seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Nyt on sopiva pöhinä Euro-alueella

Euroopan keskuspankki on nostanut kasvuennusteitaan ja ottanut sihdin jopa vuoteen 2020 saakka. Näkymät ovat kohonneet kolmen kuukauden takaisesta. Brexit-prosessin kourissa pyristelevän Iso-Britannian kasvuvauhdin hyytyminen ei näytä vaikuttavan merkittävästi euro-alueeseen. Kuluvalle vuodelle kasvuennustetta on kohotettu 2,2 %:sta  2,4 %:in. Ensi vuodelle kasvuennuste on nostettu  2,3 %:in (aikaisemmin 1,8%) . Vielä vuodelle 2019 kasvun ennustetaan olevan 1,9 % (aikaisemmin 1,7 %). Kolmen vuoden päähän vuodelle 2020 sihti lupaa kasvua 1,7 %. Inflaatiotason ennustetaan olevan kolmen vuoden skenaariossa välillä 1,4…1,7 %. Korkotason ennustetaan säilyvän kuta kuinkin nykytasollaan jopa vuoteen 2020 saakka. Säästäjille ei tule vieläkään ilon vuosia.

Hyvä, että ennustetta on uskallettu jatkaa yhdellä vuodella eteenpäin. Kolmen vuoden näkymä antaa turvallisuutta yrityksien investoinneille ja toki myös kuluttajille, jotka tarvitsevat lainaa tarpeisiinsa. Tässä kehikossa työttömyys laskee edelleen. Joten varsin levollisin mielin voidaan suhtautua EU:n taloudellisen ympäristön kehitykseen. Suomelle, joka on keskimääräistä paremmassa kasvuvauhdissa, kolmen vuoden positiivinen putki olisi enemmän kuin ”sata jänistä”. Joko vihdoin saadaan velkaantuminen pysäytettyä kokonaan ja rakenteelliset uudistukset vietyä siihen tilaan, josta on hyvä ponnistaa seuraaville vuosikymmenille. Johan se olisi aika.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/ezb-belaesst-leitzins-unveraendert-auf-niedrigstem-niveau-15340722.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kosketta vihdoin myös Suomea.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mitä suurimmassa määrin. Lähtötilanne on joka tapauksessa, että olemme EU:ssa ja kuulumme euro-maihin. Kyllä silloin pitää tavoitella mahdollisimman suurta hyötyä alueitten (EU:n kotimarkkinat) vetovoimasta, valuutan vakaudesta (tuonti ja vienti myös EU:n ulkopuolelle) sekä EU:n sisälle rakentuneista kaupallisista verkostoista. Jos ja kun elinkeinoelämä alkaa voida hyvin ja jopa paremmin - koko kansantalous siitä hyötyy. Muuta tietä kun avoimessa markkinataloudessa ei toistaiseksi ole.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinkas se on sen helikopterirahan kanssa ja EKP:n taseen kanssa ?

Hyvästi varmasti pöhisee leikkirahalla ja velalla, mutta ei maailman tappiina asti.

Tästä pitäisi olla Turusellakin oma käsityksensä, mihin EKP:n luokaton torveilu voi johtaa ?

1.000 miljardia legorahaa vuodessa EMU:n pystyssä pitämiseksi, ja jotkut huutavat jo eläköötä ?

Siis, hallooo ?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Minulla on hyvinkin selkeä oma käsitykseni sekä yrityksien, että myös pankkien taseista ja riskeistä. Osaan jopa lukea EKP:n tilaa ja kehitystä. Kuten varmasti Kiiskikin. Täällä puheenvuorossa arvioin noin 5 vuotta sitten, että EKP:n kykenee ottamaan lisää riskiä noin 1500 miljardia vertailukohtana mm. FED. Nyt tuo tase lienee jotain 4500 miljardin (+- muutama satanen, en viitsi tarkistaa), josta arvopapereitten osuus (myös nyt alas ajossa oleva osto-ohjelma mukaan lukien) lienee jossakin 2500 miljardin paikkeilla (voi olla ylikin). Kyllä tuota kehitystä jokainen halukas on pystynyt seuraamaan EKP tilinpäätöstiedotteista ja välikatsauksista. Nyt taas uutta odotellaan vuoden vaihteen jälkeen. Ennusteet ovat hyvin pitäneet paikkansa. "Luokkattoman torveilun" tila on kuta kuinkin reaaliajassa nähtävissä. Mielestäni Marion Draghi on hoitanut leiviskänsä hyvin. Ei tarvitse lainkaan hävetä mm. Japanin, USA:n, Iso-Britannian eikä Kiinankaan keskuspankkien tilanteen kanssa. Olkaamme iloisia, että euroalue on saatu tähänkin tilaan ja parempaa kohden ollaan menossa.

EDIT: Laitan vielä EKP:n elokuun taseen. Hieman yläkanttiin tuossa ylempänä arvioin.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Edit 2 Laitan vielä FED:n taseen niin on mihin verrata. Kuitenkin talousalueina sen verran lähellä toisiaan

https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/file...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Globaalia rahaelvytystä tuskin saadaan lopetettua, sillä korot alkaisivat nousta hallitsemattomasti.

Ensivuonna nähdään kuinka keskuspankkien rahapolitiikan kiristystoimet purevat.

Itse uskon, että palataan takaisin löysään rahapolitiikkaan.

Toimituksen poiminnat