seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Liiketoimintaympäristöjen vakaus vaarassa

Liiketoimintaympäristön vakaus ja ennustettavuus ovat keskeisiä elementtejä suunniteltaessa yrityksen jatkuvuutta ja liiketoimintastrategiaa. Liiketoimintaympäristön muutoksia aiheuttavien poliittisten tekijöiden vaikutus on merkittävästi kasvanut viimeisten vuosien aikana. Samalla niitten ennustettavuus on yhä vaikeampaa. Yrittämiseen liittyvät riskit ja riskien hallinta on keskeinen osa yrityksen pitkän aikavälin suunnittelua ja vaikuttaa strategisiin valintoihin. Liiketoimintaympäristön ennustettavuudella on suora yhteys yrityksien investointien ja kehittämishankkeiden aikatauluttamiseen.

Riippumatta siitä millä markkina-alueella yritys toimii, globaalit ja paikalliset poliittiset muutokset voivat vaikuttaa merkittävästi yrityksen ja yritysverkostojen toimintaedellytyksiin. Tuoreina esimerkkeinä globaaleista poliittisista muutostekijöistä ovat Krimin valtauksesta seurannut Ukrainan ja Venäjän kriisi sekä nyt meneillään oleva USA:n ja Kiinan välinen kauppasota. EU vaalien tulos ja sen vaikutus liiketoimintaympäristöjen vakauteen on seikka, jota yrityksissä pohditaan. Kotimaassa meneillään olevat hallitusneuvottelut ja hallitusohjelman sisältö puolestaan ovat tuore esimerkki paikallisesta poliittisesta muutoksesta, joitten vaikutuksia yrityksien johto yrittää arvioida ja ennakoida.

Kun ollaan tilanteessa, missä poliittiset signaalit tulevat yhtä aikaa sekä kansainvälisestä että paikallisesta ympäristöstä, tulevaisuuden ennustamisen vaikeus nousee toiseen potenssiin. Juuri nyt olemme Suomessa tällaisessa vaiheessa. Epävarmuus yritystasolla vaikuttaa vääjäämättä päätöksentekoon. Investointeja mieluummin lykätään kuin aikaistetaan. Säästötoimet pyritään aloittamaan ajoissa ja jopa ennakoivasti. Tiedonvälitys, tulee se sitten valtamedioista tai sosiaalisen median kautta, ruokkii erityisesti negatiivista viestintää. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen yksityisten tuotannollisten investointien määrä on ollut järkyttävän matalalla tasolla vuosikymmenen ajan, varsinkin jos laskuista jätetään pois Olkiluoto kolmonen, Äänekosken sellutehdas ja miljoonanavetat - huolimatta runsaasta rahantarjonnasta ja nollakoroista.

Nyt askelta painavat mm. SAK/ SDP hallitusneuvottelut, EU:n alakulo, globalisaatio, kauppasota, velkaantuminen, ylituotanto, ilmastonmuutos, Venäjä, hallitsematon muuttoliike, muovikatastrofi ym. viime aikoina esiin nousseet ongelmat.

Suomeen tarvitaan kipeästi lisää yksityisrahoitteisia työpaikkoja ja mieluusti vieläpä teollisuuteen. Maan totutut viennin yli 10 miljardin euron ylijäämät 2000-luvun alusta ovat muuttuneet 2,4 miljardin euron alijäämäksi v. 2018. Joka kolmas palkkaeuro maksetaan tänä päivänä julkisella sektorilla, joka lienee sekin ennätys jo sinänsä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Mikä on sitten sen hinta, että liiketoimintaympäristö on vakaa? Voiko tällaista isoa toiminnanmuotoa ja vaikuttavuuspakettia olla vakaana, kun luonto ja elämänolot ovat muuten sidottu pitkälle sopeutumiseen.

Vaikuttaa pahalta ristiriidalta, jolla voi olla isoja serauksia, tai niin, ettei isoja seurauksia ole mahdollista välttää tuon valinnan jälkeen mitenkään.

Toiminnan vakauden sijaan, tulisi olla reagointikykyä, ja seurattavuutta sen suhteen, mikä on kestävää, ja alkaa osoittautua mahdolliseksi, myös muuta kuin ihmisen luomaan toimintaympäristöä ajatellen.

Ilman kokonaiskytköstä elintärkeään, tämä on pelleilyä.

Perusturva on tärkeä, ja korostuu myös isoissa hankkeissa. On voitava vaihtaa kurssia, ilman että killeri on seurauksena sille, joka haluaa kuitenkin tehdä jotain hyvää. Mitä isompi systeemi, sen tärkeämpää on suunnanvaihto, sillä seuraukset ovat paljon mittavampia.

Joustamattomuutta jos on, niin pienimuotoisena tällaiset ovat siedettäviä, jolloin voi olla tosiaan sitä erikoistumista. Erikoistuminen laajasti on tarkempi juttu, ja siinä täytyy kokonaisuuden tosiaan mätsätä, ettei sivuoireet vie pohjaa toiminnalta.

Isot ja tarpeelliseksi hankkeet turvataan joka tapauksessa kokonaisuudesta. Miten paljon on varaa tehdä sutta, niin tähän voi kansalaiset viimekätisinä maksumiehinä ottaa kantaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kuka työllistää Suomessa.
https://findikaattori.fi/fi/12

Avoimen sektorin toiminnan vaikeuttaminen on tuhoisaa koko Suomelle.
Huono veroviesti tuli eilen ja nyt uhataan lisää verojen kirityksillä.

Toinen iltapäivälehti otsikoi "kostomentaliteetistä ". Ei kai ?
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006106952....

Toimituksen poiminnat