seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Mietteitä vaalien tuloskatselun lomassa

Katselen kuten monet…monet muutkin vaalien lopputulosten laskentaa. Ensinnäkin on mielestäni hyvä, ettei istuva presidentti saa juurikaan yli 60%. Tosiasia lienee, että kukaan muu kuin Niinistö ei uskonut menestykseen. Siis…tulevat eduskuntavaalit tässä ovat olleet mielessä. Niinistön valinta eriytyä entisestä puolueestaan onnistui ja mielessäni jo nyt kangastelee seuraavat presidentinvaalit. Ottaako sillä hetkellä joku (kuka hän lieneekään?) kansan suosikki samantyyppisen lähestymistavan. Todennäköisesti.

EU-kriittisyys ja euro-vastaisuus sai iskun palleaan. Väyrysen brändi ei kantanut edes portaikkoon. Selityksensä puhukoon puolestaan. Odotamme, miten puolueensa jatkossa kehittyy. Ennusteeni on hyvin huono. Väyrysen lisäksi Kansalaispuolueessa en ole havainnut ainotakaan potentiaalista kansanedustajaa.

Perussuomalaisten toiveet suuremmasta kannatuksesta ja toisesta kierroksesta– joita täällä puheenvuorossakin on tuotu esiin, saivat varsin perusteellisen vastaiskun. Vaalitilaisuudessa saman ja ulkoa opetellun viestin toistaminen lähes jokaisessa vastauksessaan paljastaa Huhtasaaren kapea-alaisuuden. Kyllä se varmaan kannattajille riittää. Mutta miten ulkopuolisille?

Kaksi Niinistön kilpailijoista näyttää nousevan keskusteluissa ylitse muiden. Ykkösenä Vanhanen ja kakkosena Haavisto. Molemmista huokuu valtiomies. Muilla on siihen vielä pitkä matka.

Mielestäni hallitus sai ”synninpäästön” osana vaalien tuloksena. Tästä olen henkilökohtaisesti hyvinkin tyytyväinen. Hallitus voi jatkaa valitsemallaan tiellä ja toivottavasti laittaa pökköä pesään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Eheh, eipä jäänyt puoluekanta epäselväksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen
Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Ei sen koommin kiinnosta, vaan paistaa niin kirkkaasti läpi.

Voit silti rohkeasti sanoa, että nielasit pahasti ainakin kerran tuloksen ilmaannuttua.

Ei tällä presidentin valinnalla ole hallituksen toimintaan juuri vaikutusta, miksi edes olisi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #6

Nielaisin XO konjakkia, jota vieläkin on lasissa. Bravo Sauli!

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen Vastaus kommenttiin #7

Niin se nykyään taitaa olla, että se vie 20 vuotta ennnenkuin alkaa maistua hyvältä.
Johan tässä on 10 vuotta kypsytelty.

Harmittaa vain pirusti heittää niin monta kehitys vuotta hukkaan. Viiskin olis ihan kylliksi. Että sille Dark Oak Bay.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mielestäni hallitus sai ”synninpäästön” osana vaalien tuloksena."

Tuohon voi toki joku todeta, että kokoomuksella ei ollut ehdokasta lainkaan, ei myöskään sinisillä ja keskusta sai karvan yli neljä prosenttia äänistå.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Viesti, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa - kiinnittää hallituksen presidentin valintaan. Näin olen huomannut monen lähipiirissä elävän ei-poliitikon (normiäänestäjän) ajattelevan. Joten hallitus voi olla oikein tyytyväinen Niinistön valintaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kansalaiset kokevat, että presidentinvaalit eivät ole sovelias tilaisuus protestointiin.

Eduskuntavaaleissa äänestäjät ottavat sokan irti, ja äänestyskopeissa on lupa perseillä niin paljon kuin mielikuvitus antaa myöten. Niinpä eduskunnassa sitten näemme tuon laukalle menon tulokset.

Presidentti-instituution arvovalta on -ainakin vielä- kansan silmissä sen verran korkea, ettei näistä vaaleista tehty protestivaalia. Myös brexit ja Trumpin valinta saattoivat tuoda harkintaa äänestyskoppeihin. Omaan kenkään ei haluttu kusta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tästäpä se mieli suuntautuu kohden seuraavia kannatusennusteita vs. eduskuntavaalit. Muuttuuko mikään vai ei? Sellainen hytinä on, että hallituspuolueiden kannatus voi hieman nousta. Ja eiköhän demaritkin palaa taas kehään takaisin aikaisempien kannatuslukujen tuntumaan. Erityisesti kiinnostaa joko Kansalaispuolue saa viisarinsa värähtämään. Nouseeko Paavo kanveesista ja miten kahvi mahtaa maistua tuhansista Paavon mukeista. Puoluettahan niissä ei taida esiintyä. Niissä mukeissa. Ja tekeekö Keskusta nyt vihdoin ratkaisun Väyrysen suhteen? Tuskin - vaan antaa Paten pyöriä keittämässään liemessä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niinistöllä on nyt vahva mandaatti, mutta onko sille käyttöä?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Niinistön mielipiteitä tullaan kyselemään aikaisempaa enemmän ja useammin. Myös niissä asioissa, jotka eivät kuulu presindentin varsinaisiin tehtäviin. Niinistöllä on arvostettu asema Suomen ulkopuolella. Nyt se vahvistuu entisestään. Sauli nappasi "henkisen johtajan" viitan hartioilleen murskavoitolla jo ensimmäisellä kierroksella. Yli puoluerajojen ja kaikissa maakunnissa. Joten vahvalle mandaatille on käyttöä. Toki se asettaa myös paineita vastata kansalaisten tahtotilaan. Äänestäjät ovat sanoneet "Tahdon". Saulin on vastattava kuuden vuoden aikana myös "joka päivä" omasta ja instituution puolesta "Tahdon".

Toimituksen poiminnat