seppok Uutta työtä syntyy panostamalla vastuulliseen ja motivoituneeseen yrittäjyyteen

Tuleva presidentti lähteköön työn hakuun..

Maakuntalehti Karjalainen välitti vastikään tilastoja eri kuntien väestörakenteesta teemalla ”ikätilastot ovat armottomia”. Tarkasteltavana olivat alle 14 vuotiaiden ja yli 65 vuotiaiden osuus väestöstä sekä työssäkäyvät 18..74 vuotiaista. Työssäkäyvien osalta vain yksi kunta; Kontiolahti ylitti niukasti valtakunnan keskiarvon ja alle 14 vuotiaiden osalta edellisen lisäksi toinen kunta; Liperi. Kansalaiskyselyssä ei paljon todellisia eväitä tullut tilanteen korjaamiseen. Kun heikommissa kunnissa (valtakunnassa laajemminkin) työssäkäyvien osuus on noin 45 % (15 % keskiarvoa vähemmän) ja 14 vuotiaita 10 % (vain runsaat puolet keskiarvosta), tulevaisuus ei näitten tilastojen valossa tarjoa hyvää elinvoiman kehittymiseksi.

Hyvät presidenttiehdokkaat, kansanedustajat ja tulevat kunnanvaltuutetut: Pohjois-Karjalan ja koko Suomen ongelmat ratkeavat vain ja ainoastaan kun tänne hankitaan ja luodaan työtä. Väestön vanhenemisen myötä osa uudesta ja korvaavasta työstä syntyy hoiva-alalle eläke-eurojen siivittämänä. Mielestäni sitä mainostettua ”hyvinvointiyhteiskuntaa” ei saada pönkitettyä muulla kuin pitkäjänteisellä vientiin nojautuvalla yrittäjyydellä palveluverkostoineen. Muut palvelut kyllä järjestyvät kun perusrahavirrat ovat tikissään. Vaikea se on jakaa jos ei synny jaettavaa.

Erityisesti presidentillä sekä ulkomaankauppaministerillä ja elinkeinoministereillä on tärkeä tehtävä (jopa velvollisuus) olla kärkenä maailmalla pohjustamassa yrityksille poliittisesti suotuisaa ilmapiiriä. Samalla selviää millaisilla pelisäännöillä kussakin maassa ja toimialalla toimitaan (mm. takuut ja vakuudet). Toki oman maan kärkituotteet ja toimialat osaamisalueineen on tunnettava – vaikea se on ”myydä” jos ei tunne tuotetta. Toinen tärkeä tehtävä em. myyntitiimillä on investointien ja investoijien hankkiminen Suomeen. Sekin edellyttää tuotteiden ja maantieteellisten alueiden riittävää tuntemista. Jo ensimmäiset "pakolliset" reissut Ruotsiin ja Venäjälle kannattaa tehdä kauppa mielessä. Molempiin maihin viime vuoden viennin taso oli 5 MRD:n luokkaa. Sen voisi tuplata jos ei tänä niin ainakin ensi vuonna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Hyvä kirjoitus! Ruotsin ja Venäjän kauppa meidät pitää leivässä.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Juuri noin asiapohjalta ongelmia pitää lähestyä.

Toimituksen poiminnat