia-alan kuumenemista ja jopa turvallisuusasiat näyttivät valoisemmalta kuin tällä hetkellä. Nyt muuttujia on vielä enemmän ja kehittyneissä maissa väestörakenne kallistunut eläkeläisiin. Ja tietenkin digitaalisuus vaikuttaa lähes kaikkeen. Tietoliikennevirroissa kulkeva bittimäärä taitaa tuplaantua joka vuosi. Tosiasia on, että Euroopan asema ja merkitys kuten myös yksittäisten Euroopan valtioiden asema "pienenee" koko ajan maailman mittakaavassa. 90-luvun alussa puhuttiin ja kirjoitettiin paljon maakuntien Euroopasta (EU:sta). Asia on kyllä edelleen ajankohtainen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eihän tämä mikään kipeä aihe ole."

On tämä EU sen verran kipeä aihe, ettei media tai poliitikot siitä uskalla puhua julkisesti. Olet ainoa federalisti Ari Alsion lisäksi joka julkisesti kehtaa kertoa kannattavansa Euroopan unionia, eli pointsit siitä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos kommentista. Se selvensi paljon sinun usein käyttämää ilmaisua "Federalisti". Eli jokainen, joka kannattaa "Euroopan Unionia", on mielestäsi "Federalisti".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Unioni ('liitto') tarkoittaa esimerkiksi:
-valtioliittomuoto, kuten personaaliunioni ja reaaliunioni
-Yhdysvaltojen sisällissodan pohjoinen puoli ja liittovaltio yleensä"
(Osalainaus wikistä)

Federalismi tarkoittaa tässä kontekstissa Suomen itsenäisyyden hävittämistä ja luovuttamista Euroopan unionille. Euroopasta on tarkoitus luoda USA:n kaltainen liittovaltio, mutta lähtökohdat ovat täysin pielessä koska kansalaisten mielide halutaan unohtaa. USA on aikoinaan sotimalla luotu unioniksi mutta vertaus ei ole sinänsä pätevä koska Euroopan valtioilla on erilainen, rikas ja vanha kulttuuri jota USA:n osavaltioilla ei ollut.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Oletko edes lukenut Euroopan Unionin perustamista koskevaa materiaalia? Esim. Valkoista Kirjaa. Nyt on jo neljännes vuosisata kuuluttu Euroopan Unioniin. Ilmeisesti olemme erilaisessa kontekstissa. Suurin osa suomalaisista on tyytyväinen tähän tilaan. Jopa te halla-aholaiset olette todenneet, ettei nyt ole aika suorittaa jäsenäänestystä. EU on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suurin osa suomalaisista on tyytyväinen tähän tilaan."

Ainoastaan pieni vähemmistö kannatti rahan jakamista Kreikalle koska nämä menivät käytännössä kokonaan Saksan ja Ranskan pankeille jotka vastuuttomasti olivat lainoittaneet Kreikkaa. Suurin osa suomalaisista ei todellakaan ole tyytyväisiä tähän tilaan ja Sipilä onkin epädemokraattisesti sanonut ettei häntä kiinnosta kansan mielipide. Demokraattisissa Euroopan maissa Sipilä olisi saanut potkut halveksuttuaan demokratiaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #17

Tila = Mukanaoleminen Euroopan Unionissa

Toimituksen poiminnat