seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Brexit-prosessi ohittamassa etanan vauhdin

Iso-Britannian hallitus on terhistäytymässä. Brexit äänestyksestä on kulunut vain 500 päivää. Hölläkätinen EU lupaa milloin minkäkin määrän lisäaikaa. Nyt palkintona 10 päivää. Asialista näyttää olevan edelleen sama. Mutta kyllä se siitä.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-latest-news-theresa-may-eu-talks-10-days-improve-offer-deadline-date-a8074791.html

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä, kahden vuoden neuvotteluajan piti tehdä tiukkaa kun Grönlannilla meni suunnilleen kalastuksesta sopimiseen se, mutta eihän siitä kun May aktivoi artiklan 50 ole vielä kahdeksaa kuukautta, joten aikaa vielä on, brittien lainmuutoksillekin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onhan tämä Brexit omalla tavallaan populismin konkreettinen onnen näyttämö. Käsikirjoittajat tuntuvat vaatimattomuuttaan väistyvän taka-alalle. Ohjaaja (?) ei ole vielä edes ehtinyt paikalle.

Juha Kuittinen

Brittien demokraattinen päätös globalisaation ylivaltaa vastaan. Kolhuilta ei voitane välttyä ja itsenäisyys tulee aikanaan- Brexit etenee..

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #6

Onpa ihmeellinen kommentti. May on useaan kertaan todennut puheissaan strategiana olevan "More Global Britain". Mutta siihen sanomiseen se on toistaiseksi jäänyt. Maailma on nykyisin enemmän ja enemmän sopimuksien sitoma. EU:n perusta on sopimus, jossa sitoudutaan yhteisiin pelisääntöihin ja kehittämään niitä. Kilpailusta ja pärjäämisestä tässä on pohjimmiltaan kysymys. EU:n tiivistyminen alkoi 1985 tienoilla kun Japani ja USA olivat karkaamassa kasvussa ja kipailukyvyssä. Elinkeinoelämän pyyntö siis johon poliitikot vastasivat. Suomi ja Ruotsi pyrkivät ja pääsivät mukaan. Molemmissa maissa elinkeinoelämä kärkenä. Hienoa, että mentiin mukaan. Voisi olla Ruotsin vanavedessä huomattavasti ankeampaa kamppailla maailmalla.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #10

Mayn mainostama globalisaatio tarkoittaa myös panostamista eri kauppakumppaneihin mm.USA, Japani, Brasilia.(Kauppasuhteet myös Eu:n kanssa)

Brittejä hiertää lähinnä haittamaahanmuutto, jonka on EU toimimattomuudellaan ja sopimuksiin sitoutumattomuudellaan aiheuttanut.

Ruotsi pärjää, koska sillä on oma "setelipaino" kellarissaan ja osittain valtio-omisteiset kaivokset takovat miljardeja euroja valtion kassaan, digitalisaatio kehittyneenpää yms.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #95

En sisäistä mitä tarkoitat haittamaahanmuutolla? Eroneuvottelujen keskeisin kysymys on miten noin 3 miljoonaa briteissä olevaa EU kansalaista kohdellaan (kuten puolalaiset). Iso-Britannian työvoimasta noin 7% on EU alueelta (tuossa prosenttiluvussa on myös EEA maista Islanti, Norja ja Liechtenstein). Ja tämähän on EU:n puolelta ollut ohittamaton seikka. Noin miljoonan britin oleskelu/työ EU:n alueella hyväksytään. Kerro?

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #96

Tarkoitin, että tärkeä argumentti Brexitin puolesta oli nimenomaan se, että Britannian maahanmuuttopolitiikka on ollut liian leväperäistä.

Politiikka on hyödyttänyt finanssieliittiä ja elintasopakolaisia, mutta ei rehellistä työtä tekevää kansaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #97

Yritän olla ymmärtävinäni, että mm. puolalaiset, virolaiset ja jopa suomalaiset olisivat sinulle OK? Mutta eivät olleet (eivätkä ole) aktiivisille brexiteereille. Erityisesti puolalaiset joutuivat tikun nokkaan. Kysymyksessä on siis EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #98

"May on aiemmin korostanut, että hallituksen tavoitteena on saada EU-maista tuleva siirtolaisuus hallintaan. Hänen mukaansa keskeinen tavoite erossa on, että Britannia saa sen jälkeen maahanmuuttopolitiikkansa jälleen täysin omaan hallintaansa.

Tämän on tulkittu tarkoittavan sitä, että Britannia ei aio jatkaa EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta.

Brittihallitus esitteli aiemmin tässä kuussa suunnitelmiaan maassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksista Brexitin jälkeen. Suunnitelman mukaan yksikään Britanniassa laillisesti asuva EU-kansalaisen ei joudu lähtemään maasta Britannian erotessa EU:sta.

EU-kansalaisten pitää kuitenkin hakea todistus oleskeluoikeudestaan maassa. Tähän ei brittihallitus ehdota kuitenkaan yhtä tiukkaa takarajaa, vaan todistusta voi hakea vielä kaksi vuotta EU-eron jälkeenkin."

Kansalla tarkoitin Brittejä..ja tämä Mayn toimintamalli jatkossa EU-kansalaisten suhteen on nähdäkseni toimiva.

https://yle.fi/uutiset/3-9749723

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #99

Asiallinen vastaus. Kiiskikin voisi ottaa opiksi, miten pysytään blogin aiheessa,

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #100

Perus-Ruotsalaisten ruotsi-demokraattien ahdinko massamaahanmuutosta johtuvan monikulttuurisuuden puristuksessa ja siitä syntyneessä kaikenlaisessa ahdingossa on kyllä pätevä peruste mihin tahansa asiaan, missä tahansa keskustelussa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Hard brexitiä pukkaa. Mahdollinen sovittu sopimus kaatuu take it or not take and leave äänestyksessä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Voi voi Olli-Pekka. Kun ei ole mitään sovittu. Ei mahdollista eikä mahdotonta. Ei ole päästy edes kunnon keskusteluihin. Britannian parlamentti on sekaisin kuin seinäkello.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikä taida ihan heti kunnon keskusteluihin päästäkään kun May ei uskalla luvata sitä summaa mikä pitäisi. Britithän repii pelihousunsa, jumissa ovat.

Theresa May to ask Cabinet's permission to pay a £40 billion Brexit bill

http://nordic.businessinsider.com/theresa-may-cabi...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Britaniassa kaikki tapahtuu niin kovin järkyttävän hitaasti.
Sama pätee unioniin, se ei ole edes saanut kiinni tavotteitaan noudattaa omia sääntöjäkään vielä :)

Toivotaan nyt kuitenkin että britit ryhdistäytyvät tempautumaan EU:sta irti niin kauan kun vielä on jotain mistä irrota.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä asiat järjestettävissä on. Eu haluaa tehdä erosta kalliin ja vaikean. Sipilä kehuu Unionin olevan vahvempi kuin koskaan. Onko se sitten jo merkki siitä, että hajoaminen jatkuu? Kai siihen aikaa kuluu vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Onhan Suomenkin loistava eu jäsenyys kausi kestänyt jo yli kaksivuosikymmentä. Viimeiset kymmenen vuotta ollaan kynnetty.

Ei kai pitäisi liittyä mihinkään yhteisöön, josta eroamisen sääntöjä ei ole olemassakaan. Se johtaa pitkällisiiin pulmiin.

Meillä alkaa olla täällä ihan sama tilanne kuin briteissä. Siellä oli miljoonia halpoja keikkatyöläisiä, joiden avulla kierrettiin veroja ja niistä aiheutuvia kustannuksia. Rakennukset ja telakat ovat täynä täälläkin tätä väkeä. Hyötyjiä on. Mutta on häviäjiäkin. Monet yrittäjät ovat ahtaalla. He paikkaavat tilannetta käyttämällä mahdollisimman paljon ulkomaista vuokratyövoimaa. Verojen maksu tai maksamattomuus jää heidän murheekseen.

Tämä EU on nähty. Eteenpäin pitäisi päästä. Kadun katkerasti, että aikanaan äänestin tämän puolesta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jos joku haluaa syvällisemmin paneutua Iso-Britannian talousnäkymiin niin PWC (PricewaterCooper) tuottaa varsin laadukkaan näkemyksen neljännesvuosittain. Viimeisin on marraskuu 2017. Liike-elämälle tärkeä apu pohdinnoissaan sekä maan sisällä, että ulkopuolella. Kysymyshän on siitä miten liiketoimintaympäristön oletetaan kehittyvän eri skenaarioilla. Se vaikuttaa mm. monikansallisen liikeyrityksen investointipäätöksiin. Ennusteiden tekeminen on kuitenkin hankalaa kun minkäänlaista varmuutta ei ole miten Brexit prosessi etenee. Kohtuullisen hyvin pystytään ennakoimaan ns. Hard Brexit, mutta siinäkin on suuri epävarmuus, koska pitäisi pystytä ennakoimaan miten maailman talous kehittyy. Lukaisin päällisin puolin uuden raportin eilen ja siitä syystä blokin otsikko. Iso-Britannia taitaa olla yksi maailman johtavimmista monikansallisten yritysten sijoittumismaista. Jo historiallisista syistä. Se tuottaa varmasti päänvaivaa poliitikoille. Nyt pitäisi oikeasti ymmärtää markkintalouden lainalaisuudet. Laitan tuohon linkin ja sieltä saa näkyviin kyllä koko raportin.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miten uskot velkaongelmien ratkeavan? Korkojen nousulla peloitellaan. Jos ekp nostaa korkoja välimeren maat tippuvat kelkasta. Jos pysyvät nollassa velkaantuminen jatkuu. Lopulta ylivelkaantuneet taloudet ja kotitaloudet keikahtavat ennen pitkään pieneenkin taantumaan. Koronnousua on veikkaltu ainakin vuodesta 2013. Enuste oli, että nousee 2018.
http://www.ksml.fi/talous/EKPlta-ei-odoteta-koronn...

Empä usko, että mitkään markkinatalouden lainalaisuudet pystytään täyttämään yhteisellä valuutalla näinkin erilaisissa talouksissa, kun euroopan maat o
vat. En kyllä mikään asiantuntija. Minulle riittää, että minua ja muita kaltaisiani on alkanut ahdistaa. Hytötyjiä toki on paljon ja heillä on vaikutusvaltaa.

Maassa eletään ihan erimaailmoissa. Julkiset ja yle sun muut elävät jossain eriplaneetalla, jossa rahaa riittää ja töistä selviää mitoituksia muuttamalla. Lomille, kahville ja syömään. Välissä tulee tietysti kiire, kun pakko jotenkin on työt hoitaa. Stressiä pukkaa. Täällä hintakilpailu on mennyt sellaiseksi, että mikään työnteon määrä ei riitä. Ei pysty kahden-kolmen edestä tekemään. Tulot ovat romahtaneet kymmeniä tuhansia euroja. Ylityöt teetetään ilman korvauksia vuokratyövoimalla. Omat työntekijät enismmäiseksi lomille. Itselle riittää tietenkin, jos hyvä tuuri jatkuu ja töitä löytyy hakevalle.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Asiallinen kommentti.

Tässä hieman tuoretta dataa Euroalueen kehityksestä (lähde Focus Economist): Joillekin tuntuvat positiiviset uutiset olevan "myrkkyä". Ja se että kasvussa mennään mm. Iso-Britannian ohitse vasemmalta ja oikealta - näyttäisi ärsyttävän erityisesti. Vaikka Iso-Britannian työttömyys on alentunut 4,7%:sta (ennen Brexitiä) tasolle 4,3% se ei brittiläisiä ekonomeja hirveästi lohduta kun kasvu on taittunut ja tuottavuus laskee kuin lehmän häntä. Eikä tuo ole EU:n vika vaan kysymys maan sisälle hiipineestä luottamuspulasta (inflaatio 2,7% ja kulutus laskee).Kärsiikö Brexitistä köyhät vai rikkaat. Sitä voitte itsekukin pähkäillä.

"Growth remains robust in Q3 but political instability continues to threaten economic trajectory

The Eurozone economy continued to perform robustly in the third quarter of 2017, according to preliminary estimates released by Eurostat. GDP increased a seasonally-adjusted 0.6% in Q3 from the previous quarter, which was a notch below Q2’s 0.7% rise. Although a breakdown of components is not yet available, the region’s economic drivers likely remained the same, as accommodative monetary policy, a recovering labor market and healthy external demand support activity. The Eurozone is on track to grow at the fastest pace since 2007 this year with a Consensus Forecast of 2.2%.

Looking at the available data for the individual economies, quarter-on-quarter growth gained steam in major players Germany and Italy, as well as in Finland, Latvia and Portugal. Robust exports and investment fueled the uptick in Germany’s growth, while a solid performance in the industrial and services sectors likely supported growth in Italy. Meanwhile, momentum waned in Austria, Cyprus, France, Lithuania, the Netherlands, Spain and Slovakia. While Spain saw growth decelerate, it remained vigorous; the country has been one of the Eurozone’s top performers in recent quarters

Sitten ennustetta ensi vuodelle: Hyvän vireen odotetaan jatkuvan. Kasvun ennustetaan olevan 2% ja vielä 2019 1,7%. Kuta kuinkin kaikissa Euromaissa tilanne säilyisi edelleen kasvun kannalta hyvänä. Jopa Suomessa.

2018 forecast upgraded on strong incoming data

The Eurozone’s 2018 economic outlook was again upgraded this month following a buoyant Q3 GDP reading. The economy is on solid footing heading into next year, with tailwinds from an improving labor market and accommodative financial conditions that should continue to support growth. FocusEconomics analysts project GDP will grow a healthy 2.0% in 2018, which is up a notch from last month’s forecast. In 2019, economic growth is seen at 1.7%.

Almost all the economies in the Euro area saw improved 2018 prospects this month, with GDP forecasts upgraded for 13 countries including France, Germany and Italy. Luxembourg was the only economy to have its outlook downgraded, while the rest of the countries in the region saw no changes to their forecasts.

Latvia, Luxembourg and Malta are forecast to be the fastest-growing economies in the Euro area next year, expanding at rates of 3.6% or above. Conversely, Italy will be the region’s slowest-growing economy, with a forecast of 1.3%. Regarding the other major economies in the region, Spain will outperform the rest with 2.6% growth. Germany is seen expanding 2.0%, followed by France at 1.8%.

Eli tällaista ennustetta, joka Suomen tulisi täysimääräisesti hyödyntää ja pyrkiä omassa kasvussa keskiarvojen yläpuolelle. Korkoja ei näyttäisi euroalueella uhkaavan nousu. EKP aikoo vähentää setelipainatusta ja lainojen ostamista esni vuonna.

Itse kyllä luotan hyviin näkymiin erityisesti EU-alueella lukuunottamatta Iso-Britanniaa, jossa todella poliitikot ovat "sormi suussa" ja toistensa kimpussa. Toistan, että EU:n (siis valtioitten mukaanlukien Suomi) syyttäminen on kyllä väärän puun haukkumista. Eikä sitä juuri edes tehdä maan sisällä. Itsenäinen valtio. Oma raha ja valtavat verkostot maailmalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Tuosta Britannian 2,7 % inflaatiosta monet muut ( kuten euroalue ) olisivat kiitollisia ja jopa valmiita maksamaan siitä jotakin.

Jos jokin nyt euroalueella kasvaa ja on kasvanut viime vuosina, niin se on EKP:n tase, josta Lepomäki taannoin kirjoitti huolestuneena. Setelirahoituksen pienentämisestä tai lopettamisesta, tai myöskään koroista ei EKP:ssa voida vielä sanoa juuta tai jaata, mutta toki aikoahan sitä aina voi.

Kuinka on sitten hetkellä, jolloin esim. osakemarkkinat tekevät väistämättä korjausliikkeen alas maailmalla, seuraavan finanssikriisin tullessa tai velkaponzin purkautuessa Kiinassa ? Silloin se Euro ja euroalue vasta testataan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #20

"Tuosta Britannian 2,7 % inflaatiosta monet muut ( kuten euroalue ) olisivat kiitollisia ja jopa valmiita maksamaan siitä jotakin." Kerro miksi olisivat valmiita maksamaan bruttokansantuotteen kasvaessa nykyistä noin 2%:n luokkaa.

Ja suosittelen lukemaan "Economic Outlook" analyysin tuolta ylempää niin saat vastauksen miksi Britanniassa ei olla lainkaan iloisia kun inflaatio on 2,7". Sieltä saat myös analysoitavaa millaiset vaikutukset Britannialle olisi jos maailman talous tekee sakkausliikkeen. Kun jo pelkkä brexit suunnitteluvaihe on tiputtanut maan G7 hännille. Outlookissa on sinällään asiallinen analyysi, mutta ehkä hieman liian ruusuinen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #25

Eihän nyt hyvänen aika kukaan kai edes odottanut talouden gloriaa Britannialle heti eroprposessin alussa vielä epävarmuustekijöiden ollessa laajasti julkisuudessa.

Brexitin pidempiaikaisia vaikutuksia ei tunne kukaan ja jos väittää tuntevansa, niin valehtelee. Tulevaisuus tulee aikanaan näyttämään sen, astuivatko britit huonoon vai
ovatko uudet kengät paremmat vanhoihin nähden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

Britit tulevat jatkossa olemaan itsenäisempiä ja riippumattomampia, mutta eivät taloudellisesti yhtä hyvinvoivia, jos brexit etenee.

Itsenäisyys, sekä kulttuurin puhtaus ja rotupuhtaus, tuntuu merkitsevän tavalliselle brittiäänestäjälle, tai ainakin puolelle heistä, enemmän kuin se miten paljon on puntia taskuissa ja mitä niillä saa.

Sama se, se on oma valinta, johon briteillä on oikeus, mutta tämä brittien itsenäisyysvimma, kulttuuripuhtaus- ja rotupuhtausvimma toki haittaa myös EU:n taloutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #32

Vihavaisen pitäisi heittää reissu Lontooseen niin näkisi rotupuhtautta. Ehkä joka kymmenes on perusbritti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Vihavaisen pitäisi heittää reissu Lontooseen niin näkisi rotupuhtautta. Ehkä joka kymmenes on perusbritti."

Olen käynyt Lontoossa, Pariisissa, Roomassa, Hampurissa, Berliinissä ja Helsingissäkin, monessa muussakin paikassa. Kaikki ovat katukuvansa perusteella monikulttuurisia, ne on jopa ihan historiansakin perusteella perinteisesti monikulttuurisia. Monikulttuurisuus ei siis ole mitään uutta eikä EU:n tuomaa, se on perinne niissä paikoissa.

Se maalaiskylä jossa synnyin ja vietin aikaa lapsena oli sen sijaan monokulttuurinen, hyvin monokulttuurinen millä tahansa mittarilla mitattuna.

Joitakin Karjalaisia evakkoja tosin oli kylän monokulttuurista harmoniaa häiritsemässä, niin, ja yksi sivistynyt pariskunta oli tullut sinne toiselta paikkakunnalta, se oli kylään monien kymmenien vuosien aikana sopeutumista yrittänyt opettajapariskunta, joka eläkeikään ehdittyään muutti heti pois.

Se kylä oli varmastikin Seppo Oikkosen monokulttuurinen ihanne, mutta sekin on muuttunut, joskin varsin vähän, sillä eihän sinne kukaan mene, ne samat vanhat jäpät siellä asustaa ja kuolevat vähitellen, kuten se monokulttuurikin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #29

Kysymykseeni ei siis vastausta. Tuolla Economic Outlookissa on muutamalle asialle ennuste vuoteen 2030. Siitä olen samaa mieltä, että vaikutuksia ei tiedetä, eikä niitä ainakaan silloin tiedetty kun äänestäjiä johdettiin osin harhaan. Sehän tässä on surkuhupaisaa. Tehdään peliliike ja sitten taivastellaan teemalla "More Global".

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #29

Ennusteet näyttävät todella pahalta:
http://www.resolutionfoundation.org/app/uploads/20...

"The economy is now projected to be £72 billion smaller in Q1 2021 than was forecast at Budget 2016 - a bigger deterioration than implied at Spring Budget 2017"

Kaikki käyrät sojottavat alas. Miten ihmeessä brexit-fantasioijat saavat nämä käyrät ylös. Brexitiä ei taloudellisessa mielessä voi mitenkään väittää järkeväksi, tai jos väittää, voi esittää faktoja mitkä tukisivat tätä väitettä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Ja ne, jotka Brexitiä kehuvat sen vaikutuksista tavallisen britin elämään, kertovat ainoastaan sen, ettei kukaan vielä voi tietää Brexitin lopullisista vaikutuksista. Ei, vaikka niitä vaikutuksia on jo nyt selvästi näkyvissä, mm. brittikotitalouksien ostovoiman selvä lasku...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Kaikki käyrät sojottavat alas. Miten ihmeessä brexit-fantasioijat saavat nämä käyrät ylös. Brexitiä ei taloudellisessa mielessä voi mitenkään väittää järkeväksi, tai jos väittää, voi esittää faktoja mitkä tukisivat tätä väitettä."

Demokratiassa idiooteilla ja vähemmän fiksuilla on yhtäläinen äänioikeus fiksujen kanssa ja yhtäläinen oikeus määrätä valtakunnan asioista.

Jos idiootit tuntevat joutuneensä alakynteen ja fiksut päättävät heidän mielestään liikaa asioista, seurauksena ei voi olla muuta kuin idioottien kapina. Idiootit haluaa näyttää fiksuille että heilläkin on päätäntävaltaa omista asioistaan.

Brexit oli tällainen idiotismin vastaisku.
Idiootit saivat tahtonsa lävitse.
Mutta oliko se heille hyväksi?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #38

Niinpä...sopii vain arvailla, miltä verhokäyrien ennusteet näyttäisivät jos maailmantalous olisi piiputtanut pari viimeistä vuotta. Mutta ei arvailla. Mennään olemassa olevien faktatietojen pohjalta. Toki toivon, että Euroopan talouden ja vakauden säilymisen kannalta päästäisiin järkevään sopimukseen. Ja onhan siellä kauppatavarana Brittien puolelta turvallisuuteen liittyviä kokonaisuuksia. Ehkäpä nyt kannattaisi maksaa 60 miljardin eroraha suosiolla vauhdittamaan neuvotteluja. Muuten voi "palaa" puntia 10...15 vuoden aikajänteellä aivan eri mittaluokassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

"Ehkäpä nyt kannattaisi maksaa 60 miljardin eroraha suosiolla vauhdittamaan neuvotteluja. Muuten voi "palaa" puntia 10...15 vuoden aikajänteellä aivan eri mittaluokassa."

Niin kannattaisi, mutta se voisi aiheuttaa sisäpoliittista kuohuntaa, mikä taas mullistaisi kaiken. Voi olla parempi että May pysyy kovana vaatimuksessaan ja että neuvotteluja pitkitetään, kunnes aika on kypsä jollekin järkevälle ratkaisulle.

Nyt on vielä brexit- äänestyksetä kulunut aika liian lyhyt, kansallismieliset tunteet käy liian kuumina ja kansallismielisyyden liekit voi leimahtaa uudelleen, vielä tuhoisimmin seurauksin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja taas kerran lähteenä venäläisomisteinen The Independent !

Vieläkin ihmettelen tätä Turusen kiinnostusta Britannian eroon EU:sta, joka taitaa olla tälle herralle aivan mahdotonta hyväksyä .

Miksi ?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kuuloko hän hyötyjiin. Näin hän toimii tietenkin. Mikään kaikkien win win unioni ei selvästi ole.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiiskin kannattaa lukea ylemmässä limkissä oleva Economic Outlook. Se ei ole "venäläisomisteisen" puulaakin kirjoittama. Sinällään Independent ei paljoakaan poikkea suuremmissa kysymyksissä FT:n ja Guardian ja mm. Business Insiderin tulkinnoista. Toki siellä on yliammuttuakin, mutta onhan lukijallakin oma vastuunsa. Pyrin linkittämään sellaiset artikkelit joihin löytyy riittävästi taustaa ja useinkin yleisiä tilastoja yms. Enkä ainakaan itse muista, että olisi pahasti pieleen mennyt ja tullut välitettyä puuta heinää.

Minun kiinnostus on ammatillista ja liittyy useamman suomalaisen ja yhden ulkomaisen (hollantilainen) yrityksen vientiin ja mahdollisiin investointeihin kohdemaana mm. Iso-Britannia ja erityisesti Saksa. Omalta puoleltani olisi vastuutonta olla selvittämättä Brexitin mahdollisia vaikutuksia.

Ja tosi vähän tulee tänne Puheenvuoroon kirjoitettua. Kehittävää keskustelua itseäni ajatellen ei synny. Mutta näin sai Kiiski vastauksen kysymykseensä Miksi?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Britannian lähtö EU:sta on unionille suuri menetys, jota ei ole vielä ääneen tunnustettu Brysselin suunnalta. Vapaa liikkuvuus oli kai se viimeinen pisara, joka brittejä alkoi kiukuttamaan, koska maa, sosiaaliturva sen työmarkkinat kiinnostavat jostakin syystä ulkomaisia aivan liiaksi.

Briteillä on ongelmana myös, että maasta kehittynyt kansainvälinen " sulatusuuni " ei miellytä kaikkia kouluttautuneita kantabrittejä, jotka jo aivan liian usein lähtevät maasta todeten " Goodbye broken Britain ". Omia vanhoja tuttuja koulutettuja ja fiksuja perusbrittejä on lähtenyt useampiakin viime vuosina Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan, Hong Kongiin ja Singaporeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Britannian lähtö EU:sta on unionille suuri menetys, jota ei ole vielä ääneen tunnustettu Brysselin suunnalta."

Britannia ei ole vielä lähtenyt EU:sta mihinkään, eikä näytä siltä että eroneuvotteluja saadaan käytyä aikataulussa. Kenties eroneuvotteluja ei saada koskaan käytyä loppuun, eikä mitään eroa koskaan tapahdu.

Jos brexit joskus realisoitiuu, se voi olla EU:lle ja Englannille joko suurempi tai pienempi tappio, riipuen siitä millaiset suhteet eronneen Englannin ja EU:n välille muodostuu.

Jos Englannin EU- suhteet ovat tulevaisuudessa samantapaiset kuin Sveitsin tai Norjan EU- suhteet ovat, eivät brexitin seuraukset ole dramaattisen huonot sen enempää Englannille kuin EU:llekaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vastuu on aina uutisten lukijalla jotta seuraako monesta lähteestä ja varsinkin mistä, mutta Independentissä on paljon videoitakin, kuten Hammondin puheita. Ja varmistukseen Independentin uutiset voi hakea muualta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri nuo autenttiset puheet ja sanasta sanaan kirjoitukset (kuten Mayn julistus vuoden alkupuolella "More Global Britain") on erinomainen lisä "venäläisomisteisessa" aviisissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Off topic: FT:n artikkelit sai vielä jokin aika sitten lukea ilmaiseksi otsikon haulla, mutta nyt ne mokomat ovat tukkineet sen porsaanreiän.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #21

Näin on. Joutuu hieman kuvetta kaivamaan. Sinällään mielestäni laatu lehti. Jo kymmeniä vuosia. Välillä todella syvällisiä analyysejä maailman taloudesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllähän tämä näyttää siltä, että painostus ja sanelu on nyt EU:n suunnalta.

Tusk: Britannialla on 10 päivää aikaa...

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/11/24/donald-...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Telegraph News (Kiisken välittämä):

Theresa May has 10 days to resolve the issue of the Irish border if she wants to make a Brexit breakthrough at a key summit next month, Donald Tusk warned today.
The Prime Minister met Donald Tusk, the President of the European Council, in Brussels as she signalled she is prepared to give ground on the Brexit divorce bill if the EU commits to trade talks.

Mr Tusk said that a breakthrough at the European Council summit on December 14 is "possible" but will still be a "huge challenge". He added that progress must be made "on all issues, including on Ireland".

Independent (linkin teksti):

Theresa May has been given 10 days to improve her offer to the EU if she wants its leaders to allow Brexit talks to move on to transition and trade.
After a meeting in Brussels, European Council President Donald Tusk said Ms May would have to finalise her deal by 4 December when she is expected to meet other key EU officials.

If Ms May’s offer on critical withdrawal issues including the “divorce bill”, EU citizens’ rights and the Irish border meets with approval, it will allow EU leaders to rule that “significant progress” has been made for negotiations to move forward at the European Council on 14 December.

The Prime Minister hopes the crunch summit in Brussels will give a boost to the whole Brexit process and to the credibility of her leadership, which hinges on making a success of EU withdrawal.
Friday saw the issue of the Irish border come under intense focus, amid increasing pressure for better guarantees on the issue from Dublin.
After seeing Ms May on Friday, Mr Tusk said it was “possible” sufficient progress could be made at the December summit but that it remained a “huge challenge”.
He added: “We need to see progress from UK within 10 days on all issues, including on Ireland.”

Lukijat päätelkööt mikä poikkeaa välittämäni "venäläisen oligarkin" omistaman Independent lehden ja Kiisken välittämän Telegraph News uutisoinnin sisällössä?

Menee toki saivarteluksi mutta menköön tällä kertaa. Kun sattuu aikaa olemaan ja kahvia kupissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuka määrittelee määräajaksi 10 päivää, vaikka saivartelua taitaa ollakin ?

Kyllähän nämä kysymykset erorahasta, Irlannin ja pohjois-Irlannin rajasta ja muiden EU-maiden kansalaisten asemasta Britanniassa tulevat ennen pitkää ratkaisuun. Erorahassa ollaan jo lähellä sopua ja Irlannin rajalle voidaan poikkeuksellisesti järjestää " kevyempi valvonta ". EU-kansalaisten asema Britanniassa saattaakin sitten olla haastavampi neuvoteltava. Oma jälkikasvu on valmis ottamaan tarvittaessa Britannian passin ja kaksoiskansalaisuuden, mikäli tarve vaatii.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #27

Kysymyshän on EU:n myöntämästä lisäajasta, jota on jouduttu matkan varrella ennenkin antamaan. Tosin monella suunnalla (myös Britanniassa) jo ennakoitiin, että Maylla ei ole esitettävää. Eihän sitä ole eikä ole ollut kun parlamentissa ei sellaista saada aikaiseksi. Jospa nyt sitten 10 päivän kuluessa. Tosin eppäillä soppii. No - lisäaikaa tulee. Aika kuluu ja "Hakulista" ei näy, kuten muinoin hiihtokisoissa, jota Pekka Tiilikainen selosti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

Mikä ihme EU on antamaan ehtoja Britannialle ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #51

Miksi ihmeesä Britannian pitäisi saada erityisasema ilman EU:n kuluihin osallistumista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #53

Miksi britit maksaisivat EU:n kuluja? En kyllä ymmärrä mistä mekään maksaisimme, haittoja kun saa maksamattakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #56

Siinäpä sinulle miettimistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Miksi britit maksaisivat EU:n kuluja? En kyllä ymmärrä mistä mekään maksaisimme, haittoja kun saa maksamattakin."

Ehkäpä sinun kannattaa kysyä briteiltä miksi he maksavat.

Suomi maksaa lähinnä siksi että maatalouden tukipolitiikka on EU:ssa yhteinen ja tuet menee sitä kautta. Loput kannattaa maksaa siksi että Suomalaisilla yrityksillä on EU:n puitteissa sata kertaa suurempi kotimarkkina-alue kuin mitä se markkina olisi ilman EU:ta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

"Mikä ihme EU on antamaan ehtoja Britannialle ?"

EU käsittää melkein kolmekymmentä itsenäistä valtiota jotka toimivat yhdessä ja asettavat britannialle millaisia ehtoja itse haluavat.

Aivan samoin britit asettavat EU:lle millaisia ehtoja itse haluavat antaa.

Sitten vain katsotaan kenen ehtoihin suostutaan ja kuka antaa periksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #58

Nimenomaan näin on.

EU:n jäseneksi liitytään neuvottelemalla ja siitä erotaan neuvottelemalla - as simple as that.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #60

"EU:n jäseneksi liitytään neuvottelemalla ja siitä erotaan neuvottelemalla - as simple as that."

Ei se ole ihan niin yksinkertaista, Englannin pitää vielä neuvotella uusi sopimus EU:n kanssa ja sen onnistuminen riippuu siitä miten hoidetaan ensin eroneuvottelut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #62

Tottakai näin on- neuvotellen ja - as simple as that lopputulemin.

Onko EU:lla varaa menettää lypsävä lehmää ja 70 miljardin euron vuotuiset kaupan ylijäämät Britannian suuntaan ? Siinä jäisivät kymmenettuhannet Saksan Bemarit ja miljoonat litrat ranskalaista viiniä puhumattakaan espanjalaisista tomaateista etsimään uutta ostajaa - kuten Suomen sahatavarakin hakemaan uutta satamaa.

Ei todellakaan ole. Uusissa kauppaneuvotteluissa Britannia on ns " niskan päällä " asiakkaan ollen aina oikeassa - tässä tapauksessa 70 miljardin euron verran.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #64

"Onko EU:lla varaa menettää lypsävä lehmää ja 70 miljardin euron vuotuiset kaupan ylijäämät Britannian suuntaan ?"

Ei olisi varaa menettää, mutta suostutaanko Englannin uusiin koviin ehtoihin?

Siitä mihin ehtoihin EU suostuu, ei päätetä sellaisissa kansanäänestyksissä kuten brexit- äänestys, siitä päättävät talouden kovat lait, mikä kannattaa ja mikä ei.

Jos englantilaiset vaativat enemmän kuin mitä talouden lait sallii, siihen ei suostuta, ei vaikka Englannin brexit- ihmiset ja Suomen kansallismieliset olisivat sitä mitä mieltä tahansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käsittääkseni Tusk vain totesi, että Britannialla on kymmenen päivää aikaa neuvottelujen todelliseen käynnistämiseen, jotta eroneuvottelut ehditään saattaa valmiiksi ja sopimukset ehditään käsitellä kaikissa jäljellejäävissä jäsenmaissa ennen maaliskuun loppua 2019. Muuten ero tapahtuu ilman sopimusta.

Eu:lla on vain kolme vaatimusta siihen, jotta varsinaisesta erosopimuksesta voitaisiin neuvottelut aloittaa. Britannian maksut brittien aikaisemmin hyväksymimistä kesken olevista projekteista, Irlannin ja Pohjoi-Irlannin raja ja Eu-kansalaisten asema Britanniassa. Näistä Britannialla ei toistaiseksi ole ollut valmiutta sopia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Näistä Britannialla ei toistaiseksi ole ollut valmiutta sopia."

Ei ole valmiutta kun jo parlamentissa vallitsee erimielisyys ja uskonpuute, mitä pitäisi esittää. Välillä tulee tunne, että EU:n puolelta pitäisi tulla vastapuolenkin neuvotteluehdotus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Välillä tulee tunne, että EU:n puolelta pitäisi tulla vastapuolenkin neuvotteluehdotus."

Välillä tulee tunne etteivät britit pysty hallitsemaan itseään, etteivät he voi pärjätä yksin itsenäisenä kansakuntana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lähtökohtahan oli se että Boris Johnsonkin sooloili kun Brexitiä ei pitänyt tulla. Britit sitten yllätettiin äänestystuloksella housut kintuissa vailla minkäänlaista suunnitelmaa jatkosta. Nyt sitten yrittävät haalia kauppasopimusneuvottelijoitakin ulkomailta kun ennen EU:ta olleet ovat jo eläkkeellä. Jne.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mielestäni on hyvä pitää Brexit-prosessin etenemisen arviointia keskusteltavana täällä Puheenvuorossa. Onhan se paras mahdollinen reaaliaikainen näyteikkuna, miten EU:sta pääsee erilleen. Iso valtio. Oma raha. Siirtomaavalta kokemusta ja edelleen jollain tavalla toimiva brittiläinen Kansainyhteisö. Maailman finanssikeskus. Johtavia yliopistoja jne jne. Brexit prosessin myötä tulee testattua myös EU:n muutos- ja kehityskyky. Kehitettävää ja parannettavaa kun on. Sitä ei käy kieltäminen. Maailman talouden oltua positiivisessa vireessä - se on mieluummin helpottanut neuvottelujen käynnistymistä kuin vaikeuttanut sitä. Eu maista Ranska, Espanja ja Italia voisivat olla paljon ärhäkämpiä jos kansantalouden mittarit olisivat toisen suuntaisia. Joten seurataan ja keskustellaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suuressa kuvassa EU:sta on tulossa takapajula ja taloudellinen vaikutusvalta on jatkossa Kauko-Idässä ( Kiina, Japani + muut ), USA:lla ja yllätys yllätys Venäjällä.

Ilman Saksaa EU olisi jo nyt laulukuorossa ja ehkäpä britit ovatkin asian tältä osin havainneet. More global Britain ei saataa ollakkaan brittien kannalta huono vaihtoehto.

" Eu maista Ranska, Espanja ja Italia voisivat olla paljon ärhäkämpiä jos kansantalouden mittarit olisivat toisen suuntaisia."

Ranska, Italia ja Espanja suurina talouksia eivät ole mallioppilaita. Macron ei tunnu saavan aikaan Ranskassa mitään uudistuksia, joilla olisi vaikutusta maan syöksykierteeseen. Taisi vain erottaa hölmöykisissään armeijan päällikön, kun ei muualta uskaltanut tai oli kyvytön säästöjä velkaantuvalle taloudelle löytämään.

Kertauksen vuoksi: Ranska on velkaantunut n. 1.000 miljardia euroa viimeisen 10 vuoden aikana, eikä loppua ole näkyvissä ennen sitä kyykkää, jolloin eurojärjestelmä on historiaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiiski ei vain suostu hyväksymään tosiasioita, jotka jo ovat näkyvissä. Todistettavasti tavallisen brittikansalaisen elintaso on jo laskenut ja kaikki Britannian talousmittarit näyttävät alaspäin. Tämä totuus ei vain sovi Kiiskin ideologiaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #45

Toistaiseksi tottakai, kuten olen jo todennut. Huomisen osalta ei edes Lukkala suuressa viisaudessaan voi tehdä johtopäätökiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Keskusteluissa tähän saakka et ole kyennyt niitäkään myöntämään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Ede näitä näkyvissä olevia tosiasioita. Eli brittien selvää elintason laskua punnan arvon laskun myötä etkä sitäkään, että kaikki ennusteet ennakoivat kasvun heikkenemiseen Britanniassa suhteessa EU-maihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #63

Pekka Lukkala, ennusteita voi toki olla ja monia sortteja puolesta ja vastaan, mutta eihän hyvänen aika kellään ole sitä oikeaa lasipalloa käsissään tässäkään asiassa.

Yksi asia joka on täysin varma ja todennettavissa on EU:n näivettyminen maailmankaupassa ja varsinkin ilman Saksaa. Brittien tuleva elintaso on riippuvainen näiden omista talouden tekemisistä ja toteutumisista aikanaan, eikä näihin vaikuta silloin riippakivet Ranska, Italia, Espanja, Kreikka sun muut EU:n ja EMU:n ongelmapesät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #65

Eli et vieläkääm näe esillä olevia tosiasioita. Myöskin brittein neuvolleluaseman näet hyväksi. Britit joutuvat tulevaisuudessakin käymään kauppaa EU:n kanssa. Britannia ei ole läheskään omavarainen. Ei edes elintarvikkeiden osalta. Kuitenkaan näihin kolmeen EU:n kynnyskysymykseen ei heiltä vieläkään ole tullut kunnon ehdotusta vieläkään. Kaupalliset neuvottelut eivät vielä ole edes alkaneet ja aika kuluu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #69

Voi pyhä yksinkertaisuus Lukkala. Kuka on kauppaneuvotteluisssa päättäjänä - myyjä vai ostaja ?

Kolmesta kynnyskyskumyksestä divorce bill on jo jotakuinkin 40 miljardin £ haarukoiassa neuvottelupöydän molemmin puolin, Iralannin vastaiselle rajalle varmaan löytyy käytännöllinen ja luotettava ratkaisu, mutta kohteluun muiden EU-maiden kansalaisiin nähden britit tulenevat ottamaan käyttöön Kanadalaisen / USA:n / Australialaisen ratkaisun, jolloin maahan päästetään vain ne ihmiset työluvin, joilla on antaa lisäarvoa maan talouden tai tieteen suhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen maahantulija EU:n alueelta kirjataan tarkasti ylös työlupineen. Kanadan ja Australian malliin kuorittu kerma on aina tervetullutta maahan varallisuuden tai ammattitaidon mukaan ja kaikki muut ovat toissijaisia ja jääköön Ranskaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #71

Pyörität vain vanhaa levyäsi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #73

Lukkalalla on penaali täynnä tylsiä kyniän tai teräviäkin. Mutta siihenhän tässä on tottuminen.

Lukkala, ei oikein ole aikamiesmäistä keskustella asioista moukkamaisesti.

Kas me voimme olla asioista eri mieltä, mutta asiat riitelevät - emme me !

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Valiettavasti sinullakaan ei ple ensimmäistäkään perusteltua kommenttia tässäkään ketjussa. Kaikki on vain uskomuksia ilman minkäänlaisia asiallisia argumenttentteja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #69

"Britit joutuvat tulevaisuudessakin käymään kauppaa EU:n kanssa."

Tarkoitatko tosissasi että EU saattaa kieltää Saksaa myymästä mersuja britteihin ja Espanja lopettaisi tomaattien viennin? Tulevaisuudessa Airbusit siis myytäisiin ilman Rolls Roycen moottoreita liitokoneina. EU saattaa olla itsetuhoinen, mutta Suomea lukuunottamatta useimmat EU valtiot eivät tätä ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #72

"Tarkoitatko tosissasi että EU saattaa kieltää Saksaa myymästä mersuja britteihin ja Espanja lopettaisi tomaattien viennin? "

Tämä on nyt pelkkää mielikuvitusta.

Sopimuksettomuus tarkoittaa sitä että kaikki kaupankäynti Englannin ja EU:n välillä tulee hieman kalliimmaksi ja vaarana on että se tulee kaupankäyjille kannattamattomaksi ja loppuu, tai että kauppa siirtyy Englannin tai EU:n sijasta jonnekin muualle.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #45

Tähänkin Eu on silloin syypää koska Britannia on tällä hetkellä Eu:ssa. Jos kansalaiset hyötyisi Eu:sta niin miksi heidän elintasonsa olisi laskennut ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #77

Miten esimerkiksi punnan arvon noin 20 prosentin sukeltaminen. Kotitalouksien hinnat ovat nousset samalla prosebtilla tuopntitavaroiden osalta. Nritannia ei ole omavarainen edes elintarvikkeitensa osalta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #79

Eikös tuota 20 - 30 % sisäistä devalvaatiota haeta useimmissa EU / EMU-maissa ?

Mitä luulisit Lukkala Suomen elintarvikeomavaraisuuden olevan ?
Ja varsinkaan jos ei tykkää maidosta, jauhelihasta ja leivästä ?

PS: Punta ei ole sukeltanut 20 %, joka sinunkin tulisi järjellisenä ihmisenä tunteenpalosta huolimatta hyväksyä.

https://www.xe.com/currencycharts/?from=GBP&to=USD...

Puntahan on ollut vahvitumaan päin v. 2017.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #81

Mitä jos tarkastelisit punnan arvoa Brexit-kansanäänestyksen jälkeen?
https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/val...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #82

Kai tuossa linkittämässäni graafissa näkyy punnan arvo ennen kansanäänestystä ja sen jälkeenkin ?

Täytyy olla melkoin Holopainen Vantaalta ( tai Lukkala ), jotta 20 % kurssilaskun
sasisi tästä taiottua edes kieroin silmin tai väärin viivottimin.

Katsoppa Lukkala uudelleen ja aprikoi, oliko se 20% taso aivan sieltä omasta hanurista vai ?

Oma kauppalehden käppyräsi vertasi puntaa euroon, eikä taalaan, joka nyt on jo asiatonta ja naivia. Punta on vahvistunut taalaan nähden v. 2017 - eurosta ei niin ole suurta väliä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #88

Pitäisikö vetää Kiiskin välillä henkeä. Keskusteluahan tämä vain on. Vilpitöntä sellaista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #90

Olisi hyvä, jos keskustelua käytäisiin oikein tiedoin, kuten nyt tässä Lukkalan valuuttakurssin osin. Punta on vahvistunut taalaan nähden v. 2017 aikana - on fakta. Punta ei ole heikentynyt äänestyksen jälkeen euroon nähden 20 %, kuten Lukkala tarkoituksellisesti vääristää asiaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jahah, tapansa mukaan Kiiski "kyllästyy" blogin aiheeseen ja alkaa kaluta muualta löytyviä luita. Sovitaan nyt niin, että EU:sta on tulossa takapajula ja että taloudellista vaikutusvaltaa on jatkossakin Kauko-idässä, USA:ssa ja yllätys ylätys Venäjällä. Eikä myöskään Ranska, Italia ja Espanja ole mallioppilaita. Niin ja onhan se Ranskakin velkaantunut. Ehkäpä nyt mieli rahoittuu ja loukkaantumisesta aiheutunut olotila helpottuu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #46

Heh ! Totuus on vain ihmeellistä, eikö vain ?

Turunen voisi laittaa seraavaksi kaikki ilouutiset Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta frameille olettaen EKP:n taseen räjähdysmäisen kasvun yli 4.000 miljardiin euroon ?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #50

Kiva kun helpotti. Yritän jatkossakin tuoda helpotusta tuskaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Federalistit käyvät kuumana kun EU hajoaa. Varmaa on ainoastaan että ennuste EU:n ulkopuolella on huomattavasti parempi kuin sisällä ja kaikkein huonoin velkaisena euromaana. Yhteisvaluutassa kyse on vain ajasta, tölkkiä ei voi potkia loputtomiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja Makkonen jatkaa valitsemansa yhden mantran ajamista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hellenlettas, mikä onnenpäivä Makkosella. EU hajoaa. Bonuksena vielä yhteisvaluuttakin on tulossa tiensä päähän. Nyt voi Makkonen saapastella rinta rottingilla kun tällaiset tiedot sai puserrettua arvon lukijoille. Kyllä tässä joutuu hämmästelemään kun kolmessa lauseessa joku pystyy tuottamaan tuollaiset viisaudet.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Samat voimat mitkä ajoi Britannian eroon hajoittaa Saksaa ja Ranskaa. Vielä voimat ei ole riittävän voimakkaitta hajoittamaan EU:ta mutta neljän vuoden päästä asia voi olla toisin.

Saksa on liian suuri Euroopalle ja se on Eu:n kohtalo syy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

US-puheenvuorossa on säännöllisin väliajoin EU:n hajoamista ennustettu useita kertoja. Monien niiden ennusteiden dead-line on jo mennyt aikaa sitten ohi.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #55

Jos (ja kun) Eu hajoaa niin se hajoaa yllättäen ja nopeasti. Eu:n vika on siinä ettei sitä ole rakennettu kansalaisia varten vaan suuryritysten tarpeita ja niiden etuja varten. Kaikki muu on Eu:lle ja lobbareiden vain rahastuksen kohteita byrokratian sääntökurimuksineen ja pakkopaitoineen.

Ja itse en ennusta sitä milloin Eu kaatuu. Eu kaatuu ja hajoaa silloin kun tarpeeksi suuri osa keski-euroopan väestöstä saa tarpeeksi EU:n ja Saksan vallasta. Pahoin pelkään ettei Suomella ole siihen muskeleita vaikka tiedetään ettei meillä ole varaa nykyisenkaltaiseen Eu:hun.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #70

EU on ainoastaan valtioiden valinen sopimus koskien neljää merkittävää kokonaisuutta. Yksi sopimuksen osa koskee koskee myös kauppasopimuksia. Kuten juuri tehtiin Kanadan kanssa. Ja kuten nyt on neuvottelussa Japanin ja Australian kanssa. Myös Kiinan ja Intian kanssa sopimusneuvottelut ovat tiivistymässä. Iso-Briattaiakin on "ulkoistanut" sopimusneuvottelut jo 70-luvun lopussa. Siksi nyt on hätä kädessä kun ei ole omasta takaa asiantuntijoita. Minulla on sellainen tunne, että ette oikein ole perillä miten suuresta ja monimutkaisesta asiasta on kysymys. Sanalla sanoen britit itse ovat ulkona uusien sopimuksien sisältöön liittyvästä juridiikasta. Sen ovat toki itsekin tuoneet esille. EU on muuten rakennettu erityisesti PK-yrityksiä suosivaksi. Ja hyvin on määrä kasvanut ja painopiste Suomessakin siirtynyt PK-puolelle. Esim jos työpaikoissa mitataan. Toki ollaan paljon jenkkkimaailmaa jäljessä yrityksien perustamisiin liittyvissä seikoissa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #52

"Samat voimat". Sanoisin että valheilla on lyhyet jäljet. Ja juuri sen vuoksi seurataan Brexit prosessia hyvin tarkasti. Oppien.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Turunen : Tässä ennen elokuvailtaa tiedustelisin niitä menestystarinoita Ranskasta, Kreikasta, Italiasta, Espanjasta ja Portugalista edelleen verraten siihen, että Britit ovat päätyneet siihen omaan johtopäätöksensä EU:n tulevaisuuden tilasta ?

Menestystarinako ?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Viitaan alempana olevaan kommenttiini.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"US-puheenvuorossa on säännöllisin väliajoin EU:n hajoamista ennustettu useita kertoja."

Onhan tuo hyvä kertoa etukäteen, jälkeenpäin puhumista kutsutaan sitten jälkiviisaudeksi. Tosipuheessa kyse on liittovaltiokehityksen loppumisesta ja EU:n paluusta itsenäisten valtioiden yhteistoimintaelimeksi jolla ei ole mitään lainsäädäntövaltaa. Euron häviö on selviö jos vähänkin tutustuu EKP:n mahdottomaan tehtävään euromaiden tasapainottajana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Koska ennustitkaan ensimmäisen kerran EU:n hajoamista ja koska sen pitikään tapahtua?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

No niin. Uusi tuntematon sotilas käyty katsomassa. Hyvin tehty ja realistinen. Ja täällä keskustelu tuntui jatkuneen. Mutta Kiiskin, Makkosen ja Wallininkin osalta asian vierestä. Välillä kyllä kaipaa Huopaisen Juhania näihin keskusteluihin. Hänellä kun on hyvä ymmärrys kansantalouden pelisäännöistä. Eri mieltä voi olla asioista ja pitääkin olla.Kiiski voi aivan hyvin kirjoittaa oman blogin Saksan, Ranskan ja Espanjan osuudelta ja EU:n/Euroalueen velkaantumisesta. Olen silloin kun EKP aloitti osto-ohjelman arvioinut että hyvin kestetään 1500...2000 miljardia lisää velkaa. Nyt lähestytään siedettävää tilannetta ja joka EKP:n tiedotusta seuraa, on hyvin kärryillä. Mutta se nyt ei kuulu tämän blogin aiheeseen. Jään odottelemaan Kiisken blogia ja lupaan vastata asiallisesti ja myös perustellen. Makkoselta ei uskalla edes toivoa omaa esitystä. Miehellä kun ei ole varastossa kuin parikymmentä sanaa joista puolet on sana "Federalisti". Joten siirryhän Kiiskikin takaisin blogin aiheeseen ja ota kantaa kommenteissa esiintyviin pääosin itsensä brittiekonomistien näkemyksiin koskien mahdollisia Brexitin vaikutuksia. Ja miksi, vaikka yli 500 päivää on kulunut ei Brittien parlamentti ole saanut oikeastaan minkäänlaista kunnon ehdotusta. Ja miksi he eivät tee ns. Hard Brexitiä?? Päästään taas takaisin keskusteluun.

PS. Tuntemattoman sotilaan katselu sai taas entistä vakuuttuneemmaksi, että olemme oikeassa yhteisössä. Eikä liittyminen Natoonkaan olisi pahitteeksi. Tosin sitä mieltä olen ollut jo vuodesta 90 alkaen. Silti demokratiaa kunnioittaen ja sen täysin hyväksyen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Turunen vain nyt kertoo Ranskan, Italian ja Espanjan EMU-jäsennyyden menestytarinat turhan suunsoiton sijaan. Juhani Huopainen on ne jo kertonut moneen otteeseen.

Turuselta voisi kuulla myös kommentin EKP:n taseesta, joka on kasvanut varsin lyhyellä aikaa yli 2.000 miljardia euroa ylöspäin yli 4.000 miljardiin euroon. Mikä on kestävä tai uskottavan yläraja ja setelipainatuksen päätepysäkki ?

Turunen siteeraa vain tiettyjä brittiekonomeja ja lehtiä vetäen näistä oikosiltaan omituisia ja viattomia johtopäätöksiä, kuin ikään evankelista körttiseuroissa.

Federalisti sanaa en ole koskaan käyttänyt edes sen ensimmäistäkään kertaa.

Brexit etenee koko ajan, mutta ei varmasti kontiolahtelaisen Turusen aikatauluttamana - ikävä kyllä- kovasta halusta huolimatta.

Sanavarastoa minulta löytyy takuulla saman verran kuin Turusella ja englanniksi vielä paljon enemmän.

PS. Uudesta Tuntemattomasta jäi pohdittavaksi, miksi tämä 3. versio on oikein tehty.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Makkoselta ei uskalla edes toivoa omaa esitystä. Miehellä kun ei ole varastossa kuin parikymmentä sanaa joista puolet on sana "Federalisti""

Kukaan ei ole tuonut esille sanaa "Federalisti" Kiiskin lausumana. Lukisit edes kommentit kun sanavarastoakin löytyy?? En ole toki epäillytkään, etteikö sanavarastosi olisi huomattavasti suurempi - myös englanniksi kuin Turusella. Siitä vilpittömät onnittelut. Jostain syystä et vain halua kommentoida tässäkin blogissa olevia englanninkielisiä analyysejä. Kyllä PricewaterCooper, Bloomberg ja mm. saksalainen Ifo ovat mielestäni muita kuin tiettyjä "brittiekonomeja". Heidän sepustuksiaanhan minä enimmäkseen siteeraan. Toki kriittisesti.

Ja sanoisin ihan vihjeenä, että tämä nyt sattuu olemaan minun blogi. Kannattaisi pysyä asian ja aiheen sisällä. Voin suoda omassa blogissa itselleni jopa turhaa suunsoittoa. Suon sitä toki sinullekin. Yritähän ryhdistäytyä. Vaikka maailma on avara ja siinä on liian monta loukkoa. Kyllä se siitä. Tämä on kuitenkin vain keskustelua Puheenvuorossa. Oikein leppoisaa pyhäpäivää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #92

Etkä itse kommentoi mm. Ranskan, Italian, Espanjan, Portugalin, Kreikan ja Suomen menestystarinoita euromaina. Irlanti hyppäsi nopeasti jaloilleen sisäisellä devalvaatiolla, mutta kuten olemme jo huomanneet, tämä on mahdottomuus Ranskssa ja Suomessa. Saksalaiset taas huolehtivat kilpailukyvystään, eivätkä varmasti nosta palkkojaan suuntaan, jolloin muiden maiden kilpailukyky Saksaan nähden parantuisi ja Saksan valtava ylijäämä sulaisi muiden maiden hyödyksi. Saksa ei myöskään halua viedä liittovaltiota suuntaan, jolloin se itse olisi koko Euroopan sosiaalitoimisto.

Kuten jo sanoin aiemmin, Brexitin seurauksista Britannialle ja EU:lle ei tiedä kukaan yhtään mitään, kuin ei tiedä myöskään maailman talouden suunnasta monien uhkien alla lähivuosiksi eteenpäin. Ei tiedä Pricewater Cooper, Bloomberg tai Ifo eikä Turunenkaan, mikäli eivät nyt aivat ennustajaeukoiksi ryhtyisi.

Valheellisen tiedon levittäminen totuutena on hävytöntä ja moukkamaista.

Halleluja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #93

"Etkä itse kommentoi mm. Ranskan, Italian, Espanjan, Portugalin, Kreikan ja Suomen menestystarinoita euromaina. Irlanti hyppäsi nopeasti jaloilleen sisäisellä devalvaatiolla, mutta kuten olemme jo huomanneet, tämä on mahdottomuus Ranskssa ja Suomessa. Saksalaiset taas huolehtivat kilpailukyvystään, eivätkä varmasti nosta palkkojaan suuntaan, jolloin muiden maiden kilpailukyky Saksaan nähden parantuisi ja Saksan valtava ylijäämä sulaisi muiden maiden hyödyksi. Saksa ei myöskään halua viedä liittovaltiota suuntaan, jolloin se itse olisi koko Euroopan sosiaalitoimisto."

Huoh ja huoh. Taitaa olla ylivoimaista ymmärtää, että nuo harhaanjohtamishalusi eivät kuulu blogini aiheeseen. Kokoa itsesi Kiiski. Kyllä se siitä. Aamulla voi jo mennä paljon paremmin. Ja lupaan taas kirjoittaa uuden blogin Brexit-prosessista, mikäli tilanne muuttuu. Mutta tässä jo maistiaisia.

http://www.independent.co.uk/voices/editorials/bre...

Toimituksen poiminnat